سوغات شیراز
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با سوغات شیراز آشنا خواهیم کرد . با ما همراه باشید .
سوغات معروف شیراز (قسمت دوم) | shiraz
اسم شیراز که می آید، نام حافظ و سعدی و بوی بهار نارنج نیز نا خودآگاه به ذهن می رسد. شهری که اصالتش را شعر و گل در برگرفته است. شیراز با همین جاذبه های طبیعی، فرهنگی و تاریخی اش همه ساله پذیرای خیل زیادی از توریست های خارجی و مسافران داخلی است. سفری که باید در آن با دیده دل همه چیز را نگریست. اما خرید سوغات شهر شیراز در زمان مسافرت به آن اهمیت و ارزش زیادی دارد که می تواند هدایا و یادگاری های باارزشی را برای کسانی که دوستشان دارید به همراه داشته باشد. شهر شیراز صنایع دستی معروفی همچون قالی بافی، گبه، منبت کاری، خاتمکاری دارد که هر کسی که به این شهر سفر میکند، از این صنایع برای نزدیکان و اقوام سوغات میگیرد.
خاتم کاری
یکی از هنرهای ظریف و صنایع دستی ایران خاتم کاری است که از کنار هم قرار دادن تکه های چوبی منظم و ظریف در رنگ های متفاوت درست می شود. این هنر یکی از ارزشمندترین و زیباترین صنایع دستی شیراز است که با چوب، عاج، استخوان، برنج و طلا درست می شود. هنری بسیار زیبا، دقیق و پرکار که با دیدنش به صبر و حوصله و دستان هنرمند خالق آن پی خواهید برد. این هنر از دوران های بسیار دور رواج داشته اما اوج و شکوفایی آن در عصر صفویه بود. برای ساخت خاتم، سطح اشیای چوبی را با مثلث های کوچک به شکل موزائیک در می آورند و از چوب های آبنوس، فوفل، گردو، بقم، عناب، نارنج، کهکم و کبوده و انواع استخوان و عاج فیل استفاده می کنند. چوب را با دستگاه های مخصوص به اندازه های کوچک و چند ضلعی (پنج، شش، هفت، هشت و یا ده ضلعی ) برش می دهند.
معرق کاری
معرق کاری یکی دیگر از صنایع دستی این شهر پرآوازه میباشد. پیشینه این هنر به طور یقین مشخص نیست. اما آنچه مسلم است، این هنر از هند وارد ایران شده و هنرمندان چیرهدست ایرانی آن را گسترش دادهاند. و با هنر و سلیقه خود رنگ و بویی دیگر به آن بخشیدهاند.در ابتدا هندیان با تلفیقی از چوب و فلز معرق کاری میکردند و با شیوه امروزی متفاوت بود. برخلاف هنرمندان هندی، ایرانیان در ساخت معرق، از چوبهای دیگر با رنگهای متنوع، استفاده میکردند. این تزیین به نقوش اسلیمی و پنج رنگ چوبهای آبنوس، گلابی، توت، فوفل و سنجد محدود میشد. و سطح تکیهگاه صندلی، میز، بوفه، در با معرق تزیین میکردند.
سفالگری
مهمترین مواد اولیه در کار سفالگری : گل، ماسه و مواد سوختنی است . گِل رس به خاطر داشتن اکسید آهن و آهک دارای خاصیت شکل گیری و چسبندگی است و میتوان با آن ظرفهای غیر قابل نفوذ ساخت . برای تهیه سفال ابتدا گِل را از معدن به محل کارگاه نموده و سپس مقداری معین آب و ماسه به آن می افزایند . پس از اینکه گل و ماسه و آب کاملاً با هم مخلوط شد و آماده گردید ، گل به قطعاتی با اندازه های مورد نیاز تقسیم می شود و هر قسمت را به طور جداگانه روی چرخ سفالگری گذاشته و شروع به چرخکاری می نمایند.
ظروف و اشیای نقره
وقتی در بازار شیراز قدم میزنید، اشیا و ظروف نقرهای توجهتان را جلب می کنند. نقرهکاری یکی از شاخههای فلزکاری است و هنرمندان شیرازی با ذوق و دقت فراوان، این اشیا را میسازند و شما میتوانید انواع گلدان، قندان، فنجان و سایر ظرف و ظروف و اشیا را به عنوان سوغات بخرید.
منبت کاری
هنر منبت کاری روی، شامل کنده کاری و حکاکی روی چوب است که یکی از هنرها و صنایع دستی های ایرانی می باشد. برای منبت کاری باید طرح و نقشی دقیقی باشد تا بتوان آن را با ظرافتی قابل تحسین اجرا کرد. کلمه منبت برگرفته از کلمه ی “نبات” است ،چون نقش و گل و گیاه برروی چوب کنده می شود، شبیه روییدن گیاه بر روی آن می باشد.
قلمزنی
قلم زنی عبارت است از هنر حکاکی و ایجاد نقوش روی اشیای مختلف فلزی از قبیل طلا، مس، نقره و برنج. این هنر غیر از شیراز در بسیاری از نقاط ایران دیده میشود. در بازار شیراز میتوانید بهترین اشیای فلزی قلمزنی شده را خریداری کنید و هدیه دهید. این اشیا و ظروف شامل انواع گلدان، سینی، بقابهای تزیینی، قندان و سایر وسایل کاربردی و دکوری است.
قالی
در استان فارس یکی از هنرهای روستایی و عشایر ،هنر قالی بافی است که در صنعت بافندگی استان فارس بسیار اهمیت دارد . وبسیارنرم و بافت انها ظریف میباشد که وجه تماییز انها با دیگر قالی هاست .بافت های عشایر به شکل افقی است و نشانگر زندگی کوچنشینی میباشد بخصوص در ایل قشقایی این بافت بخوبی دیده میشود.فرش های قشقایی معمولاً به طریق «ذهنی بافی»و نوعی بازآفرینی سنتی بافته می شوند.قالیچه های ایل خمسه دارای طرح های متنوع و فارسی باف است وهمه انها از پشم تهیه میشوند . قالیچه های روستاییان استان فارس همانند عشایر از بافت افقی استفاده می کنند.
شیشه گری
شیشه جسمی است شفاف ، شکننده و ترکیبی از سیلکیکاتهای قلیایی که این اجسام را در کوره ذوب می نمایند و به وسیله دست یا به کمک قالب های مخصوص به آنها شکل می دهند . اشیایی که از مناطق مختلف کشور نظیر شوش ، ری ، ساوه و نیشابور از زیر خاک به دست آمده نشان دهنده ساخت اینگونه ظروف در اکثر نقاط کشور در گذشته های دور می باشد . ظروف شیشه ای در اوایل دوره اسلامی بیشتر شامل بطری ، قوری ، گلدان و فنجان بوده است که برای مصارف خانگی به کار می رفته است . برخی اشیاء باقی مانده متعلق به قرون هشتم و نهم میلادی است که بدون تزئین می باشد . همچنین تعدادی دکمه شیشه ای که طی یکی از حفریات ناحیه حسنلو بدست آمده متعلق به عهد هخامنشی است که بروجرد و رونق شیشه گری در آن عصر گواهی می دهد .
گیوه دوزی
گیوه نوعی پاپوش تابستانه، سبک و بادوام برای راهپیماییهای طولانی میباشد. و از جمله صنایع دستی ایران است. در استان فارس، چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه و اصفهان تولید گیوه رواج دارد. تمام مراحل تولید این پاپوش به صورت دستی است. و عموماً از نخ ابریشم، نخ قالی، و کف آن از چرم، پارچه یا لاستیک است. چهار مرحله در ساخت گیوه باید طی شود. که عبارتند از: چرم سازی، رویه بافی، تخت کشی و گیوه دوزی. در آباده و قلات شیراز، گیوه بافی رواج دارد و یکی از صنایع دستی این خطه به شمار میرود.
مینا کاری
مینا کاری هنر تزیین ظروف و اشیای فلزی با مواد رنگی است. امروزه بیشتر ظروف مسی را با این هنر تزیین میکنند. میناکاری در واقع هنر تزیین ظروف و اشیای فلزی با اکسید فلزات است که با حرارت دیدن به رنگی خاص تمایل پیدا میکنند. میناکاری، هنری آزمایشگاهی است که با کمک آتش، خطوط و نقش و نگاری رو ظرف ایجاد میشود. هرفلز رنگ خاص خود را ایجاد میکند. قدمت این هنر به پنج هزار سال میرسد و دوران اوج و شکوفایی آن در ایران، در زمان صفویان است. ظروف میناکاری شده یکی از آن سوغاتیهای بسیار زیبا ارزشمندی است که توجه همهی گردشگران شیراز را به خود جلب میکند.
بیشتر بدانید :
سوغات معروف شیراز (قسمت اول) | shiraz
تبلیغات
| لمینت دندان | کامپوزیت دندان | ایمپلنت دندان | ارتودنسی |