معرفی مسجد کبود ، تبریز | Blue Mosque

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

مسجد کبود تبریز

در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست درباره مسجد کبود تبریز صحبت خواهیم کرد. برای آشنایی با این مسجد تاریخی معروف به فیرزوه جهان اسلام در ادامه با ما همراه باشید.

مسجد کبود (به ترکی آذربایجانی: گؤی مچید) یا مسجد جهانشاه از مسجدهای تاریخی تبریز مربوط به دوران حکمرانی قراقویونلوها در قرن نهم هجری است. مادام ژان دیولافوا، مهندس راه و ساختمان و باستان‌شناس فرانسوی که به همراه همسرش از سوی دولت فرانسه برای انجام کاوش‌های باستان‌شناسی به ایران سفر کرد در کتاب خود از این مسجد با نام مسجد آبی تبریز نام برده‌ است.

این بنای زیبا در قرن نهم هجری قمری ساخته شده و معماران خبره طوری کاشی کاری های متنوع را در کنار نقش و نگارهای ظریف و زیبا قرار داده اند که رنگ های هماهنگی شکل بگیرد و اینجا در نظر خیلی ها به فیروزه اسلام شهره شود هرچند که این مسجد نام های دیگری مثل گوی مسجد، مسجد شاه جهان، جهانشاه، عمارت و مسجد مظفریه هم دارد.

مسجد کبود تبریز
مسجد کبود تبریز

تاریخچه مسجد

این مسجد طبق کتیبه سردر آن در سال ۸۴۵ هجری شمسی و در زمان سلطان جهانشاه مقتدرترین حکمران سلسله قراقویونلو و به دستور دختر او صالحه خانم بنا شده‌است. پاسکال کوست در گذشته از این مسجد با نام مسجد سنی و مسجدی که شیعیان تمایلی به استفاده از آن ندارند یاد کرده‌است. کتیبه‌ای کاشی کاری سردر اصلی مسجد کبود به سال ۸۷۰ (قمری) نصب شده‌ است. این کتیبه و دیگر کتیبه‌های سردر مسجد به خط نعمت‌الله البواب خوشنویس مشهور سده نهم است و سرکاری و نظارت بر ساخت آن با عزالدین بن ملک قاپوچی بوده‌ است.

مسجد کبود تبریز
مسجد کبود تبریز

اتفاقی عجیب در سال 1393 برای این مسجد رخ داد؛ تعداد 50 نفر از اهالی برای برپایی نماز جماعت به به مسجد رفته و آن را اشغال کردند و پس از تسخیر مسجد نماز جماعت برگزار کرده و سپس کف کاشیکاری شده آن را فرش کردند.

لوله کشی نامناسب گاز شهری در داخل مسجد نیز سبب شد تا در فصل سرما قسمت هایی از دیواهای بنا تخریب شد. شوربختانه با تصاحب مسجد مرمت کاشیکاری ها نیز متوقف شد.

معماری مسجد کبود

مسجد کبود با تنوع و ظرافت کاشی‌کاری و انواع خطوط به‌کاررفته در آن و به ویژه به دلیل رنگ لاجوردی کاشی‌کاری‌های معرق آن به «فیروزه اسلام» شهرت یافته‌ است. سبک معماری این بنا به شیوه آذری است. صحن بزرگ مسجد مربع شکل است که حوضی برای وضو در آن قرار داشت و شبستانهایی نیز جهت پناهگاه مستمندان و درس خواندن در آن وجود داشته‌ اند.

مسجد کبود تبریز
مسجد کبود تبریز

بنای مسجد شامل صحن اصلی یا صحن بزرگ می‌باشد که به شکل مربع و در زیر گنبد اصلی واقع شده‌است. بنای مسجد شامل یک صحن کوچک نیز می‌باشد که در قسمت جنوبی مسجد و زیر گنبدی کوچکتر واقع می‌باشد. در جنوبی‌ترین قسمت مسجد (در جنوب صحن کوچک) سردابه‌ای وجود دارد با دو مقبره که در هنگام بازسازی مسجد کشف شده‌اند و تصور می‌شود این دو مقبره متعلق به جهانشاه و دخترش باشند. در حیاط مسجد در شمال و شرق رواق‌هایی وجود دارد که اخیرا به بقایایی مسجد افزوده شده‌ اند.

مسجد کبود تبریز
مسجد کبود تبریز

آدرس مسجد کبود تبریز؛ استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان منصور، نرسیده به میدان ساعت، داخل پارک خاقانی

هزینه ورودی مسجد کبود تبریز؛ 2500 تومان برای ایرانیان و 15000 تومان برای اتباع خارجی

ساعت بازدید مسجد کبود تبریز؛ همه روزه از ساعت 09:00 تا 18:00

ویدئو 

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید؛

دنیا جای بزرگی است ، برای اینکه فقط یک جا بمونی ✨