آرامگاه بوعلی سینا ، همدان | Mausoleum of Avicenna

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

آرامگاه بوعلی سینا

در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست درباره آرامگاه بوعلی سینا صحبت خواهیم کرد. برای آشنایی با آرامگاه این فیلسوف بزرگ در استان همدان در ادامه با ما همراه باشید.

آرامگاه شیخ الرئیس بوعلی سینا یا آرامگاه بوعلی سینا (Avicenna Mausoleum) بنای یادبود شیخ‌الرئیس ابن سینا فیلسوف، دانشمند و طبیب مشهور ایرانی است که در میدان بوعلی سینا در مرکز شهر همدان واقع شده‌ است.

ابوعلی حسین بن عبدالله مشهور به ابوعلی سینا، ابن سینا، بوعلی سینا و ملقب به شیخ‌الرئیس از دانشمندان معروف ایرانی است که در بخارا پایتخت سامانیان چشم به جهان گشود و در سال 416 هجری در همدان وفات کرد. ابوعلی سینا از مشهورترین و تأثیرگذارترین فیلسوفان و دانشمندان ایران زمین به شمار می‌آید که آثارش در زمینه‌ی پزشکی و فلسفه ارسطویی ایران و جهان اهمیت بسیاری دارد.

آرامگاه بوعلی سینا
آرامگاه بوعلی سینا

کتاب قانون و شفا از مهمترین آثار بوعلی سینا محسوب می‌شوند. کتاب قانون که در زمینه‌ی پزشکی نوشته شده در کشورهای زیادی ترجمه و در چند دوره به چاپ رسیده است. جرج سارتن (پدر علم تاریخ) از بوعلی سینا در کتاب تاریخ علم خود به عنوان یکی از بزرگترین دانشمندان پزشکی جهان یاد می‌کند.

از آرامگاه بوعلی سینا به عنوان نماد این شهر یاد می شود و یکی از نشانه های قدمت ایران در فرهنگ و دانش و علم جهان به شمار می رود، بنای این آرامگاه در یکی از میادین اصلی همدان قرار دارد و در مرکز این شهر جلوه گری می نماید.

تاریخچه

بنای آرامگاه بوعلی سینا در زمان قاجاریه ساخته شد. این مقبره به دستور دختری به نام نگار، نوه فتحعلی شاه، بنا شد. در سال ۱۳۳۰ انجمن آثار ملی ایران به مناسبت هزارمین سالروز تولد ابوعلی سینا تصمیم به ساخت آرامگاهی جدید گرفت. طرح و نقشه بنای فعلی توسط مهندس هوشنگ سیحون به سبک معماری دوره و سده‌ای که بوعلی سینا در آن می‌زیسته از روی قدیمی‌ترین بنای تاریخ دار اسلامی یعنی برج گنبد قابوس در شهر گنبد کاووس اقتباس شده‌ است.

آرامگاه بوعلی سینا
آرامگاه بوعلی سینا

کار ساخت بنای جدید آرامگاه در سال ۱۳۳۳ هجری شمسی به پایان رسید. محل آرامگاه جدید بوعلی سینا منزل مسکونی و مقبره فردی بنام ابوسعید دخوک، دوست صمیمی بوعلی سینا بوده‌ است که بقایای جسد بوعلی سینا هم به این مکان منتقل و دفن شد. در غرفه آثار بوعلی عکسی از جمجمه بوعلی نیز در معرض دید گذاشته شده که هنگام جابجایی مقبره تهیه شده‌ است.

ویژگیهای بنا

بنای آرامگاه بوعلی سینا تلفیقی از دو سبک معماری ایران باستان و ایران بعد از اسلام است. در طراحی این مجموعه از عناصری از هنر معماری سنتی ایرانی استفاده شده‌است. عناصری مانند برج، الهام گرفته از برج گنبد قابوس، باغچه‌ها متأثر از باغهای ایرانی، آب‌نماها الهام گرفته از حوض خانه‌های سنتی و نمائی با روکار سنگهای حجیم و خشن خارا که با سنگ گرانیت کوهستان الوند آراسته شده و نمودار کاخهای باستانی ایرانیان است.

به گفتهٔ سیحون (در کتاب نیم قرن آثار معماری و نقاشی سیحون) ۱۰ ستون ایوان نشانهٔ ده قرن پس از بوعلی ست (با توجه به اینکه ساخت این آرامگاه به مناسبت گرامیداشت هزاره بوعلی بود) و ۱۲ ستون برج نمادی از دوازده دانشی ست که بوعلی سینا در روزگار خود بر همهٔ آنها چیره بود.

آرامگاه بوعلی سینا
آرامگاه بوعلی سینا

درحال حاضر تالار جنوبی آرامگاه به عنوان موزه محل نگهداری سکه، سفال، برنز و سایر اشیاء کشف شده مربوط به هزاره‌های قبل از میلاد و دوران اسلامی اختصاص یافته و در تالار شمالی کتابخانه‌ای مشتمل بر ۸۰۰۰ جلد کتاب خطی و چاپی نفیس ایرانی و خارجی و غرفه‌هایی مربوط به آثار بو علی سینا و شعرا و نویسندگان همدانی نگهداری می‌شود. مکمل این بنا بوستانی به شکل نیم دایره با فضای سبز است و نیز تندیس بوعلی سینا در حالی که کتابی در دست دارد در ضلع شرقی میدان نصب شده‌است.

بخش های مختلف آرامگاه

  • مقبره ها
  • تندیس ابو علی سینا
  • کتابخانه
  • موزه ابن سینا
  • محوطه آرامگاه

دسترسی 

برای دیدن آرامگاه بوعلی سینا در استان همدان باید به آدرس میدان امام خمینی خیابان بوعلی و میدان آرامگاه بروید. میدانی بیضوی شکل، با درختان چنار کهنسال، باغچه های گل موزون و تندیسی کتاب به دست از این بزرگوار، که تفرجگاه زیبایی را بوجود آورده و همچون نگینی در قلب این شهر کهن می درخشد.

آرامگاه بوعلی سینا

آدرس: استان همدان، شهر همدان، میدان بوعلی سینا

ساعت بازدید: همه روزه از ساعت 08:30 تا 20:30

هزینه بازدید: برای هر نفر 3000 تومان، اتباع خارجی 20.000 تومان

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:

دنیا جای بزرگی است ، برای اینکه فقط یک جا بمونی ✨