


جاهای دیدنی کاشان
در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست شما را با جاهای دیدنی کاشان آشنا خواهیم کرد. پس اگر قصد سفر به این شهر زیبا را دارید تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
کاشان، شهری تاریخی و فرهنگی در شمال استان اصفهان، یکی از قدیمیترین شهرهای ایران است که به دارالمومنین و شهر گل و گلاب معروف است. این شهر با ۷۰۰۰ سال سابقه شهرنشینی، از مهمترین مراکز فرهنگی و تاریخی ایران به شمار میرود.
کاشان با ۱۷۰۰ اثر تاریخی ثبت شده، از جمله باغ فین، خانههای بروجردیها و طباطباییها، بازار سنتی و تپههای سیلک، مقصدی جذاب برای گردشگران است. این شهر به عنوان پایتخت فرش ایران شناخته میشود و قالی کاشان در فهرست میراث ناملموس یونسکو ثبت شده است. کاشان به دلیل مراسم گلابگیری در قمصر و نیاسر، هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. در ادامه شما را با بهترین جاذبه های دیدنی کاشان آشنا می کنیم.
جاذبه های تاریخی
باغ فین کاشان
باغ فین با قدمتی به دوره صفویه، نماد کامل معماری باغ ایرانی است که در سال ۲۰۱۱ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. این باغ سرسبز با وسعت بیش از ۲۳ هزار مترمربع، شامل کوشک دوطبقه صفوی، جویبارهای روان، درختان کهنسال سرو و چنار، و آبنماهای طبیعی بدون نیاز به سیستم مکانیکی است. بازدید از این باغ که با نام «باغ شاه» نیز شناخته میشود، ترکیبی از تاریخ، هنر و طبیعت را به نمایش میگذارد.

حمام فین
حمام فین کاشان در مجموعه باغ فین قرار دارد و شامل دو حمام کوچک (دوره صفویه) و بزرگ (دوره قاجار) است. حمام کوچک با قدمتی حدود ۵۰۰ سال، محل قتل امیرکبیر در سال ۱۲۳۰ خورشیدی است. حمام بزرگ با دستور فتحعلیشاه قاجار ساخته شد و از معماری پیچیدهای برخوردار است. این اثر تاریخی در سال ۲۰۱۱ به همراه باغ فین در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد و هماکنون نمادی از ترکیب هنر معماری ایرانی با رویدادهای تاریخی است.
خانه طباطبایی ها
خانه طباطباییها با معماری قاجاری در سال ۱۲۵۰ قمری به سفارش حاج سید جعفر طباطبایی (تاجر فرش کاشانی) و با طراحی استاد علی مریم کاشانی ساخته شد. این بنا با مساحت ۴۷۳۰ مترمربع، شامل ۴ حیاط، ۴۰ اتاق، ۳ بادگیر و ۲ رشته قنات است و ساخت آن حدود ۱۰ سال به طول انجامید. معماری آن با الهام از نقوش فرش ایرانی و تزئینات گچبری، مقرنس و نقاشیهای زیر نظر صنیعالملک (عموی کمالالملک) از ویژگیهای برجسته آن است. این خانه به عنوان «عروس خانههای تاریخی ایران» شناخته میشود.

خانه بروجردی ها
خانه بروجردیها، نماد عشق و معماری دوره قاجار است که با داستان عاشقانه سید مهدی نطنزی و دختر حاج سید جعفر طباطبایی آغاز شد. ساخت این بنا به سفارش سید حسن نطنزی (پدر داماد) و طراحی استاد علی مریم کاشانی بود و پس از ۱۸ سال با همکاری بیش از ۱۵۰ هنرمند گچکار، نقاش و معمار به پایان رسید. داستان ساخت آن به شرط ازدواج با دختر طباطبایی برمیگردد که تنها با ساخت خانه ای مشابه خانه طباطباییها موافقت کرد. این اثر در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ به عنوان جاذبه توریستی برتر یونسکو انتخاب شد.
خانه عامری ها
خانه عامریها نماد معماری ایرانی با ترکیبی از تاریخ و هنر است. این بنا با قدمتی به دوره زندیه و توسعه در دوره قاجار به سفارش سهام السلطنه عامری، از بزرگترین خانههای تاریخی ایران است. این خانه شامل ۸۵ اتاق، ۵ حیاط (بیرونی و اندرونی)، ۳ بادگیر (بلندترین بادگیر کاشان) و ۲ حمام مجزا (زنانه و مردانه) است. این بنا پس از مرمت در سالهای ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۹ به هتل سنتی ۵ ستاره تبدیل شد و اکنون با حفظ ساختار تاریخی، پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.

خانه عباسیان
خانه عباسیان نماد معماری ایرانی-اسلامی دوره قاجار است که بین سالهای ۱۲۴۵ تا ۱۲۴۸ هجری قمری به سفارش حاج محمد ابراهیم تاجر کاشی ساخته شد. این بنا با وسعت ۵۰۰۰ مترمربع و زیربنای ۷۰۰۰ مترمربع، شامل ۵ حیاط و ۵ طبقه است. تزئینات گچبری ظریف، مقرنس، یزدی بندی و نقاشیهای زیر نظر صنیعالملک از ویژگیهای برجسته آن است. پس از تقسیم به ۵ بخش مستقل پس از مرگ مالک اولیه، بخش بیرونی آن در حدود ۱۰۰ سال پیش توسط آقای عباسیان (تاجر فرش) خریداری شد و نام «عباسیان» بر آن ماندگار شد.
بازار سنتی کاشان
بازار سنتی کاشان با قدمتی به دوره آل بویه و سلجوقیان، یکی از قدیمی ترین و باشکوه ترین بازارهای ایران است که در دوره صفویه به اوج شکوه رسید و پس از ویرانی ناشی از زلزله سال ۱۱۹۲ قمری، در دوره قاجار بازسازی شد. این بازار سرپوشیده با معماری ایرانی-اسلامی، شامل راستهها، تیمچهها (مانند تیمچه امین الدوله)، سراها و چهارسوهاست و بیش از ۴۰ اثر تاریخی مانند کاروانسرای میرپنج و مسجد میرعماد را در خود جای داده است. این بازار امروزه با حفظ ساختار تاریخی، محل خرید سوغاتیهای محلی مانند گلاب، فرش و صنایع دستی است.

حمام سلطان امیراحمد
حمام سلطان امیراحمد، یکی از زیباترین حمامهای تاریخی ایران است که نام خود را از امامزاده مجاورش، نوه امام جواد (ع)، گرفته است. این حمام با قدمتی به دوره سلجوقیان، پس از زلزله ویرانگر سال ۱۱۵۰ خورشیدی، در دوره قاجار بر روی خرابههای قدیمی بازسازی شد. سربینه حمام متعلق به دوره قاجار است و با کاشیکاریهای زیبا، گچبریهای ظریف و معماری هشتضلعی، از ویژگیهای برجسته آن است. این حمام شامل بخشهای مختلفی مانند ورودی، گرمخانه، خزینه و صفه شاه نشین است. این بنا اکنون به عنوان یک موزه تاریخی در دسترس بازدیدکنندگان قرار دارد.
مسجد جامع کاشان
مسجد جامع کاشان یکی از قدیمیترین بناهای تاریخی ایران است که قدمت آن به دوره سلجوقیان بازمیگردد. این مسجد در خیابان بابا افضل، محله میدان کهنه واقع شده است. مسجد جامع کاشان در محل یک آتشکده پیش از اسلام ساخته شده و پس از ورود اسلام به ایران به مسجد تبدیل شد. این مسجد دارای گنبد آجری با مقصوره، ایوان مرتفع، صحن وسیع و سه شبستان است. مناره این مسجد از قدیمیترین بناهای تاریخی کاشان است و کتیبهای به خط کوفی با تاریخ ۴۶۶ هجری قمری دارد.

مسجد میرعماد
مسجد میرعماد کاشان که به مسجد میدان نیز معروف است، یکی از قدیمیترین و ارزشمندترین بناهای تاریخی ایران است. این مسجد در دوره سلجوقیان بنیانگذاری شده و پس از ویرانیهای مغول، در دوره خوارزمشاهیان بازسازی شد. این مسجد دارای سر در رفیع، صحن مربع شکل، چهار ایوان و گنبدخانه است. محراب زرین فام آن که در سال ۶۲۳ هجری قمری توسط حسن بن عربشاه ساخته شد، اکنون در موزه برلین نگهداری میشود و از مهمترین آثار هنری دوره خوارزمشاهی به شمار میرود. این مسجد از مهمترین جاذبههای تاریخی کاشان است.
مسجد و مدرسه آقابزرگ
مسجد و مدرسه آقابزرگ، یکی از زیباترین و مهمترین بناهای مذهبی و آموزشی دوره قاجار است. این بنا در دوره محمدشاه قاجار ساخته شد. این مجموعه شامل سردر رفیع، حیاط مرکزی، گنبد آجری و گل میخهای نفیس است و طرح گودال باغچه و بادگیرهای مرتفع، از ویژگیهای منحصر به فرد آن است. مسجد آقابزرگ با سه شبستان و گنبدخانه بر روی ۸ پایه عظیم، از مهمترین جاذبههای تاریخی کاشان است. این بنا هماکنون به عنوان حوزه علمیه و محل تحصیل طلاب فعالیت میکند.

آتشکده خرم دشت
آتشکده خرم دشت در روستای خرم دشت و حدود ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر کاشان واقع شده است. این بنا به دوره ساسانیان تعلق دارد. آتشکده خرم دشت از سنگ و گچ ساخته شده و شامل چهار طاق با پلان مربعی است. دور تا دور این بنا یک دهلیز قرار دارد که شباهت زیادی به بنای چهارطاقی نیاسر دارد. این آتشکده بر فراز دشت و روستای خرم دشت مسلط است و از سالمترین آتشکدههای بازمانده از دوره ساسانی به شمار میرود.
آتشکده نیاسر
آتشکده نیاسر که به چهارطاقی نیاسر نیز معروف است، یکی از قدیمیترین و ارزشمندترین بناهای تاریخی ایران است. این بنا در دوره ساسانیان و به دستور اردشیر بابکان ساخته شده و در نزدیکی چشمه اسکندریه در نیاسر قرار دارد. آتشکده نیاسر با پلان مربعی و گنبدی، از سنگ و گچ ساخته شده و نه تنها به عنوان یک آتشکده، بلکه به عنوان یک تقویم آفتابی نیز استفاده میشده است. این آتشکده از مهمترین جاذبههای تاریخی کاشان است و در ۳۵ کیلومتری غرب کاشان واقع شده است.
شهر زیر زمینی نوش آباد
شهر زیرزمینی نوشآباد که به اوئی نیز معروف است، یکی از شگفتیهای معماری دستکند ایران است که در دوره ساسانیان ساخته شده است. این شهر زیرزمینی در سه طبقه و با عمق ۴ تا ۱۶ متری از سطح زمین، شامل دالانهای تودرتو، اتاقهای کوچک و چاههای ارتباطی است. این بنا به عنوان یک پناهگاه امن در برابر حملات دشمن و شرایط نامساعد جوی طراحی شده است. این شهر از بزرگترین شهرهای زیرزمینی جهان به شمار میرود و در ۷ کیلومتری شمال شهر کاشان و در شهرستان آران و بیدگل واقع شده است و کشف آن به صورت اتفاقی در سال ۱۳۸۱ رخ داد.
تپه سیلک
تپه سیلک در جنوب غربی کاشان، یکی از قدیمیترین و مهمترین تمدنهای شهرنشینی در ایران است که قدمت آن به ۸ هزار سال پیش میرسد. این تپه شامل دو بخش شمالی و جنوبی است که به ترتیب پنج و هشت هکتار مساحت دارند. تپه سیلک از دوره نوسنگی تا دوره ماد سکونت داشته و شواهد تحولات زندگی بشر در این دورهها را در خود نگه داشته است. کشف سفالهای ابتدایی تا پیچیده، ابزار فلزی، کورههای ذوب فلزات و اولین آثار خط و نوشتار، از مهمترین یافتههای این تپه هستند. این مکان به عنوان یکی از قدیمیترین زیگوراتهای جهان شناخته میشود.

جاذبه های طبیعی
روستای ابیانه
روستای ابیانه یکی از زیباترین و کهنترین روستاهای ایران، در ۴۰ کیلومتری شمال غربی نطنز واقع شده است. این روستا که به روستای سرخ معروف است، به دلیل معماری منحصر به فرد و خانههایش با رنگ خاک سرخ، از جاذبههای اصلی گردشگری ایران است. قدمت بناهای ابیانه به دورههای سلجوقی، ساسانی، صفوی و قاجار میرسد و از ۱۵۰۰ سال پیش مسکونی بوده است. آتشکده هارپارک، مسجد جامع، کاروانسراها و آب انبارهای قدیمی از جاذبههای تاریخی آن هستند.
آبشار نیاسر
آبشار نیاسر یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی در شهر تاریخی نیاسر و محله سرکمر است. این آبشار با ارتفاع حدود ۲۵ تا ۳۰ متر، از چشمه باستانی اسکندریه یا تالار تغذیه میشود که در کنار چهارطاقی نیاسر قرار دارد. آبشار نیاسر در دل کویر مرکزی ایران، با مناظر سرسبز و هوای معتدل، مقصدی ایدهآل برای گردشگران است. در بهار، این منطقه با گلابگیری و گلغلتانی همراه است. این آبشار در فصل بهار پرآبتر است و در تابستان و پاییز آبش کمتر میشود.
قمصر کاشان
قمصر کاشان، یکی از شهرهای باستانی ایران، در ۲۵ کیلومتری جنوب کاشان واقع شده است. این شهر که در مسیر جاده ابریشم قرار داشته، از دوره هخامنشیان سکونت داشته و در دوره صفویه توسعه یافت. قمصر به دلیل باغهای گل محمدی و گلاب خالص خود، به پایتخت گل و گلاب ایران معروف است. در این شهر، جشنواره گلابگیری برگزار میشود که گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. از جاذبههای تاریخی قمصر میتوان به کاروانسرای شاه عباسی و امامزاده شاهسواران اشاره کرد. این شهر به عنوان یکی از شهرهای گردشگری بسیار محبوب استان اصفهان شناخته میشود.
بهترین فصل سفر به کاشان
بهترین فصل سفر به کاشان، با توجه به آب و هوای گرم و بیابانی این شهر، بهار (به ویژه اردیبهشت) و فصل پاییز است. در بهار، دمای هوا بین ۱۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد متغیر است و مراسم گلابگیری در اردیبهشت برگزار میشود که از جاذبههای اصلی این فصل و شهر کاشان و قمصر است. با این حال، در این ماه شلوغی و افزایش هزینههای اقامت و خدمات محلی انتظار میرود.
پاییز نیز با هوای خنک و خلوتتر بودن، گزینهای مقرون به صرفه است و مراسم قالیشوئی مشهد اردهال در این فصل برگزار میشود. اگر هدف اصلی شما بازدید از جاذبههای تاریخی بدون شلوغی است، اوایل پاییز یا اواسط بهار (قبل از اردیبهشت) پیشنهاد میشود.

چطور به کاشان سفر کنیم ؟
برای سفر به کاشان، گزینههای مختلفی وجود دارد که انتخاب آنها بسته به بودجه، زمان و اولویتهای شما متفاوت است؛
- ۱. سفر هوایی
فرودگاه کاشان در ۱۲ کیلومتری جاده قدیم کاشان–نطنز واقع شده و تنها پروازهای تهران- کاشان و مشهد- کاشان فعال است. این روش سریعترین گزینه است، اما محدودیت مسیرهای پروازی دارد.
- ۲. سفر با قطار
قطار از تهران، اصفهان، مشهد، شیراز، یزد و بندرعباس به کاشان میآید و ایستگاه آن در بلوار ملاصدرا قرار دارد. این روش راحت و امن است، اما هزینه بلیط قطار نسبت به اتوبوس بالاتر است.
- ۳. سفر با اتوبوس
اتوبوس ارزانترین گزینه است و از ترمینال زجاجی کاشان به تمام شهرهای ایران سرویس دارد. اتوبوسهای VIP با امکانات مناسب نیز موجودند، اما همانطور که میدانید سفر با آنها خستهکنندهتر است.
- ۴. سفر با خودروی شخصی
مسیر تهران–قم–کاشان (۲۴۰ کیلومتر) از طریق اتوبان قم–کاشان، بهترین گزینه است. این روش لذت تماشای کویر را دارد و زمان سفر حدود ۲.۵ ساعت است.
امتیاز بازدید کننده: ستاره ها 4