دیدنی های کوهدشت
در غرب استان لرستان شهری زیبا قرار دارد که تاریخی بلندبالا دارد. شهری در محاصره کوه های مرتفع زاگرس، دشت های وسیع، مراتع سرسبز، رودخانه ها و چشمه ها و البته تکه هایی از تاریخ. کوهدشت سرزمینی تاریخی است که نشانه های سکونت بشر را از هزاران هزار سال پیش در خود پنهان کرده است. اگر به کاوش های باستان شناسانه علاقمندید و یا به دنبال مقاصدی زیبا و منحصربفرد برای طبیعت گردی هستید و یا آب و هوایی مطبوع را جستجو می کنید، کوهدشت مقصد مناسبی برای شماست. شهری با دو گویش لری و لکی و زیارتگاه ها، مناظر طبیعی بی بدیل و پشتوانه تاریخی قوی که پنجمین شهر استان لرستان است. کوهدشت جاذبه های دیدنی متعددی دارد پسدر ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های کوهدشت بیشتر آشنا شوید.
قلعه گم ور
این قلعه روی قلهای به نام گمور در کوهدشت بنا شده و مشخصات آن تقریباً مشابه قلعههای دوشه است. در جنوب قلعه گمور دو بنا ساخته شده است. حصار و آثار به جای مانده از این قلعه بیشتر و بزرگتر از قلعه دوشه است. در غرب قلعه نیز قناتی حفر شده که آب مورد نیاز قلعه نشینان را تأمین میکرده است.
پل سی پله
این بنا در منطقه سرطرهان شهرستان کوهدشت بر روی رودخانه سیمره در حد فاصل استان لرستان و ایلام واقع شده است. پل در تنگترین بستر رودخانه سیمره در محلی به نام سی پله واقع شده است. این پل در مسیر یکی از راههای باستانی قرار داشته که سبب ارتباط کرمانشاهیان، ایلام و لرستان (سرطرهان) بوده است. پل یاد شده دارای ۴ چشمه طاق بوده که اکنون تنها دو چشمه طاق آن باقی مانده است. پهنای هر پایه آن ۵/۶ متر و طول آن ۱۷ متر است. اندازه سنگهایی که در پایه به کار رفته ۶۰×۶۰×۱۰۰ سانتیمتر و بعضی نیز بزرگترند. روی هر یک از این سنگها علامت مشخصی کنده شده است. مصالح بنا از کچ و سنگ است. این پل سترگ از آثار منحصر به فرد دوره ساسانی است.
معبد باستانی سرخ دم لکی
معبد باستانی سرخ دم لکی منطقهای تاریخی در شش کیلومتری شمال غربی کوهدشت است که در دامنه کوه چنگری قرار دارد. از این منطقه آثار و اشیای تاریخی متعددی از دوره تاریخی نخست هزاره یکم قبل از میلاد بدست آمده است. آثار موجود در آن نشان میدهد که وضعیت کوه در نحو انتخاب مکان نقش اساسی را ایفا نموده است. به طوری که حصار مکشوفه بنابر وضعیت کوه ساخته شده و در کنار پرتگاههای کوه عملکرد تدافعی آن را مشخص تر نمودهاست. این محوطه علاوه بر حصار از تختگاه، شاه نشین و منازل مسکونی تشکیل گردیده که شاه نشین آن مسلط بر همه قسمتهای حصار است. در این محوطه سنگهای حجاری شده با نقش شیر بالدار و درخت زندگی و همچنین قطعات سفالی از نوع سفال لعابدار با نقش کنده زیر لعاب متعلق به قرون ۷ و ۸ هـ. ق و سفالینههای هزاره اول بدست آمده است.
ميل خسرو آباد
اين بنا در بخش كوناني شهرستان كوهدشنت واقع شده است .ميل خسرو آباد يا خسروأ كه به نام ميل صيد صفربگ نيز معروف است . در گورستان قديمي روستای خسرو آباد واقع شده است. .بلندای اين ميل حدود ۶متر و۶۰ سانتيمتر مي باشدقطر پايه آن حدود۲متر مي باشد نماي ظاهري آن داراي انحنا بوده وبه شكل هرمي ۶ وجهي مي باشددر ساخت آن از مصالح قلوه سنگ,گچ و….استفاده شده است.اين ميل يكي از قديمي ترين و منحصرترين ميل هاي يادبود در لرستان بوده كه براي نشان گور بكار برده شده است. براساس شواهد اين بنا احتمالا مربوط به دوره زنديه مي باشد.
تنگه شیرز
تنگه شیرز در50 کیلومتری شهر کوهدشت و در نقطه تلاقی سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان در کنار رود خروشان سیمره واقع شده است. این جاذبه طبیعی در بخش زردلان و در منطقه ای به نام اولادقباد قرار دارد و دارای طبیعتی زیبا و چشمه های جاری با آب فراوان، صخره های تند و تیز و میوه های وحشی فراوان است.شکل خاص، آب زلال و پوشش گیاهی و جنگلی و گیاهی بکر، طبیعت بسیار زیبا و دل انگیز و در عین حال اعجاب آوری به این دره تنگ و صخره ای داده است. فرسایش سنگها و کوهها چهره خاصی به این دره داده که در مجموع آن را به محیطی شگفت انگیز و جذاب تبدیل کرده و توجه همه را به این منطقه معطوف کرده است. طول این تنگه چند کیلومتر است و رود کوچکی از میان آن عبور می کند. رودی با سراب ها و چشمه های زلال که در مسیر خود آبشارهای زیبایی را به وجود آورده می رود تا در دهانه ورودی شیرز به رودخانه خروشان سیمره ملحق شود.
آبشار شيرز
آبشار شيرز واقع در تنگه شيرز و کوه کاکيزه می باشد که در اطراف اولاد قباد در بيست کيلومتري شمال غرب کوهدشت واقع است. مسيري که از اولاد قباد تا دارابي امتداد دارد از ميان کوه کاريزه گذشته و به واقع بکر و ديدني است. اين مسير از درختان زيباي بلوط پوشيده شده و زيبايي هاي طبيعت اين منطقه جاي تحقيق فراوان دارد. همچنين مجسمه ها و آثار تاريخي فراواني که از اين منطقه بدست آمده منحصربفرد بوده و نشان از تاريخ کهن اين ديار دارد.
دره سرطرهان
دره ای طولانی و وسیع است که در باختر بخش کونانی کوهدشت واقع شده است.این دره، از جنوب به کوه «گور» که مانند دیواری آن را احاطه کرده است، محدود می شود. در این دره، دو طایفه به نام های «کوشکی» و «کراوند» زندگی می کنند. قسمت باختری سرطرهان به رودخانه سیمره منتهی می شود. منطقه باختری سرطرهان کوهستانی و راه های آن مال رو است. در دره سرطرهان، انبوهی تپه باستانی دیده می شود. از جمله اشیای به دست آمده از سرطرهان، یک بت سنگی است که شاید به دوره ایلامی ها مربوط باشد.
غار بتخانه
این غار در ۱۸ کیلو متری جنوب شرقی شهر کوهدشت ، در کوه (دمچهر )قرار دارد . قسمتی از دهانه غار به علل عوامل طبیعی بسته شده است ، ولی قسمتی از آن باقی است که باید ب شکل خزیده از آن گذشت و به غار وارد شد. طول دهانه غار ، ۱۸ متر و ارتفاع سقف آن نزدیک به ۲۰ متر است . سراسر سقف و دیوارۀ آن به علت نفوذ آب از لایه های آهکی ، سفید شده است . غار ، شامل دو قسمت جنوبی و شمالی است که قسمت شمالی آن وسیع تر است . وجود سنگ چخماق و سفالهای شکسته سیاه و منقوش ، مؤید زندگی غار نشینی در این ناحیه است . آثار دوره های مختلف تمدنهای گذشته در این غار یافت شده است و به نظر می رسد که در آن آثار پالئولتیک نیز وجود داشته است . طول غار نزدیک به ۲۰۰ متر وپهنای آن به طور متوسط ۲۰ متر است . اشکال زیبای استالاگمیت ها متعدد این غار که ارتفاع برخی از آنها به ۵۰ متر می رسد ، موجب شده است که این غار را (بت خانه) بنامند .
غار میرملاس
سراسر سرزمین لرستان به داشتن قدمتی بالا و تاریخی بسیار غنی و فرهنگی اصیل شهره است اما در این میان کوهدشت یکی از شهرهایی است که آثار این قدمت و دیرینگی به وفور در آن یافت می شود. یکی از همین نشانه ها در 17 کیلومتری کوهدشت واقع شده است. غار میرمالاس که در نزدیکی شهر کوهدشت واقع شده است به دلیل داشتن نقاشی هایی از هزاران سال پیش بر روی دیوارهای خود شهره است. اگر خوب دقت کنید نقاشی هایی به رنگ های سیاه و گاهی قرمز رنگ از حیوانات و انسان هایی خواهید دید که مشغول شکارند. بنا بر یافته های باستان شناسی این نگاره های زیبا حداقل چیزی در حدود 5 تا 6 هزار سال قدمت دارند. اگر چه در این منطقه آثاری از اقامت انسان تا چندین هزار سال قبل تر نیز یافته شده است.
غار پل خدا
غار پل خدا در محل تلاقی سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان تکه ای از سرزمین ایران همچون بهشتی گمشده خودنمایی می کند.پل خدا، پدیدهای است مسقف در سطح رودخانه به طول ۳۰ الی ۴۰ متر که بهصورت غاری مسقف روی رودخانه قرار گرفته و آب رودخانه از داخل آن عبور میکند. سطح پل خدا یا همان غار با سنگهای ریزشی و گاهی تنه و شاخ و برگ درختان توسط سنگ تراورتن بهصورت سیمانیشده قرار گرفته است. با کمی بررسی مشخص میشود که منشأ سنگ تراورتن تشکیل شده است. چشمه ، فصلی است که در زمان پرآبی از میان دو لایه سنگ آهک بیرون میجهد.یکی از شرایط انحلال سنگهای آهکی، وجود آب سرد است.
مقبره ابوالوفا
اين مقبره در ۲۵ كيلومتري غرب كوهدشت و بر دامنه كوهي به نام «بره كاظم»واقع شده است. تمامي ساكنان پيرامون آن محل پيرو «اهل حق» اند. اين مقبره مدفن سيد ابوالوفا يكي از هفتنفري است كه جزء دسته دوم پيشوايان اهل حق و از ياران برجسته سلطان اسحاق بودهاند. كه نسبتاش بهحضرت امامموسي كاظم (ع) ميرسد و رهبري اين فرقه را به عهده داشته است ابوالوفا در اواخر سده هفتم يا درنيمه اوّل سده هشتم ميزيسته است.
ارسال نقد و بررسی