آشنایی با کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین | Qazvin

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

کاروانسرای سعدالسلطنه

در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین آشنا خواهیم کرد. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا درباره این بنای زیبای قاجاری بیشتر بدانید.

کاروان‌سرای سعدالسلطنه (Sa’d al-Saltaneh Caravanserai) به دستور «سعدالسلطنه» حاکم وقت قاجاریه قزوین ساخته شد. سرای سعدالسلطنه قزوین بزرگترین کاروانسرای سرپوشیده و مرکز تجاری داخلی شهری کشور است که با وسعتی افزون بر ۶/۲ هکتار در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد. قزوین یکی از شهرهای تاریخی و توسعه یافته ایران است. ریشه شهر قزوین متعلق به دوران ساسانی است که به دستور شاپور رونق یافت. قزوین در زمان حکومت صفوی ۵۷ سال پایتخت ایران بوده‌ است و به همین دلیل اماکن و موزه‌های تاریخی بسیاری دارد.

این بنا یکی از زیباترین و مشهورترین بناهای تاریخی قزوین است. کاروانسرای سعدالسطنه که به سرای سعدالسلطنه، سرای سعدیه، سرای سعادت و بازارچه سعدالسلطنه نیز معروف است، در مرکز شهر قزوین در خیابان امام‌خمینی (رشت سابق و پهلوی سابق‌تر) و در نزدیکی بازار قدیم قزوین و عمارت چهلستون قرار دارد. مجموعه تاریخی سعدالسلطنه یکی از ارزشمندترین آثار دوره قاجاریه و یکی از ۳۸ بنای منتخب میراث فرهنگی کشور است.

کاروانسرای سعدالسلطنه بزرگترین کاروانسرای سرپوشیده جهان و بزرگترین کاروانسرای درون شهری ایران و یکی از معدود کاروانسراهای ایران است که دارای چندین حمام، سرا، تیمچه، شترخان، راسته، چهارسوق، مسجد، چایخانه و … است. نقش این کاروانسرا در گذشته به عنوان یک سرای بازرگانی بوده است.

کاروانسرای سعدالسلطنه - عکس از: دانیال ایزدپناهی
کاروانسرای سعدالسلطنه – عکس از: دانیال ایزدپناهی

تاریخچه

این کاروانسرا در اواخر سلطنت ناصرالدین‌شاه و در دوران قاجار، به دستور فرماندار وقت قزوین، یعنی محمدباقر خان سعدالسلطنه ساخته شد که به فرمان او نام خودش را روی این بنا گذاشتند. به دستور محمدباقر خان سعدالسلطنه قرار شد ۲ معمار اصفهانی و قزوینی یک کاروانسرای ۷ هکتاری با ۴۰۰ حجره در داخل سطح شهر بسازند که بالاخره کار ساخت این مجموعه بی‌نظیر در سال ۱۳۱۲ هجری قمری به اتمام رسید.

تا پیش از زمان جنگ جهانی اول سرای سعدالسلطنه قزوین به عنوان یک واحد مستقل تجاری فعالیت بسیار چشمگیر و قابل توجهی داشت. اما بعد از جنگ جهانی اول آنجا بیشتر تبدیل به غرفه‌های تولیدی نظیر کفاشی، فرش‌بافی، چوب‌بری و … شد. با گذشت زمان سرای سعدالسلطنه حتی تا مدت‌ها به عنوان “بازار چوب” در میان مردم معروف بود.

معماری بنا

ارزشمندترین قسمت این بنا، چهار سوق آن است که از تقاطع قائم دو راسته ایجاد شده و بر فراز آن گنبد بزرگ کاشیکاری شده‌ای قرار دارد. سقف آن نورگیر ندارد و به صورت عرقچین ساخته شده است و خیابان را به حیاط اصلی سرای سعدالسلطنه متصل می سازد. چهار طرف گنبد را، چهار نیم‌گنبد با رسمی‌بندی و نورگیر فراگرفته‌اند که فضا را بزرگتر نشان می‌دهند. هشتى‌ بنا که پس از درِ ورودى قرار دارد، با آجر و کاشى تزئین شده و سقف یزدى‌بندى شده دارد.

این مجموعه دارای حیاط‌های متعددی است که اسامی مختلفی نظیر نگارالسلطنه، سعدیه و … دارد. اما از بین ۷ حیاطی که این کاروانسرای قدیمی دارد، حیاط سعدالسلطنه با مساحت ۳۰۷۳ مترمربعی خودش بزرگ‌ترین آن‌ها به شمار می‌آید. اگر دیوارها و سقف‌های گنبدی شکل و جذاب سرای سعدالسلطنه را با دقت نظاره کنید متوجه زیبایی بی‌حدومرز معماری سنتی ایرانی و مرمت استادانه آن خواهید شد. چرا که آجرها با مهارت و ظرافت خاصی روی هم چیده شده‌اند و نورپردازی بی‌بدیل فضای داخلی سرای سعدالسلطنه قزوین شما را مجذوب خودش خواهد کرد.

کاروانسرای سعدالسلطنه - عکس از: Parastoo.Atrsaei
کاروانسرای سعدالسلطنه – عکس از: Parastoo.Atrsaei

در سرای سعدالسلطنه قزوین از چه چیزهایی می‌توان بازدید کرد ؟

سرای سعدالسلطنه قزوین پر از غرفه‌های بسیار زیبای صنایع‌دستی بوده که می‌توان کالاهای ایرانی بسیار باکیفیتی را از آنجا تهیه کرد. علاوه بر خرید و دیدوبازدید از غرفه‌های جذاب این کاروانسرای قدیمی، می‌توان از حیاط‌های بزرگ و زیبای آن دیدن کرد و روی سکوهای بزرگ و چوبی آن نشست و رفت‌وآمد افرادی که عاشقانه محو تماشای این کاروانسرای قدیمی هستند را تماشا کرد.

علاوه بر آن، کافه‌ رستوران‌های بسیار زیبا و جذابی در آنجا وجود دارد که می‌توان به کافه ارثیه اشاره کرد. ناگفته نماند که کافه ارثیه یکی از بهترین کافه‌های شهر قزوین بوده و توانسته از لحاظ کیفیت، طراحی و خلاقیت در سطح شهر، حرف اول را بزند و طرفداران بسیاری را به خودش اختصاص بدهد.

چطور به سرای سعدالسلطنه قزوین برویم ؟

با اینکه سرای سعدالسلطنه قزوین در خیابان امام خمینی (ره) قرار دارد اما بسیار نزدیک سبزه‌میدان یا همان میدان آزادی بوده و در مجاورت آن قرار دارد. بنابراین در هر کجای قزوین که باشید می‌توانید ابتدا به میدان ولیعصر (عج) رفته و سپس سوار تاکسی‌های خطی سبزه‌میدان شده و در آنجا پیاده شوید. در چهارراه سبزه‌میدان، اگر به سمت خیابان سپه بایستید، سمت راست شما خیابان امام خمینی (ره) خواهد بود که با کمی پیاده‌روی می‌توانید به سرای سعدالسلطنه قزوین برسید. اما اگر با ماشین شخصی خودتان به قزوین سفر کرده‌اید می‌توانید با رسیدن به سبزه‌میدان به راحتی این کاروانسرای قدیمی و زیبا را نیز پیدا کنید.

آدرس: استان قزوین، قزوین، میدان آزادی (سبزه میدان)، خیابان امام خمینی

ساعت کاری: همه روزه از ساعت 08:00 الی 21:00

هزینه ورودی: رایگان

کاروانسرای سعدالسلطنه
کاروانسرای سعدالسلطنه

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:

دنیا جای بزرگی است ، برای اینکه فقط یک جا بمونی ✨