دانشگاه سه گوش اهواز | Ahvaz

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

دانشگاه سه گوش اهواز

در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست درباره دانشگاه سه گوش اهواز صحبت خواهیم کرد. برای آشنایی با این بازمانده کهن از آغاز دوران معاصر ایران در اهواز، در ادامه با مجله تاپ توریست باشید.

اهواز مرکز استان خوزستان و یکی از شهرهای پر جمعیت ایران است. اهواز یکی از بهترین شهرهای ایران که جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری فراوانی دارد. جاهای دیدنی اهواز که یکی از شهرهای صنعتی و نفت‌خیز کشورمان است و اکثر مردمان آن به زبان عربی و فارسی سخن می‌گویند زبانزد خاص و عام است.

اهواز در گذشته و به خصوص در 8 سال دفاع مقدس، شاهد اتفاقات و رویدادهای مهمی بوده که شاید بسیاری از آن‌ها تلخ باشد. اما امروزه این شهر بزرگ، یکی از برترین شهر‌های کشور در زمینه‌های مختلف است و مردمان غیور آن توانسته‌اند آثار خرابی حاصل از جنگ را آباد کنند.  یکی از مکان های دیدنی اهواز، دانشگاه سه گوش اهواز است که در ادامه آن را به شما معرفی می کنیم.

دانشگاه سه ‌گوش اهواز که با نام‌های ساختمان سه گوش اهواز و دانشكده ادبيات سابق نیز شناخته می‌شود، حدود سه هزار متر مربع مساحت دارد و در ساحل غربی کارون، روبه‌روی پل نادری و میدان مولوی قرار گرفته است. ویژگی بارز این بنا، طراحی مثلثی‌ شکل آن است که باعث شده به نام سه‌ گوش معروف شود. این ساختمان زیبا و شاخص که در سال 1308 ساخته شد از بناهای دوران پهلوی محسوب می شود.

تاریخچه

86 سال است که اهوازی‌ها ساختمان دانشگاه سه‌گوش را در کرانه‌ی کارون می‌بینند. اما شاید کمتر کسی بداند طی این سال‌ها چند بار نقش این بنای زیبا تغییر کرده است. این یادگار قدیمی هنوز و همچنان مانند انگشتری بر نگین اهواز می‌درخشد.

دانشگاه سه گوش اهواز
دانشگاه سه گوش اهواز

ساختمان سه‌گوش در سال 1308 به‌عنوان ساختمان بانک ملی مرکزی اهواز افتتاح شد. سه سال بعد به مقر اداره حکومتی ولایت یا همان استانداری تبدیل شد. در سال 1321 که اهواز در جنگ دوم جهانی اشغال شد، عمارت سه‌گوش مقر ارتش متفقین بود. در 1330 مقر سازمان امریکای اصل چهار ترومن یا Point Four، ستاد استانداری خوزستان، ستاد فرمانداری اهواز و اداره کل دارایی خوزستان بود.

تا این‌که بالاخره در سال 1336 به مبلغ 2 میلیون و 200 هزار تومان از بانک ملی ایران خریداری شد و برای مدت طولانی، دانشکده پزشکی دانشگاه جندی‌شاپور نام گرفت. نام دانشگاه گندی شاپور تاریخچه‌ی بس طولانی  دارد. دانشگاه گُندی‌شاپور که از زمان اردشیر ساسانی بنا نهاده شد و پس از حمله‌ی اعراب به ایران به دلیل عدم تلفظ واژه ی«گ» توسط اعراب به جُندی‌شاپور تغییر نام داد.

ساختمان سه‌گوش از سال 1345 تا 1350، محل دانش‌سرای عالی تربیت دبیر، مرکز علوم پایه دانشگاه جندی‌شاپور، مرکز علمی و سمعی-بصری دانشگاه جندی‌شاپور و دانشکده علوم و سازمان مرکزی دانشگاه جندی‌شاپور بود.

دانشگاه سه گوش اهواز
دانشگاه سه گوش اهواز

سال 1350 بود که این دانشگاه به دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی دانشگاه جندی‌شاپور تبدیل شد. اما در نهایت دانشجویان ادبیات و زبان‌های خارجی در سال 1389 اثاث‌کشی کردند و  از این ساختمان پرخاطره به دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز رفتند. ساختمان سه‌گوش اکنون در حال مرمت و موقتا بسته است.

معماری 

پلان دانشگاه سه گوش اهواز را بر اساس معماری شکوهمند دوره‌ی ساسانی (استفاده از خاک و مصالح خشتی) طراحی کرده‌اند، اما حیاط با صفای آن که در مرکز بنا قرار گرفته است و رواق‌هایی که در حیاط مرکزی وجود دارد و  همچنین قوس‌های دایره‌ای شکل در ایوان، نمادی از نوگرایی در معماری دوره‌ی پهلوی شناخته می‌شوند.

دانشگاه سه گوش اهواز
دانشگاه سه گوش اهواز

همچنین ایوان و نمای دانشگاه سه گوش ادبیات اهواز را با استفاده از آجر و کاشی‌های آبی رنگ تزئین کردند که از مشخصه‌های معماری در دوره‌ی اسلامی محسوب می‌شود. معمار فرانسوی (آندره گدار) که به آثار معماری و تاریخی ایران علاقه داشت، طرح این عمارت را برای اولین بار به عنوان ساختمان بانک ملی مرکزی شهر اهواز ارائه کرد.

گدار که فارغ‌التحصیل دانشکده‌ی هنرهای زیبای پاریس در رشته‌ی معماری و باستان‌شناسی بود، ساختمان کتابخانه‌ی ملی ایران، کلاه‌فرنگی آرامگاه حافظ و چندین بنای معروف دیگر همچون ساختمان موزه ایران باستان را هم طراحی کرد.آنده گدار در آن زمان رئیس اداره باستان‌شناسی ایران بود.لازم به توضیح است که او موسس دانشکده‌ی هنرهای  زیبای دانشگاه تهران بود.

دانشگاه سه گوش اهواز
دانشگاه سه گوش اهواز

همانطور که پیشتر گفتیم این بنا در حال حاضر در دست تعمیر و مرمت است، چرا که رطوبت رود کارون، ریشه‌های بزرگ درختان اطراف و یادگارهایی از جنگ تحمیلی باعث آسیب‌های جزئی در بدنه آن شدند. در حال حاضر این مکان تاریخی قابل بازدید نیست و تنها می‌توانید نمای بیرونی آن را ببینید و عکاسی کنید. در این بنا آجرکاری و کاشیکاری های زیبا هنوز هم خودنمایی می کنند و با مرمتی که در حال انجام است نهایتا قرار است به موزه علم و فن آوری خوزستان تبدیل شود.

آدرس دانشگاه سه گوش اهواز: استان خوزستان، اهواز، خیابان موسی صدر، فلکه سه گوش

ساعت بازدید: همه روزه 24 ساعته

هزینه بازدید: رایگان

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:

دنیا جای بزرگی است ، برای اینکه فقط یک جا بمونی ✨