معبد داش کسن زنجان
در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست شما را با معبد داش کسن زنجان آشنا خواهیم کرد. برای آشنایی با این معبد تاریخی در زنجان در ادامه با ما همراه باشید.
زنجان یکی از استانهای ایران است که در شمال غربی ایران قرار گرفته و از مناطق ترکنشین محسوب میشود. جاذبههای طبیعی و تاریخی این استان را نمیتوان نادیده گرفت زیرا زنجان با داشتن آب و هوایی خاص و خنک، به عنوان بهشتی معتدل شناخته میشود که هر ساله و به خصوص در تابستان، میزبان عدهی کثیری از طبیعت دوستان است. یکی از جاذبه های مهم و تاریخی معبد داش کسن زنجان است.
معبد داش کسن (Dashkasan Temple) یا معبد اژدها بنایی صخرهای است که در حاشیهٔ روستای ویر در حدود ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر تاریخی سلطانیه در استان زنجان واقع شده است. معبد سنگی داشکسن مربوط به دوره ایلخانیان است. داشکسن در زبان ترکی به معنای سنگ تراش است. این اثر به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در این معبد معماری ایرانی و چینی به طرز استادانهای با یکدیگر ترکیب شدهاند.
تاریخچه
شکلگیری این معبد پس از مرگ ارغونشاه، با پشتکار الجای خاتون خواهر سلطان محمد خدابنده آغاز شد، ولی به پایان نرسید. آثار به جای مانده در محل این احتمال را قوت میبخشد که ایلخان مغول ارغون پیش از گرایش به دین اسلام، اقدام به ساخت این معبد نموده باشد.
در این بنا دو نقش برجستۀ اژدها و چند محراب اسلامی در دو سمت آن و به قرینه یکدیگر حجاری شده است. این نقشبرجستهها از معدود نقوش اژدها در ایران هستند و تأثیر فرهنگ شرق دور (مغولستان و چین) را در عصر ایلخانان نشان میدهند. برخی قدمت این معبد را به قبل از اسلام رساندهاند و معتقدند که در زمان ایلخانان نقوشی از جمله اژدها بر آن افزوده شده است.
ویژگی های معبد
نقشهای اژدها به طول ۵ متر و عرض ۱٫۵ متر بزرگترین نقوش تزیینی این معبد است. همچنین بر روی طاقچههای معبد، مقرنسکاریهای ظریفی صورت گرفته است. نقوش اسلیمی با طرحهای متنوع در تزئینات معبد داشکسن دیده میشود. در ساخت این معبد تقارن طولی در نظر بوده و این تقارن در کلیه بخشهای معبد به چشم میخورد.
آثار زیادی از شکل نخست این معبد باقی نمانده و تنها سنگهای بزرگ و پراکنده در گوشه کنار معبد دیده میشود. بسیاری از سنگ ها در اتاقکهای شیشه ای مسقف در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده شده است. محدوده معبد اژدها مستطیلی و به ابعاد تقریبی ۱۰۰ متر در ۵۰ متر است که یک قسمت از آن به واسطه حفاری در تپه ایجاد شده است.
اژدها در اندیشه ایرانی نماد ظلم و ستم است؛ اما با ورود قوم فاتح به ایران، مانند نگهبان همیشه هوشیار که نماد خیر، برکت و حکومت پایدار است، به نمادی مثبت در فرهنگ ایرانی تبدیل شده است. سه طاقچه در قسمت غرب و شرق معبد در دل صخره ایجاد شده که دارای مقرنسهای زیبایی هستند و نقوش اسلیمی با طرحهای متفاوت که یکی از نمادهای اصلی ایرانی است، نیز در آنها دیده می شود. به نظر می رسد که نحوه طراحی و ایجاد این نقوش، از اوضاع اجتماعی ایران در قرن هشتم تاثیر پذیرفته است.
به نظر میرسد که در ساخت این معبد، از پیشرفتهترین فناوریهای سنگتراشی با فلز در آن زمان، بهره گرفته شده است. انتخاب مناسبترین مکان برای ساخت این معبد، در میان سایر نقاط آن منطقه، نشاندهنده دانش گسترده سازندگان این بنا در مورد علم زمینشناسی است. احتمالا سنگتراشان در کار خود برخی از اصول پیکرهتراشی را نیز به کار گرفتهاند.
چطور به معبد داش کسن برویم ؟
برای رسیدن به این بنا و دیدن شگفتی های آن باید به استان زنجان سفر کنید. به شهر سلطانیه بروید و سراغ روستای ویر را از مردم محلی بگیرید. این روستا در شمال شرق سلطانیه قرار دارد. راه رسیدن به محوطه داش کسن، از روستای ویر به بعد، به طول حدودا ۵ کیلومتر، تماما خاکی است.
بد نیست در صورتی که یکی از محلیان را به عنوان راهنما در کنار خود داشته باشید تا برای یافتن آن دچار مشکل نشوید. کانکس کوچکی در کنار این محوطه قرار دارد که محل استقرار مسئول نگهبانی از این مکان می باشد. در صورتی که از نگهبان بخواهید، با لهجه شیرین آذری گذشته این مکان را با آب و تاب برایتان توضیح می دهد.
آدرس: استان زنجان، ۱۵ کیلومتری سلطانیه، روستای ویر
مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:
- معرفی بهترین سوغات و صنایع دستی زنجان | Zanjan
- گنبد سلطانیه ، سومین گنبد بزرگ جهان در زنجان | Zanjan
- دیدنی های سلطانیه ، مهمترین شهر دوران ایلخانی ، زنجان | Soltanieh
- مکان های گردشگری ماهنشان ، زنجان | Mahneshan
- گشتی در شهر سجاس ، زنجان | Sojas
- دیدنی های شهر سهرورد ، زنجان | Sohrevard
- مکان های دیدنی شهر آب بر ، زنجان | Abbar
- معرفی دیدنی های صائین قلعه ، زنجان | Sain Qaleh
- آشنایی با بهترین دیدنی های خرمدره ، زنجان | Khorramdarreh
- معرفی دیدنی های شهر هیدج ، زنجان | Hidaj
ارسال نقد و بررسی