مجسمه ابوالهل ، از جاذبه های مهم کشور مصر

رزرو تور
تور تابستان 1403
 

مجسمه ابوالهل

در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست شما را با مجسمه ابوالهل آشنا خواهیم کرد. پس اگر قصد سفر به کشور مصر را دارید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

ابوالهل (Great Sphinx of Giza) یکی از مجسمه‌های بزرگ واقع شده در میان اهرام جیزه، نشان دهنده‌ی یک آثار تاریخی توسط مهندسان مصریان باستان است. این مجسمه دارای طول ۷۳ متر، عرض۶ متر و ارتفاع بالای ۲۰ متر است که از یک تکه سنگ بسیار بزرگ آهکی، توسط صدها کارگر در مصر تراشیده شده است.

ابوالهل یک موجود افسانه‌ای است که در فرهنگ‌های مختلفی از آن یاد می‌کنند. این مجسمه زیبا ترکیبی از انسان و حیوان است که به معنی پدر ترس شناخته شدده است. ابوالهل در کشور مصر در شهر جیزه، در کنار کرانه غربی رود نیل قرار گرفته؛ که در میان جوامع مختلف به عنوان بزرگ‌ترین سازه دست ساز بشر در تمام طول تاریخ جهان مشهور است.

مشخصات مجسمه ابوالهل

این مجسمه یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری در مصر است که هر ساله گردشگران زیادی از آن دیدن می‌کنند و علاوه بر آن این مجسمه یکی از مشهورترین سازه‌های بشر در طول تاریخ است به همین دلیل ارزش بالایی در سطح جهان دارد. این مجسمه عظیم در شرق فلات جیزه، حدود ۱۰ کیلومتری غرب قاهره در سواحل غربی زیبای رود نیل ساخته شده است. این مجسمه ترکیبی از انسان و حیوان است که پیکر این مجسمه به صورت شیر، بال های آن به صورت عقاب و دارای سری شبیه زنان مصر باستان است. در زمان پادشاهان مصر این مجسمه که نمادی از خدای آفتاب بوده است مورد پرستش قرار داده‌اند و نام آن هورمِ آخت نامیدند که به معنای هورس افق است.

مجسمه ابوالهل یکی از بزرگ‌ترین و مشهورترین مجسمه دست ساز بشر است که به دلیل مصالحی که در آن به کار رفته توانسته تا به امروز شکل ظاهری خود را حفظ کند. مصالح به کار رفته در این مجسمه فقط سنگ بسیار بزرگ از جنس آهک است که توسط مهندسان و یا کارگران زمان مصر باستان با دست تراشیده است و دارای ارتفاع ۲۰ متر و طول ۷۳.۵ است.

مجسمه ابوالهل
مجسمه ابوالهل

دانستی های مجسمه ابوالهل

این مجسمه زیبا در طول سال‌های قدمتش بسیار آسیب دیده است ولی هنوز شما می‌توانید آثار هنر مهندسان آن زمان را بر روی این سازه دست ساز به خوبی ببینید. یکی از اتفاقاتی که برای این مجسمه رخ داد دفن شدن آن بر زیر شن‌های صحرای بوده که همین امر باعث شده است از تخریب مجسمه جلوگیری شود. این مجسمه زیبا برای اولین بار توسط کاپیتان کاویجیالا در سال ۱۸۱۶ کشف شد که در آن زمان در جلوی پاهای شیر مانند این مجسمه معبد بزرگی قرار داشته است.

براساس گفته‌های باستان شناسان این سازه ۱۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بوده است، که اولین قدم برای بازسازی این مجسمه زیبا توسط فرعون توثموسیس پانزدهم بوده است. براساس افسانه‌های قدیم؛ زمانی که توثموسیس برای استراحت بعد از شکار در زیر این مجسمه به خواب می‌رود که ابوالهل به خواب آن می‌آید و از آن در خواست کمک می‌کند؛ که جثه ی آن را از غرق شدن در زیر شن ریزهای صحرا نجات دهد و به او وعده می‌دهد که اگر نجاتش دهد حکومت مصر را به طور کامل در اختیار آن قرار می‌دهد.

در اواخر سال ۲۰۱۰ میلادی عملیات خاک برداری در اطراف این مجسمه شروع شد که بعد از انجام این عملیات باستان شناسان دیوارهای بسیار بزرگی بر دور این سازه یافتند که بعضی از دیوارها حدود ۱۳۲ متر طول داشتند. باستان شناسان معتقدند که این دیوارهای بزرگ توسط فرعون توثموسیس بعد از دیدن آن خواب اتفاق افتاده است تا از دفن شدن این مجسمه بر زیر شن ریزهای صحرا جلوگیری کند.

مجسمه ابوالهل
مجسمه ابوالهل

تاریخ ساخت مجسمه ابوالهول

تاریخ ساخت این مجسمه باستانی هنوز به طور کامل مشخص نشده است و تا امروز مورد بحث خیلی از باستان شناسان و زمین شناسان قرار گرفته است؛ ولی هنوز نتوانسته‌اند تاریخ ساخت این مجسمه را پیدا کنند، ولی اکثر آن‌ها به این اعتقاد دارند این سازه بشری به قبل از میلاد مسیح باز خواهد گشت. جان آنتونی وست یک نوسینده مشهور است که برای اولین بار توانست متوجه الگوهای فرسایشی بر روی ساختار این مجسمه شود و بر عقیده این نویسنده مشهور این فرسایش‌ها براساس فرسایش آبی بوده است. برای اثبات سخنان خود از یک زمین شناس به نام پروفسور رابرت شوک خواست که درباره این موضوع به طور دقیق تحقیق کند و بعد از مدتی این موضوع براساس گفته پروفسور تایید شد.

آب و هوای مصر امروزه بسیار کم باران و خشک است، ولی در سالیان گذشته حدود ۱۰ هزار سال پیش کشور مصر یکی از منطقه‌های پرباران و پر آب بوده است. وست و پروفسور شوک به این باور هستند که اگر فرسایش‌هایی که برروی مجسمه هستند براساس فرسایش آبی باشد پس این سازه باید دارای قدمتی بین ۷ هزار الی ۱۰ هزار سال داشته باشد. مصرشناسان نظریه ی شوک را رد می‌کنند، زیرا آن‌ها بر این باور هستند که باران‌های سهمگین مصر سالیان پیش از ساخت ابوالهول رخ داده است.

اکثر محققان براین باور هستند که تاریخ این مجسمه به زمان سلسه چهارم حکومتی مصر به نام خفرع باز می‌گردد. خفرع یکی از پادشاهان مصر است که دومین هرم از اهرم‌های سه گانه معروف مصر به نام آن شناخته شده است. برخی دیگر از محققان براین باور هستند که مجسمه ابوالهل توسط برادر بزرگ‌تر خفرع برای بزرگداشت نام پدرشان به نام خوفو ساخته شده است. خوفو فردی است که بزرگ‌ترین هرم از اهرم ثلاثه به نام او است. به گفته دانشمندان مجسمه ابوالهول به زمان سلطنت خفرع باز می‌گردد؛ زیرا نوع سنگ به کار رفته این سازه دست ساز با سنگ به کار رفته در اهرم‌های ثلاثه شباهت زیادی دارند.

مجسمه ابوالهل
مجسمه ابوالهل

بازدید از مجسمه ابوالهول

مجسمه ابوالهول یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم در کشور مصر است که هر ساله افراد زیادی برای دیدن آن اقدام می‌کنند. اگر برای دیدن این مجسمه زیبا و مرموز به کشور مصر سفر کرده‌اید باید به این نکته توجه  داشته باشید که بازدید از این سازه در صبح زود خلوت‌تر است و شما به راحتی می‌توانید سازه را مورد بازدید قرار دهید.

بازدید از این مجسمه بزرگ در هر روز هفته امکان پذیر است و شما می‌توانید برای بازدید از این مجسمه به صورت پیاده روی، شتر سواری و یا اسب سواری و یا حتی از تاکسی‌های شهری استفاده کنید.

حرف آخر  

مجسمه ابوالهول یکی از جاذبه‌های دیدنی جهان است که در کشور مصر در شهر جیزه واقع شده است که افسانه‌های زیادی درباره آن گفته شده است. این سازه یکی از بزرگ‌ترین سازه‌های دست بشر است که از تراشیده شدن یک سنگ آهکی ساخته شده است که به گفته دانشمندان زمین شناسان نوع سنگ مجسمه با اهرم سه گانه مصر تطابق دارد به همین دلیل اکثر مصریان به این باور هستند که این دو سازه هم دوره هستند ولی هنوز به طور دقیق نمی‌توان گفت که مجسمه ابوالهول در چه زمانی ساخته شده است. این مجسمه چندین بار بر زیر شن‌های صحرایی به طور کامل فرو رفت که همین امر باعث شده است در برابر فرسایش‌های شدید آب و هوایی حفظ شود.

مجسمه ابوالهل
مجسمه ابوالهل

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:

دنیا جای بزرگی است ، برای اینکه فقط یک جا بمونی ✨