روستای سنگان خاش ، طبیعتی بکر در اطراف تفتان | Sangan

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

روستای سنگان خاش

در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست با روستای سنگان خاش آشنا خواهیم شد. برای آشنایی با این روستا و منطقه بکر در اطراف کوه تفتان در ادامه با ما همراه باشید.

سنگان (Sangan)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان است. روستای سنگان خاش یکی از مناطق بکر و خوش آب و هوا در حوالی کوه تفتان می باشد. جمعیت این روستا ۴۷۱ نفر (۹۵خانوار) است. بهترین انار سیستان و بلوچستان در دهستان زیبای سنگان تولید می‌شود؛‌ منطقه‌ای که به گفته کشاورزان محلی حدود ۷ نسل است که مردمان آن به کشت انار مشغول هستند.

روستای سنگان در دامنه ی كوه آتشفشانی تفتان، در 141 کیلومتری زاهدان و 47 کیلومتری خاش قرار گرفته است. جاده میرجاوه- خاش، از این منطقه می گذرد و استعدادهای آن با توجه به قدمت تاریخی و پوشش گیاهی اش بسیار متنوع است كه از جمله آن می توان به انواع سنگواره ها و فسیل ها، دره های سرسبز، كانی و معدن ها، انواع چشمه های آب شیرین و شور، كوه های سر به فلك كشیده، آب های روان و بركه های طبیعی اشاره كرد.

باغات انار زیبا و گسترده این دهستان در کنار جاذبه‌های گردشگری چون سرو کهنسال و چشمه‌های آب گرم و همچنین مردمانی بسیار خونگرم و میهمان‌نواز سبب شده سالانه به ویژه در ایام تابستان گردشگرانی به این خطه سرسبز مراجعه کنند و از دیدنی‌های بکر منطقه بهره‌مند شوند؛ اما به گفته مردم محلی ظرفیت‌های سنگان تاکنون آن طور که باید به مردم کشور معرفی نشده است.

روستای سنگان خاش
روستای سنگان خاش

دیدنی های روستای سنگان

باغات انار

این منطقه به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و موقعیت نیمه گرمسیری مناسبی که دارد از دیرباز به عنوان قطب مهم تولید انار محسوب می‌شود. یاقوت‌های دسته به دسته انار سنگان از نظر ظاهر، کیفیت، عاری بودن از مواد شیمیایی و طعم بسیار ایده‌آل هستند و از سایر خصوصیات این انار که سبب شهرت آن شده می‌توان به آبدار بودن (بیش از ۵۰ درصد وزن انار) و ماندگاری بالای آن (تا ۱۲۰ روز) اشاره کرد.

باردهی هر درخت انار در این منطقه به طور متوسط بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم است و به گفته کشاورزان منطقه حدود ۲۴ نوع انار در این دهستان کشت می‌شود. محصول انار دهستان سنگان با توجه به کیفیت بالا این قابلیت را دارا است تا در بازارهای جهانی جایی برای خود باز کند. بانوان سنگانی نیز از انار محصولات متنوعی تولید می‌کنند که عمده آن شامل ادویه محلی معطر “آچار”، رب انار ارگانیک و مربای انار است.

عکس از: خبرگزاری صدا و سیما
عکس از: خبرگزاری صدا و سیما

درخت کهنسال سرو سنگان

درخت کهنسال سرو سنگان که به گفته مردم محلی بیش از ۱۰۰۰ سال قدمت دارد، یکی از آثار ملی طبیعی این شهرستان محسوب می‌شود که همه ساله گردشگران بسیاری را جذب می‌کند. ارتفاع این درخت حدود ۳۰ متر و قطر تنه آن ۳ متر است و به گفته مردم محلی این درخت کهنسال نماد استقامت مردمان بلوچستان است. سبزی همیشگی این درخت زیبا که در زبان محلی “زربین” نام دارد، جلوه‌ای خاص به طبیعت منطقه بخشیده است.

در گذشته این درخت به عنوان زیاتگاهی بود که مردم برای زیارت به آن مراجعه می‌کردند و با بستن نخ و تکه پارچه مراد و خواسته‌های خود را از آن می‌طلبیدند. در سال ۱۳۱۰ هجری شخصی به نام “مولوی محمد عیسی” از علمای اهل سنت برای دعوت اهالی منطقه به دین اسلام به این مکان می‌آید و برای از بین بردن بدعت پرستش درخت و دور کردن مردم از شرک، ساکنان منطقه را به سوی توحید و خداپرستی فرا می‌خواند که پس از آن توسط مرحوم “حاج امیر خان کرد” در پای آن درخت مسجدی ساخته شد که مردم در آنجا به عبادت راز و نیاز با خداوند مشغول بودند و مدتی نیز به عنوان عیدگاه و مصلی مردم سنگان از آن استفاده می‌شد و اکنون این درخت در صحن مسجد روستای سنگان واقع شده است.

روستای سنگان خاش
روستای سنگان خاش

چشمه آب گرم برآبک

چشمه آب گرم برآبک دهستان سنگان در شمال کوه آتشفشانی نیمه فعال تفتان قرار دارد و فاصله آن تا روستای سنگان ۱۴ کیلومتر است که ۶ کیلومتر آن اتومبیل‌رو و ۸ کیلومتر بقیه پیاده‌رو است. همه خصوصیات فیزیکی آب آن نظیر سایر چشمه‌های اطراف در ارتباط با فعالیت‌های آتشفشانی گستره زیرزمینی کوهستان تفتان است.

بالا بودن مقدار دی‌اکسید سیلیسم و مزه تلخ این چشمه نشان‌‌دهنده منشأ عمیق آب آن است. آب این چشمه در ردیف آب‌های سولفات کلسیم همراه با منیزیم، با واکنش اسیدی و ولرم است. دمای آب این چشمه ۲۵ درجه سانتی‌گراد و میزان آبدهی آن یک لیتر در ثانیه است. آب این چشمه به دلیل دسترسی آسان، مورد استفاده‌ مردم روستای سنگان و دیگر مسافران مراجعه‌کننده است.

چطور به روستای سنگان برویم ؟

برای سفر به روستای زیبای سنگان ابتدا باید به استان سیستان و بلوچستان سفر کنید و سپس مسیر خود را جاده زاهدان- میرجاوه به سمت تفتان و روستای سنگان ادامه می دهید. در سفر به این روستای زیبا می توانید از کوه آتشفشان تفتان که یکی از کوه های نیمه فعال ایران و معروف به بام شرق ایران است نیز دیدن کنید. اطراف این کوهستان پر از رودخانه ها و برکه ها و درختان سرسبز است.

روستای سنگان خاش - عکس از: خبرگزاری تسنیم
روستای سنگان خاش – عکس از: خبرگزاری تسنیم

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:

دنیا جای بزرگی است ، برای اینکه فقط یک جا بمونی ✨