دیدنی های خدابنده (قیدار)
قیدار یکی از شهرهای ایران در استان زنجان است. این شهر مرکز شهرستان خدابنده است. این شهر پر از جاهای دیدنی در زنجان می باشد و شهری است که بخش قابل توجهی از جاذبه های گردشگری تاریخی استان زنجان را در برمیگیرد. آثار تاریخی متعددی در این شهر خدابنده وجود دارد که خبر از قدمت زیاد آن میدهند. بهطور مثال سفالینههای قرمز رنگ سلطانآبادی، که در تپه نورآباد قرار دارند، رونق اقتصادی و فرهنگی این منطقه را در قرن هفتم و هشتم هجری قمری نشان میدهند. در ادامه مطلب همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های خدابنده (قیدار) بیشتر آشنا شوید.
غار کتلهخور خدابنده
غار کتلهخور غاری است خشکی -آبی که در استان زنجان، شهرستان خدابنده و در ۸۰ کیلومتری جنوب قیدار و ۱۷۳ کیلومتری شمالهمدان و ۴۱۰ کیلومتری تهران و ۵ کیلومتری شهر گرماب واقع است.
در بعضی مناطق غربی ایران به کوه کم ارتفاع “کَتَله” میگویند و احتمالاً وجه تسمیه این غار نیز همین است که در یکی از این کوهها قرار گرفتهاست و خورشید از پشت آن طلوع میکند و به جای کتله خورشید به آن کتله خور میگویند.
مسجد جامع سجاس
مسجد جامع سُجاس یکی از آثار برجسته استان زنجان است که در ۱۲ کیلومتری شمال غربی شهرستان خدابنده در شهر سجاس از توابع بخش سجاس رود قرار دارد. این مسجد به سبک مساجد شبستانی بنا شده است. آثار قوسهای فرو ریخته در جرز شمالی نشان میدهد که این بنا با ملحقات و افزودههای دیگری با شبستان موجود، مجموعه کاملتری را تشکیل میداده است. بنای موجود، شبستان گنبدداری است که به سبک چهارطاقی احداث گردیده و جرزهای چهارگانه، سنگینی گنبد را به عهده گرفتهاند.
بقعه قیدارنبی
قیدار نبی با نام اصلی قیدار بن اسماعیل بن ابراهیم از اجداد پیامبر اسلام می باشد. او در شهر قیدار که به نام خود وی منسوب است مدفون است. این مکان با شماره 321 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. او را فرزند اسماعیل و نیای سی ام محمد، پیامبر اسلام دانسته اند. این بقعه در زمان بلغار خاتون زن غازان خان تخریب و مجدداً در سال 719 قمری احداث شد. در تاریخ 1319 قمری این بقعه توسط شخصی بنام امیرافشار جهانشاه خان مرمت شد. قیدار نبی با نام اصلی قیدار بن اسماعیل بن ابراهیم از اجداد پیامبر اسلام است.
دریاچه سد کرسف
سد کرسف یا سد امیر از سدهای وزنی است که در مسیر رود شور، یکی از شاخههای رود قزلاوزن، در شهر خدابنده ساخته شده. براساس سفالهایی که در این منطقه به دست آمده کارشناسان احتمال دادهاند که زمان ساخت این سد مربوط به دوره ساسانیان است و در دوره قاجار مرمت شده. دریاچه پشت سد طبیعت اطراف را به مکانی سرسبز و خرم تبدیل کرده و محیط مناسبی را برای استراحت و تفریح گردشگران پدید آورده است. در نزدیکی این سد بقایای شکارگاه امیر جهانشاه خان افشار، بزرگ ایل افشار، قرار دارد که یکی دیگر از جاذبههای دیدنی این منطقه به حساب میآید.
زرین غار خدابنده
زرین غار که در 35 کیلومتری شهرستان خدابنده قرار دارد غاری آهکی است که با زیباییهای خاص و منحصر به فردش چشمان هر بینندهای را به خود جذب میکند. این غار در سال 1384 ه.ش توسط مردم محلی بعد از زلزله کشف و شناسایی شده است. با کوهپیمایی سبک میتوانید به دهانه زرین غار برسید که در ارتفاع نسبتا بالایی قرار دارد. دهانه غار ابعادی در حدود 80 در 80 متر دارد که پس از عبور از دالانها و دهلیزهایی تنگ به دریاچهها و سالنهای غار میرسید. زرین غار به لحاظ دارا بودن دریاچه و سفرههای آب زیرزمینی شباهت بسیاری به غار کتله خور و علیصدر دارد. این غار را با نامهای غار زرین رود، غار دودزا و غار زرین آباد نیز میشناسند که امکان دسترسی و پیمایش غار برای عموم امکانپذیر نیست و تنها غارنوردان با تجهیزات و امکانات کافی میتوانند از غار دیدن و آن را پیمایش کنند.
بالخی بلاغ در گرماب
این چشمه ها که در جنوب خاوری شهر قیدار و در روستای گرماب قرار دارند، جلوه توریستی و زیبایی به روستای باستانی گرماب داده اند. این چشمه ها مورد استفاده اهالی و بازدیدکنندگان از منطقه واقع میشوند .
ارسال نقد و بررسی