خرید تور

سوغات زابل 

در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با سوغات زابل شهر تاریخی استان سیستان و بلوچستان آشنا خواهیم کرد . با ما همراه باشید .


   تبلیغات    

            | تور لحظه آخری استانبول |


سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

درسفر به زابل و منطقه سیستان و دیدن آن همه زیبایی های تاریخی و طبیعی حیف است که دست خالی برگردید. مخصوصا اینکه منطقه سیستان با فرهنگ ویژه و غنی خود دارای سوغاتی های فراوان و متنوعی است که با کمی گشت و گذار در بازارهای محلی می توانید آنها را پیدا کنید و با هربار استفاده از آنها خاطره خوش سفرتان را به یاد ماندنی کنید. ماهم به شما کمک می کنیم که بتوانید سوغاتتان را راحت تر انتخاب کنید.

کلوچه زابلی

یکی از سوغاتی های معروف در سیستان، کلوچه زابلی است، این کلوچه با ارد و خرما در تنور های سنتی پخته می شوند و طرفداران بسیاری در سراسر کشور دارد.در گذشته کلوچه زابلی در ماه اسفند پخت شده و در ایام نوروز مورد استفاده و پذیرایی برای مهمانان قرار می گرفته است که با گذر زمان امروزه به یک صبحانه یا میان وعده ای مفید تبدیل شده است. اگر به  هر یک از شهرهای سیستان سفر کنید بی شک تعدادی مغازه کلوچه پزی صنعتی مشاهده می کنید که در حال پخت و پز این خوراکی ارزشمند هستند، در روستاها نیز مادران و زنان روستایی با ذوق و سلیقه خاص خود با تنورهای گلی به در پخت آن دریغ نمی کنند.

koloche sistani koloche khormai کلوچه خرمایی - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

کشک سفید

کشک سفید که نام دیگر آن در لهجه سیستانی« قروت» است، یک ماده لبنی است که از شیر درست می شود و در این ایام گرم تابستان به دلیل اینکه طبعی سرد دارد استفاده از آن به  همه توصیه می شود . برای تهیه « قروت»، دوغ یا ماست را به هر مقدار که باشد روی اجاق گذاشته و آهسته هم می زنند تا جوش بیاید و کمی پخته شود و بعد می گذارند تا سرد شود و سپس داخل یک کیسه از جنس متقال ریخته تا آب آن کاملا گرفته شود و آنگاه داخل یک لگن ریخته و ورز می دهند و نمک اضافه می کنند و به شکل های دلخواه روی سبدهایی از جنس چوب که هنر مردم قدیم سیستان می باشد، چیده و در آفتاب می گذارند تا خشک شود.

این مطلب را هم مطالعه کنید
کوه تفتان ، آتشفشان نیمه خاموش در سیستان و بلوچستان | Taftan

کشک نرم سنتی به صورت عمده صفحه اصلی 660x330 - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

نان محلی

نان محلی زابل یک نان کاملا سنتی و خوشمزه میباشد که طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است . در سفر به سیستان از این نان مقوی غافل نشوید.

AndroidOnlineNewsImage.aspx  - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

ادویه آچار

برای تهیه این ادویه آرد گندم را داخل ماهی تابه می ریزند و به اندازه ای که بوی خامی آن گرفته شود، روی شعله ملایم تفت می دهند، سپس ادویه ها شامل پودر زیره سبز و سیاه، تخم گشنیز و شوید و نمک و فلفل سیاه و قرمز و زردچوبه را به آن اضافه می نمایند. پس از سرد شدن، پیاز چرخ کرده را به آن اضافه می کنند تا موقعی که خمیر به دست نچسبد. زردچوبه نیز به مقداری اضافه می شود که رنگ ادویه کاملا زرد طلایی شود.سپس آن را جلوی پنکه پهن می کنند یا به اندازه کف دست و با قطر نیم سانت گرد می کنند و خشک می کنند و در موقع مصرف پودر می کنند. البته در روش دیگر گندم را جوشانده و پس از گرفتن آب ، آن را دوبار چرخ می کنند و سپس بقیه مواد را به آن اضافه می کنند.1 1 1 - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

کشک زابلی(کشک زرد)

کشک زابلی ماده ای زردرنگ است که  از ترکیب ادویه، زردچوبه، گندم بلغور شده و دوغ آماده می شود. این مجموعه را به مدت یک هفته الی ده روز در کیسه نخی می گذارند، سپس آن را درآورده و پس از ورزدادن، پودر می کنند و به عنوان یک غذای مقوی مصرف می کنند. کشک زابلی به صورت یک غذای کامل و مقوی در مدت کوتاهی طبخ می شود.آچار افسانه 2 - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

این مطلب را هم مطالعه کنید
جاذبه های گردشگری سراوان | Saravan

قلیفی ( نان محلی سیستان )

برای پخت این نان ، ابتدا آب یا شیر را در ظرفی می ریزند و روغن، نمک و خمیرمایه را اضافه می کنند و بعد آرد (گندم) را کم کم به مواد اضافه می کنند و با دست ورز می دهند تا زمانی که خمیر به دست نچسبد.بعد خمیر را در کیسه نایلون می گذارند و در جای گرم به مدت یک ساعت می گذارند تا پف کند و حجمش دو برابر شود. بعد از خمیر به اندازه یک پرتقال کوچک برداشته و روی تخته یا سینی پهن می کنند. سپس مقداری از خرمایی که هسته آن را گرفته و سرخ کرده اند را داخل آن می گذارند و خمیر را به صورت لوله ای می پیچند یا رول می کنند و دوباره خمیر رول شده را که وسط آن خرما می باشد، رول می کنند تا بصورت حلزونی درآید. در نهایت آن را داخل سینی فر چیده و روی آن را زرده تخم مرغ زده و کمی کنجد می پاشند و داخل فر به مدت یک ساعت قرار می دهند تا آماده شود.قلیفی سیستانی بسته 10 تایی - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

بورک

بورک نوعی نان محلی سیستانی است که در پخت آن از اسفناج یا سبزی های محلی مانندسوزی که به صورت خودرو در منطقه سیستان در فصلی که گندم رشد میکند در کنار آن خود را نشان میدهد استفاده می شود و در سفره افطار مردمان این منطقه جایگاه ویژه ای دارد.

boorak sistan 599x477 - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

چلبک

چلبک نوعی نان محلی سیستانی خوشمزه است که طرفداران زیادی دارد که در سفره های افطار و سحری مردمان استان سیستان و بلوچستان جایگاه ویژه ای دارد.

تجگی یا سمنو

سمنو یا تجگی از شیرینی های محلی سیستان اسیت ولی زنان روستایی بر اساس شناختی که از شرایط اقلیمی منطقه دارند مطابق روش زندگی اجداد خویش بهترین زمان برای تهیه این غذا را از اواسط دی ماه که در زابل به چله کلو معروف است را میدانند مقداری از گندم هایی را که از حیث گلوتن یابه اصطلاح زابلی ریس بیشتری دارد به مقدار معلوم در نظر گرفته ۲۴ ساعت داخل ظرفی خیس می کنیم بعد از آن داخل کیسه کنفی قرار مدهیم مدت زمان قرار دادن داخل کیسه کنفی معولا تا زمانی است که ریشک گندم از داخل کیسه بیرون بیاید باید هرروز مقداری آّ ب روی کیسه در دفعات متعدد بریزیم مهم ترین نکته ای که بعضی از افراد رعایت نمیکنند آن است نباید بگذاریم ریشک ها تبدیل به ساقه یارنگ سبز شوند چون از کیفیت سمنو کاسته خواهد شد بعد از آنکه گندم های جوانه زده را از داخل کیسه بیرون اوردیم اقدام به پهن کردن .خشک کردن سمنوها می کنیم بعد تبدیل به آرد و خمیر کردن با روغن طبق عرف روستایی داخل دیگ های مس وزیر آتش که در اصطلاح محلی دوده می گویند قرار می دهند پس از نیم ساعت سمنوی سیستانی آماده مصرف است . تجگی یا سمنو یکی از تنقلات نوروز سیستانی ها بوده و قبل از تحویل سال مردم محلی سیستان آن را طبخ می کنند.IMG 4388 1 - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

این مطلب را هم مطالعه کنید
روستای تمین زاهدان ، سیستان و بلوچستان | Zahedan

انواع زیورآلات

انواع زیور آلات نقش مهمی را در زندگی زنان سیستانی ایفا می نماید و به تنوع و گستردگی مورد استفاده قرار می گیرد. انواع بسیار متنوع و اقسام زیورآلات در سیستان به شرح زیر ساخته و مورد استفاده قرار می گیرد .
باهوبند ( موزیبری) به عنوان بازوبند ، باری (لاله گوش) ، پادیگ (تزئین پا ) ، پلک (polok) (طرفین بینی) ، پلو (جلوی بینی )، تاسنی (نوعی سنجاق سینه در محل دویقه لباس) ، تگ (گردن آویز) ، تایدوک ، تعویذ ( محل قرار دادن دعا در بازو یا گردن) ، چلمب ، چله انگشتر (chele) ، چوری (النگو) ، در ( Dor) ، دندان پاچ (نوعی گردن آویز) ، زبادان (حجمی توخالی برای مواد خوشبو در گردن) ، سربند (روی پیشانی) ، سنگه (نوعی دستبند) ، سنگه بچگانه ، سینه ریز سیستانی ، شمشو ( روی روسری) ، کید ( kaied ) ، شمس (روی سر) ، گپ (النگو) ، کپگو (kapgu) (دور گردن) ، گروه (گردنبند) ، گلوبند، گل هادانه ، گوشواره های سنتی زنان سیستان ، گوشواره ماهکی (به شکل هلال ماه کوچک ، گوشواره احمد شاهی ، ماهک ، لپو (lepo) ، مودیگ ( زینت مو ) و والی (گوشواره ).n00071896 t - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

چوری

یکی از این زیور آلات «چوری» است که یه عنوان النگو مورد استفاده قرار می گیرد. «چوری» نوعی النگو به فرم دستبند است و از طریق کوبیدن در قالب ساخته می شود و طول آن از النگو بلندتر است. به طوری که طول بعضی از آن ها ۱۰ سانتی متر یا بیشتر می باشد که به قسمت های دو و یا سه ردیفه تقسیم می شوند.  درقسمت اتصال حلقه بست هایی وجود دارد که داخل یکدیگر رفته و باعث قفل و بسته شدن دو طرف دیواره استوانه به یکدیگر می شود. بست های به کار رفته در چوری همانند لولا عمل می کند و خود آن ها نیز استوانه های تو خالی هستند که توسط پین بلندی از بالا داخل تمامی آن ها جای می گیرد و پین توسط یک رشته زنجیر به چوری متصل می باشد.0.804988001392363067 parsnaz ir - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

این مطلب را هم مطالعه کنید
بازار چهارراه رسولی زاهدان در یک نگاه

حصیر بافی

هنر حصیر بافی جایگاهی ویژه در زندگی مردمان سیستان وبلوچستان داشته است. هنری که  پیشینه ای به درازای شهرسوخته ودریاچه هامون دارد . ازحصیر بافی در منطقه سیستان با نام «خولک بافی» ودرمنطقه بلوچستان با نام « تگرد» نام برده می شود که از نظر نوع مواد اولیه با هم تفاوت زیادی دارند. «خولک» از ساقه های نی و «تگرد» از برگ درختان خرمای وحشی ( داز ) بافته می شود. از محصولات تولیدی حصیر بافی سیستان می توان پرده، سایه بان وتوتن ( نوعی قایق حصیری) را نام برد. مهمترین مناطق تولید حصیر بافی سیستان در شهرستان زابل وروستاهای حاشیه کوه خواجه می باشد.

image 1 - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

دودنی بافی

گویا انواع هنر در سیستان و بلوچستان از قدمتی طولانی برخوردارست؛ دودنی بافی نیز یکی از همین هنرهای تاریخی است که بیشتر مردم سیستان از آن در تزئین خانه شان و گاهی هم به عنوان دفع چشم زخم از مال و جان استفاده می کردند. اما متاسفانه، گردی از نامهربانی بر این هنر قدیمی نشسته و در حال فراموشی است. این روزها تجملات دنیای امروز، جای خود را به هنرهایی مثل دودنی بافی داده اند. دودنی بافی در اصل تورهای تزئینی است که با گیاه علفی با برگ های ساده منقسم و گلهای زرد متمایل به سفید که در اکثر نقاط استان رویش دارد، درست می شود.داخل متن 1398 03 03 - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

گلیم بافی

گلیم بافى هم یکی دیگر از صنایع دستی سیستان و بلوچستان است که در تمام این استان به خصوص در بین عشایر، طوایف بلوچ و بلوچ های ساکن سیستان بافت آن رواج دارد. عشایر این خطه، مواد اولیه گلیم را از پشم دام های خود تهیه می کنند. رنگ های گلیم سیستان و بلوچستان هم بیشتر تیره، با زمینه ی قهوه ای، قرمز تیره مایل به قهوه ای، آبی سیر و شتری و رنگ های روشن مثل زرد، سبز، کرم، قرمز و سفید است. نقش های این گلیم هم عموما راه راه و طرح های هندسی است. نوع گلیمی که در سیستان تولید می شود با نوع بلوچی آن، در نحوه ی برپایی دستگاه گلیم تفاوت دارد.2810  سیستانی 0 1 - سوغات زابل چیست ؟ | سیستان و بلوچستان

این مطلب را هم مطالعه کنید
روستای لادیز میرجاوه ، سیستان و بلوچستان | Mirjaveh


  تبلیغات   

            | لمینت دندان | کامپوزیت دندان | ایمپلنت دندان | ارتودنسی |


  • متناسب بودن مقاله
  • کیفیت تصاویر ارائه شده
  • ارزشمند بودن اطلاعات ارائه شده
امتیاز کل
4.8
در حال ارسال
نظرات کاربر
( رای)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
Load More In سیستان و بلوچستان

دیدگاه خود را ثبت کنید