دریاچه سد امیرکبیر
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با دریاچه سد امیرکبیر آشنا خواهیم کرد. برای آشنایی بیشتر با این سد و دریاچه زیبا در جاده چالوس کرج در استان مازندران با ما همراه باشید.
وقتی از زیباترین جادههای ایران حرف میزنیم، اولین جادهای که به ذهن اکثر مردم میرسد، جاده چالوس است. جادهی چالوس به طول 163 کیلومتر، شهر کرج و چالوس را به هم متصل میکند. این جاده که حدود 86 سال پیش در استان البرز احداث شده است، به خاطر جاذبههایی مانند باغهای کنار جاده، مناظر کوههای سرسبز و مه گرفته، منظرهی زیبای سد امیرکبیر، رودهای کرج و چالوس و رستورانهای کنار جاده یکی از زیباترین جادههای ایران و جهان محسوب میشود. در ادامه یکی از دیدنی های زیبای این جاده یعنی دریاچه سد امیرکبیر را به شما معرفی می کنیم.
سد امیرکبیر که سد کرج (Karaj Dam) هم نامیده میشود، بر روی رودخانه کرج در شمال شهر کرج و در ۲۵ کیلومتری جاده کرج به چالوس قرار دارد. این سد، اولین سد چندمنظوره کشور ایران و یکی از منابع تأمین آب شهر تهران میباشد. دریاچه این سد، یکی از مراکز طبیعی مهم پرورش ماهیهای قزلآلای رنگینکمان و قزلآلای خالقرمز و ماهی سفید و ماهی سیاه است.
انباشته شدن آب رودخانه کرج در پشت سد امیرکبیر علاوه بر کارایی آن در تولید انرژی برقابی و تامین بخشی از آب آشامیدنی شهر تهران، باعث به وجود آمدن دریاچه ای زیبا گردیده است که موجب استفادههای گردشگری و تفریحی و ورزشی از سد کرج شده است و یکی از بهترین استراحتگاهها و جاذبههای طبیعی کرج را به وجود آورده است. اگرچه قایقسواری و جتاسکی در دریاچهی سد ممنوع شده است؛ اما این منطقه همچنان از جاذبههای پررنگ گردشگری کرج محسوب میشود. وسعت دریاچه ۴۰۰۰ هکتار بوده و در مسیر رودخانه کرج تشکیل شده است.
تاریخچه سد کرج
مطالعات سد در سال ۱۳۲۸ آغاز شد و در سال ۱۳۳۶ عملیات احداث آن شروع و در سال ۱۳۴۰ به بهرهبرداری رسید. قرار داد آن با یک شركت فرانسوی توسط سازمان برنامه و بودجه منعقد شده بود و توسط شركت مورسین- نود سن به انجام رسید. به علت زلزلهخیز بودن منطقه، محاسبات خاصی برای طراحی این سازه صورت گرفت. در نهایت سدی ساخته شد که طول تاج آن 390 متر و ارتفاع آن از پی، 180 متر بود. امروزه این سد «بتنی – قوسی»، قدرت ذخیره 205 میلیون متر مکعب آب را در خود دارد و طول دریاچه آن به پنج و نیم کیلومتر میرسد.
با بهرهبرداری از سد کرج، چندین روستای اطراف آن از جمله روستای «رزکان» به زیر آب رفتند و اهالی آن به روستای دیگری در اطراف کرج منتقل شدند که امروزه «رزکان نو» نام دارد. این اتفاقی بود که برای اهالی روستاهای دیگری از جمله «واریان» و «کوشک» هم افتاد. امکان آلودگی آب توسط هتلی به نام واریان که در نزدیکی دریاچه سد قرار داشت هم منجر به تعطیلی این هتل شد و به واسطه آن، تمامی تأسیسات مرتبط با تمرینات نظامی ارتش در جوار دریاچه هم به تعطیلی کشیده شد.
بهترین زمان سفر
هوای این منطقه در تابستان ملایم و معتدل و در زمستان بسیار سرد است. بنابراین بهترین زمان سفر به این ناحیه تابستان است. عظمت سد و آب درخشان رودخانه در یک طرف و آسمان خوشرنگ و کوههای بلند در دل جادهی زیبای چالوس در طرف دیگر چشماندازی فوقالعاده را پیش چشم بازدیدکنندگان میگذارد.
آدرس: استان البرز، شمال شهر کرج، ۲۵ کیلومتری جاده کرج به چالوس
مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:
- جاهای دیدنی چالوس ، مازندران | Chalus
- دهکده مازیچال کلاردشت ، بهشتی در مازندران | Mazandaran
- معرفی دریاچه ولشت چالوس | Valasht Lake
- سفر به نمک آبرود و معرفی تفریحات آن | Namakabrud
- روستای لاویج ، طبیعتی بکر در استان مازندران | Lavij
- جاهای دیدنی ساری ، مازندران | Sari
- پارک جنگلی سی سنگان نوشهر ، مازندران | Si Sangan
- جاهای دیدنی تنکابن ، مازندران | Tonekabon
- آشنایی با جاذبه های گردشگری رامسر | مازندران
- جنگل های دو هزار تنکابن را بیشتر بشناسید
- پل معلق نمک آبرود ، مازندران | Namak Abrud
- پارک جنگلی نور | مازندران
- باداب سورت ، چشمه های پلکانی | مازندران
- روستای زیبای جواهرده | رامسر
ارسال نقد و بررسی