گلونی چیست؟
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با گلونی ، نوعی روسی تاریخی در استان لرستان آشنا خواهیم کرد . در ادامه مطلب همراه ما باشید.
گُلوَنی به گونهای سربند و روسریِ زنان لر، لک و کرد گفته میشود.این روسری حدود ۳۰۰۰ سال قدمت دارد و ریشهٔ آن به زنان کاسیت (اجداد قوم لر) میرسد و در زبان فارسی به صورت گُلبَندی تلفظ میشود که برگرفته از واژه گُلبَدن، نوعی پارچه هندی ابریشمی و لطیف است. گلونی در واقع نوعی تَرهَه رنگین است که زنان لر در مراسم جشن و سرور آن را روی تره معمولی میبندند. این روسری امروزه به نماد مردم لر بدل شدهاست. گلونی در شهریور ۱۳۹۷ به عنوان یکی از میراث های قوم لک به ثبت ملی رسید.
در زبان لُری گلونی به گونهای از سربند یا روسری چهارگوش که معمولاً از جنس ابریشم با نقشهای سنتی است گفته میشود. این پوشش، بخشی از پوشاک مردم لر است که زنان لُر به طرز خاصی به سر میکنند و دختران نسل جدید از نوع کوچک آن به عنوان روسری استفاده میکنند. این روسری یکی از سوغاتهای لرستان است. این سربند در گذشته در لباس مردان هم به کار میرفت و بهطور کلی سربند و دستار از زمان مادها و هخامنشیان در لباس مردان و زنان منطقه ایران استفاده میشد.
تاریخچه گُلوَنی
این سربند در گذشته در لباس مردان هم به کار میرفت و بهطور کلی گفته میشود که سربند و دستار «پوششی با سه هزار سال قدمت» است و از زمان مادها و هخامنشیان در لباس مردان و زنان ایرانزمین استفاده میشد.براساس شواهد و نوشتههای تاریخی، سربند از اجزای لباسهای ایرانی همه ایرانیان، وابسته به آن و جدایی ناپذیر است. دیاکونوف روسی در کتاب تاریخ ماد، پوشش ایرانی را توصیف میکند و سربند را در مورد زن و مرد ایرانی، هر دو به کار میبرد. وجود دستاری به دور سر در نقش برجستههای تاریخی تأیید میشود. در دوران میلادی و حتی پیش از مادها هم زنان و هم مردان دستار یا همان سربند بر سر دارند. در سالنامههای آشوریان نیز میبینیم که این دستار هم بر سر زنان و هم بر سر مردان وجود دارد و در توصیف اقوام زاگرس، آشوریان، عیلامیها و مادها از این سربند یاد میشود و در میان نقش برجستههای به جامانده این سربند به وضوح دیده میشود. در حفاری گورستان سه هزار ساله بابا جیلان (باباجان) در غرب شهرستان دلفان انگشتری پیدا شده که روی انگشتر انسانی دوبال از دل خورشیدی بیرون آمده که کفش مادی و شلوار مادی و باشلوق مادی که شبیه مقنعههای امروزی بر سر دارد که کلاهی روی آن قرار دارد و دور کلاه دستاری شبیه به گلونی امروزی قرار دارد.در در دوره قاجار در عکسهای گرفته شده مردان با پوشش گُلوَنی دیده میشوند. همچنین در دوران ساسانی نمونهای از سربند دیده میشود که بسیار شبیه گلونی امروزی لرستان است.
روزِ گُلوَنی
بر اساس یک ایده، به همت جمعی از دختران خرم آبادی، روز ۲۶ اردیبهشت به عنوان روز روسری لُری نامگذاری شدهاست. قرار است هر ساله در بهار و تا ۲۶ اردیبهشت دختران لُر با به سر کردن روسری لُری، این پوشش اصیل و زیبا را به دیگران معرفی کنند. در روز ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ هم برنامهٔ ویژهای در خرمآباد برگزار میشود که اطلاعرسانی خواهد شد. بسیاری از دختران لُر اعم از معلمان، استادان، روزنامهنگاران، دانشجویان و فعالان فرهنگی جزو حامیان این حرکت هستند.
قوم کاسیت از کی تا الان شد اجداد لر ؟ هیچ مدرکی از اینکه کاسیت اجداد قوم لر هست وجود نداره اما تا دلت بخواد مدرک برای اثبات لک بودن قوم کاسیت وجود داره . شما لر ها فقط بلدید از تاریخ بقیه بالا برید .
اولا کشت !!
دوما بازم کشت .
سوما تو برو یه کتاب معتبر بیار که توش نوشته باشه لرها مهاجر بودن . چهارما برو ببین چجوری اثبات کردن .اگه داری میسوزی اب بگیرم روت؟ لک یعنی لر و کرد . ل لر . ک کرد . بین لر و کرد هست . قرن ۲۱ هستیم و اسمون یه رنگه خجالت بکشید
لک ها هم لر هستن دوست عزیز چرا خودتون رو جدا میکنید …اشتباهی که مابختیاریها کردیم شماتکرار نکنید.
لک فعلا خودش زیر مجموعه” لر” محسوب میشه وبه تنهایی به رسمیت شناخته نشده هر وقت رسمیت پیدا کرد اسناد رو جعل کنید وبه اسم خود بزنید، گلونی کلمه لری است واین خودش اثبات میکند که گلونی متعلق به لر است وبا اسم قوم لر ثبت جهانی شده است قابل توجه
اَ والا
اینوبعضیاشو به قران لیوه هیسن نونم چرا بعضیاشو سعی دارن خوشونه د لرا جوا کنن😅بابا زونتو بیشترین شباهته و لری داره اوسه موعین اما فلانیم بیساریم جمع کنین تونه حضرت عباس.ولی راس مویی اینو بی سواداشن که میان د ای حرفیا مزنن وگرنه خیلیاشوموعن ایما لریم وافتخارم میکن وش