چشمه علی شهرری
در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست شما را با چشمه علی آشنا خواهیم کرد. برای آشنایی با این منطقه دیدنی در اطراف تهران در ادامه با ما همراه باشید.
چشمه علی (Cheshmeh Ali) یک از نقاط باستانی، دیدنی و گردشگری شهر ری به شمار میرود که در منطقه ۲۰ شهرداری تهران قرار دارد. این چشمه در همسایگی ابن بابویه، برج طغرل، دژ رشکان و در زیر باروی شهر ری واقع شده است. چشمهعلی از میان صخرهای بزرگ خارج شده و به سوی جنوب و سپس جنوب شرق جاری است.
نام باستانی این چشمه “سورین” بوده که احتمالا برگرفته از نام دودمانی بزرگ در دوره اشکانی و ساسانی است و نام فعلی هم برگرفته از اسم امام اول شیعیان علی (ع) می باشد. مجموعه چشمه علی با قدمت بیش از تاریخ باستان ایران در فهرست آتار ملی کشور قرار گرفته است.
در محلههای جنوبی تهران هنوز هم حس و حال قدیم و سنتی در آن بیشتر از محلههای شمالی پایتخت یافت میشود. چشمه علی در فصول گرم میزبان کودکان و نوجوانانی میشود که برای فرار از گرمای هوا در آن به آب تنی و آب بازی میپردازند و لحظات شادی دارند.
حوالی این چشمه، فضای سبز و پارکی وجود دارد که بازنشستهها و خانوادهها نیز اوقات خود را در آن سپری میکنند و هرچه به عصر و غروب آفتاب نزدیک میشویم، حضور خانوادهها برای گذراندن یک روز تابستانی در کنار هم و در نزدیکی این اثر تاریخی و تفریحی بیشتر میشود.
تاریخچه چشمه علی
پیشینه چشمهعلی به حدود ۸۰۰۰ سال پیش بر میگردد، زمانی که نخستین افراد در کنار چشمهای دایمی بر بالای تپهای گرد آمدند. در گذشته فرش فروشها و مردم تهران، قالیها و قالیچههای خود را با این باور که در آب این چشمه ویژگی است که فرش را خوب پاکیزه و رنگ روشنتر و پر رخشنده تر میسازد، در آب چشمهعلی میشستند.
نخستین نشانههای شهری گری در چشمه علی، که دربرگیرنده تپه باستانی، برج و باروهای کهن ری و چشمه زیرزمینی است، پیونددار به ساخت سفالینه های سرخ رنگ با نقشهای سیاه یا قهوهای سیر و نگارههایی که بر آن نقش شده است.
در کنار چشمه، تپهای است که در کاوش سالهای ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۵ خورشیدی به رهبری اریک اشمیت که برای موزه هنرهای زیبای بوستون و فیلادلفیا در آمریکا انجام شد، از آن نشانههایی از روزگار پارت ها (دیوار پرستشگاه آناهیتا وابسته به آغاز دوره مسیحی)، ساسانیان و اسلام تا روزگار تیموری به دست آمده است.
نقش برجسته فتحعلی شاه
از دیدنیهای محوطه چشمه علی، کتیبهای است که به دستور فتحعلیشاه قاجار بر دیوار این چشمه باستانی حکاکی شد. این شاه قاجار که به قدرنشناسی از هنر شهرت یافته است با این کار نشان داد که البته ضدیتی با هنر نداشته و آن را میستوده است.
وی پس از دیدن سنگنگارههای تختجمشید، تصمیم گرفت نام خود را هم با حکاکی تصویرش بر سنگهای دیواری مشهور جاودان کند. به همین دلیل از معمارباشی، حجارباشی و نقاشباشی دربار خواست تا نقشی از او بر دیوار چشمه علی که مکانی معروف برای شستن و خشک کردن فرشهای ایرانی بود، حکاکی کنند که این مهم ظرف چند ماه انجام یافت و اینک می توان شکل حکاکی شده ی دومین شاه قاجار را بر دیوار بنا به وضوح مشاهده کرد.
مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:
- سفر به تهران و دماوند
- منطقه گردشگری چشمه اعلا دماوند | Damavand
- چشمه آب گرم لاریجان کجاست ؟ | Mazandaran
- چشمه آبگرم آب اسک آمل ، مازندران | Ab-e Ask
- چشمه معدنی البرز آبعلی ، تهران | Abali
- آبشار قلعه دختر آمل ، جاذبه ای بکر در جاده هراز | Amol
- بهترین چشم انداز دماوند در روستای نوا و دشت آزو | Mazandaran
- جاده هراز و جاذبه های اطراف آن | Haraz Road
- جاده فیروزکوه و مقاصد گردشگری اطراف آن | Firuzkuh Road
ارسال نقد و بررسی