جاهای دیدنی سنگان خواف ، خراسان رضوی | Sangan

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

جاهای دیدنی سنگان خواف

در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست با جاهای دیدنی سنگان خواف آشنا خواهیم شد. برای آشنایی با این شهر در استان خراسان رضوی در ادامه با ما همراه باشید.

خواف یکی از شهرهای استان خراسان رضوی در ۲۵۰ کیلومتری جنوب‌غربی مشهد است که در زمان تیموریان بیش از هر زمان دیگری رشد و شکوفایی داشته است. این شهر همچنین یکی از مراکز مهم موسیقی سنتی استان خراسان رضوی و ایران به حساب می‌آید و اساتید موسیقی بزرگی در این شهر زندگی می‌کنند. موقعیت شهر خواف موقعیتی کوهستانی است و در سفر به این شهر، بازدید از مساجد، اماکن مذهبی و عمارت‌های زیبا را نباید از دست دهید.

سنگان (Sangan) شهری در بخش سنگان شهرستان خواف در استان خراسان رضوی است. سنگان دارای بزرگترین معدن سنگ آهن خاورمیانه می‌باشد. آثار باستانی زیادی دارد از جمله می‌توان به مسجد ابوبکر صدیق (مسجد گنبد)، مسجد جامع قدیم سنگان، مسجد البنی و آسیاب‌بادی‌های آن اشاره کرد. سنگان دارای چهار قلعه می‌باشد که دو تا از آنها تخریب شده‌ است. سنگان بزرگترین ذخایر سنگ آهن با عیار ۶۳ درصد را داراست که در خاورمیانه بینظیر است؛ و می‌توان وجه تسمیه این شهر را نیز همین دانست، سنگ آهن که در گویش عامیانه محلی با حذف ه سنگان تلفظ می‌شود. به لحاظ جمعیتی می توان سنگان را بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر شهرستان خواف دانست که فاصله ای 65 کیلومتری تا مرزهای کشور افغانستان دارد.

دیدنی های سنگان خواف

مسجد جامع سنگان

مسجد جامع سنگان خواف متعلق به دوره خوارزمشاهی شناخته می‌شود و در کوچه‌ای به نام آب می‌توانید آن را بیابید. این بنای باشکوه شامل حیاطی ورودی است که با وارد شدن به آن، خود را در وسط حیاطی باابهت می‌بینید که چشم‌ها را به خود خیره می‌کند. دو ایوان شرقی و غربی نیز از دیگر ارکان مسجد جامع قدیم سنگان خواف شمرده می‌شوند که در کنار آن‌ها می‌توان رواق‌هایی دید که پناهگاهی امن برای راز و نیاز نمازگزاران محسوب می‌شوند. معماران این مکان مذهبی جذاب، تمام سعی خود را کرده‌اند تا با کاشی‌کاری‌هایی هنرمندانه، زیبایی را به مسجد جامع قدیم سنگان تقدیم کرده و نام آن را جاوادانه کنند. در طراحی گنبد نیز از کتیبه‌هایی مختلف استفاده شده که در عین ظرافت در کنار گچ‌بری‌های زیبا چشم هر بازدیدکننده‌ای را نوازش می‌دهند.

جاهای دیدنی سنگان خواف
جاهای دیدنی سنگان خواف

مسجد ابوبکر صدیق (مسجد گنبد)

این بنا از زیباترین بناهای عصر سلجوقی بوده که هنوز نمازهای یومیه در آن اقامه می‌شود و بر اساس کتیبه‌ای که در آن باقی‌مانده، سال ساخت آن ۵۳۵ هجری قمری است. به دلیل گچبری و کاشی کاری زببای زیر گنبد این مسجد به نام مسجد گنبد معروف شده است. قاعدۀ چهار ضلعی بنا به کمک گوشوارها و طاقنماها ماهرانه به هشت ضلعی و در نهایت دایره تبدیل شده تا استقرار گنبد بر فراز آن تسهیل شود و سطوح زیر طاق ‌در گاهی ها و لچکی ها تجلی‌گاه گچبریهای متنوع و زیبا شده است. بر گنبد این مسجد یک رشته کتیبه کوفی گلدار بسیار زیبا قابل مقایسه با کتیبه مدرسه نظامیه خرگرد نقش بسته است. روی دیوارهای مسجد گنبد سنگان گچ اندود است و مانند دیوار رباط شرف و رباط ماهی این منطقه تزئیناتی داشته است. نمای بیرونی بنا ساده و بی‌آلایش است و درخور آن همه شکوه و جلال فضای داخل نیست.

یخدان سنگان

یخدان سنگان مربوط به دوره صفویه- قاجار است و در سنگان، ابتدای ورودی شهر واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۲ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۳۲۱۳ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جاهای دیدنی سنگان خواف
جاهای دیدنی سنگان خواف

تالاب مژن آباد

تالاب مژن آباد در استان خراسان رضوی واقع است. این تالاب که قسمتی از آن به طول 35 کیلومتر از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شده هر سال پذیرای تعداد زیادی از پرندگان است. عمق ‌کم، وجود نی، لویی، جلبک و گز یک پناه‌گاه طبیعی را برای این پرندگان ساخته است و در صورت پایش مداوم می‌تواند مأمنی جهت تخم‌گذاری و جوجه‌آوری برخی از این گونه‌ها باشد. در جنوب دشت سنگان منطقه ای وجود دارد که از لحاظ ارتفاع، پست ترین اراضی شهرستان خواف را با ارتفاع ۶۲۰ متر تشکیل می دهد و این ساختار طبیعی باعث هدایت آبهای روان و سطحی خواف و بخشی از آب های شهرستان رشتخوار و قائن به این دشت شده و در نهایت بسمت افغانستان گسیل می شوند. تالاب مژن آباد در انتهای یک رود بسیار طولانی قرار گرفته که زهکش آبهای سطحی بخش وسیعی از شهرستان های کاشمر، مه ولات، بجستان، گناباد، رشتخوار و خواف است.

مرقد پرنده

اين قبر متعلق به مير سيد علي پرنده، عارف مشهور است كه گويند چون درخت روي قبر وي در سالهاي قديم پسته بود و شكر از آن مي‏باريده است به سلطان شكر بار معروف است. سبك معماري ساختمان و مسجد و آب‏ انبار آن به دوره‏ تيموري مي‏رسد بنا بر افواه مردم بعضي مي‏گويند شيخ صوفي بر آبادي از عارفان قرن يازدهم (هـ-ق) بعد از چندين سال در جوار حضرت سلطان به مقام اوليايي رسيده است. از نقل قول‏هاي مردم استنباط مي‏شود كه زمان زندگي حضرت سلطان در صدر اسلام بوده ولي سند مكتوب و تاريخي در دست نيست. برخي گويند از شهداي صدر اسلام به هنگام گسترش اسلام در ايران بوده كه در جنگ با زردشتيان منطقه به شهادت رسيده است.

جاهای دیدنی سنگان خواف
جاهای دیدنی سنگان خواف

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:

دنیا جای بزرگی است ، برای اینکه فقط یک جا بمونی ✨