آرامگاه مشتاقیه کرمان
در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست شما را با آرامگاه مشتاقیه کرمان آشنا خواهیم کرد. برای آشنایی با این مقبره مشتاق علی شاه در ادامه با ما همراه باشید.
استان کرمان با دارا بودن جاذبههای گردشگری و سوغاتهای گوناگون در جنوب ایران واقع شده است. این استان از جمله استانهای وسیع و باستانی کشور ایران به شمار میآید و از لحاظ جغرافیایی در جنوب شرقی ایران واقع شده است. استان کرمان به دلیل جاذبه های تاریخی که دارد جزء ۵ شهر دیدنی ایران به شمار می رود و حدود ۷ هزار جاذبه ی تاریخی ارزشمند را در خود جای داده است که از این بین ۷۰۰ مورد آنها در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
یکی از مکان های دیدنی و پر اهمیت که در سفر به کرمان نباید بازدید از آن را فراموش کنید، مقبره و گنبد مشتاقیه است، در ادامه این بنای مهم را به شما معرفی می کنیم.
گنبد مشتاقیه (Moshtaghieh Dome) که به سه گنبدان نیز شهرت دارد، از آثار دوران قاجار در شهر کرمان است که در گذشته در جوار قبرستان کهنه و خارج از حصار شهر قرار داشته است. این محوطه ابتدا مزار میرزاحسینخان جد اعلای سادات معروف به میرحسینی راینی بوده است. این آرامگاه در شهر کرمان ابتدای خیابان ۱۷ شهریور و در ضلع شرقی مسجد جامع کرمان قرار دارد.
مشتاق علیشاه (وفات: ۱۲۰۶ هـ. ق) نامش میرزا محمد تربتی و به مشتاق علیشاه ملقب بود. او از چهرههای سرشناس عرفان و شعر ادب و هنر بهشمار میرود. مشتاق در سال ۱۲۰۶ هجری قمری به جرم آن که قرآن را با نوای سهتار میخواند، سنگسار شد و پیکر او را در کنار مقبره میرزا حسین خان دفن کردند که اینک این مزار معروف به مشتاقیه است.
او در دوران کودکی به واسطهی از دست دادن پدر، زندگی سختی را تجربه کرد. برادرانش او را مجبور به شرکت در مکتبخانهی اصفهان کردند، ولی میرزا محمد علاقهای به این شکل از تحصیلات نداشت و دیری نپایید که ترک تحصیل کرد. مدتی نیز با اصرار برادرانش در کارگاه بافندگی مشغول به کار شد اما این کار را نیز به سبب نداشتن علاقه ترک کرد. میرزامحمد مدتی را هم این بار بنا بر میل خود به سمت کشتی پهلوانی رفت و در زورخانهی محیط صادقی ثانی اصفهان به ورزش پهلوانی پرداخت و در این مورد تا حد قابل قبولی پیش رفت، اما علاقهی میرزامحمد در زمینهای دیگر بود.
وی با توجه به صدای خوبی که داشت از نوجوانی در مراسم عزاداری سیدالشهدا (ع) نوحهخوانی میکرد و به شدت به موسیقی ایرانی و شناخت دستگاههای آن علاقهمند شده بود. به نحوی که بعد از همهی این فراز و نشیبها نزد استاد درویش تقی رفته و به کسب مهارت در زمینهی موسیقی مشغول شد. علاقهی میرزامحمد به موسیقی باعث شد تا در این زمینه بسیار موفق باشد. تا آنجا که از برجستهترین نوازندگان سهتار در زمان خودش شد. کسانی که با موسیقی سنتی و سازهایش مختصر آشنایی داشته باشند میدانند که سیم چهارم سهتار که اکنون به سیم مشتاق مشهور است از ابتکارات میرزامحمد تربتی است.
اما شهرت موسیقیایی میرزامحمد هم حادثهی ویژهی زندگی او نبود و باید اتفاقات دیگری در زندگی او رخ میداد تا میرزامحمد تربتی به مشتاق علیشاه تبدیل شود. میرزامحمد در جوانی با تصوف آشنا شد و در این آشنایی با صوفیان بزرگی برخورد کرد که مسیر زندگی وی را تغییر دادند. یکی از این صوفیان، بزرگ دراویش نعمتاللهی آن زمان یعنی سید معصوم علیشاه بود که تا آنجا بر میرزامحمد تاثیر گذاشت که میرزامحمد مرید وی شده و مراحل رشد و کمال صوفیانهی خود را نزد ایشان طی کرد.
مخالفان تصوف که رونق گرفتن کار مشتاق در کرمان را به ضرر خود میدیدند علیه مشتاق توطئه و شایعه کردند که مشتاق قرآن را با نوای سهتار تلاوت کرده و به مقدسات بیاحترامی میکند. سرانجام در روز جمعه مورخ ۲۶ ماه رمضان سال ۱۲۰۶ هجری قمری و هنگام حضور مشتاق در مسجد برای ادای فرایض، ملاعبدالله مجتهد کرمانی تحت تاثیر همین شایعات دستور سنگسار کردن مشتاق را اعلام کرد و مردم مشتاق را به هنگام خروج از مسجد در چالهای افکنده و او را سنگسار کردند.
سه گنبد در سال ۱۲۶۰ قمری بر روی قبور مشتاق علی شاه، شیخ اسماعیل و کوثر همدانی (کوثر علی شاه) بنا گردید. آثار تزئینی مجموعه مشتاقیه که در قرن اخیر ساخته شده است شامل کاشیکاری، نقاشی، گچبری، کاربندی و مقرنس میباشد. دو گنبد این بنا دارای کاشی کاری و یکی از گنبدها نیز آجری است که از همان زمان قاجاریه که آن را ساختند به همین شکل بوده است.
آرامگاه مشتاقیه علاوه بر این مقابر، مسجد و رواق نیز دارد به علاوه این که دو اتاق در این آرامگاه ساخته شده که محل دفن بسیاری از بزرگان است. همچنین جالب است بدانید که مقبره ی شمالی که مقبره ی مشتاق علی شاه باشد تزئینات داخلی بسیار جالبی دارد و به همراه منبری ارزنده که از زمان قاجار در آن باقی مانده است و همچنین حیاطی که حوضی زیبا و درختانی پرشمار دارد، فضایی خاص را به وجود می آورد. آرامگاه مشتاقیه در سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس آرامگاه مشتاقیه کرمان: ایران، استان کرمان، کرمان، میدان شهدا (میدان مشتاق)
ساعت بازدید: همه روزه از ساعت 07:30 الی 20:00
هزینه بازدید: رایگان
مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:
- جاذبههای گردشگری کرمان | Kerman
- معرفی غذاهای سنتی کرمان | Kerman
- شیرینی های سنتی و معروف کرمان ، از کلمپه تا قطاب | Kerman
- سوغات و صنایع دستی کرمان | Kerman Souvenir
- باغ شاهزاده ماهان کرمان ، باغی در دل کویر | Kerman
- باغ فتح آباد کرمان ، باغی از دوره قاجار | Kerman
- مجموعه گنجعلی خان کرمان | Ganj Ali Khan
- مسجد ملک کرمان | Kerman
- حمام وکیل کرمان ، یادگار باشکوه دوران قاجاریه | Kerman
- آبشار راین کرمان ، جاذبه ای طبیعی در دل کویر | Kerman
- مکان های دیدنی و گردشگری سیرجان | Sirjan
- معرفی جاذبه های شهر رفسنجان | Rafsanjan
- جاذبه های گردشگری شهر زرند | Zarand
- روستای صخره ای و دیدنی میمند | کرمان
ارسال نقد و بررسی