


جنگل نجارده
در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست درباره جنگل نجارده صحبت خواهیم کرد. برای آشنایی با این جنگل زیبا و دیدنی های آن در ادامه با ما همراه باشید.
جنگل نجارده بخشی از طبیعت بکر و سرسبز استان مازندران است که در حوالی روستای نجارده، شهرستان نوشهر قرار دارد. این منطقه به دلیل پوشش جنگلی انبوه، آبشارهای متعدد و نزدیکی به دریای خزر یکی از مقاصد محبوب طبیعتگردی و گردشگری شمال کشور به شمار میآید.
این جنگل با آبشار مشهور آلاشور، پوشش گیاهی هیرکانی، نزدیکی به دریا و روستای زیبای نجارده، یکی از مناطق بکر و جذاب مازندران برای علاقهمندان به طبیعت و گردشگری است. این منطقه با چشماندازهای بینظیر، هوای مطبوع و امکانات اقامتی بومگردی، گزینهای ایدهآل برای سفرهای طبیعتگردی و آرامش در دل جنگلهای شمال ایران محسوب میشود.

بهترین زمان بازدید
فصلهای بهار (اسفند تا اردیبهشت) و پاییز (مهر تا آذر) ایدهآلترین زمان برای سفر به این منطقه هستند. در بهار، طبیعت با شکوفههای وحشی و سرسبزی خیرهکننده همراه است و حجم آب آبشار آلاشور به اوج میرسد. هوای خنک و معتدل این فصل، پیادهروی در مسیر جنگلی و عکاسی از مناظر را لذتبخش میکند. پاییز نیز با رنگآمیزی طلایی و نارنجی برگهای جنگلهای هیرکانی، فضایی رمانتیک و خلوتتر نسبت به سایر فصول ارائه میدهد.
اگرچه تابستان (خرداد تا شهریور) روزهای بلند و فرصت شنا در رودخانهها را فراهم میکند، اما رطوبت بالا و شلوغی منطقه ممکن است آزاردهنده باشد. زمستان نیز با مناظر برفی و آرامش خاص خود جذاب است، اما یخبندان و لغزندگی مسیر دسترسی به آبشار، بازدید را به کوهنوردان حرفهای محدود میکند. بهطور کلی، اردیبهشت و مهر به عنوان ماههای طلایی با تعادل دمایی و زیباییهای طبیعی پیشنهاد میشوند.
جاذبه های دیدنی و گردشگری
روستای نجارده
روستای نجارده در ۵ تا ۱۲ کیلومتری جنوب غربی نوشهر قرار دارد و با ارتفاع ۳۵ متر از سطح دریا، به عنوان دومین روستای اینترنتی ایران، ترکیبی منحصربهفرد از جنگل و ساحل ارائه میدهد و امکان دسترسی همزمان به دریای خزر (در فاصله کوتاه) و جنگل را فراهم میکند.
آبشار نجارده (آلاشور)
آبشار نجارده با ارتفاع ۳۲ متر، مهمترین جاذبه منطقه است که در دل دره شیوا یا دره مور و در ارتفاع ۵۹۶ متری از سطح دریا قرار دارد. این آبشار خزهای، محصور در جنگلهای هیرکانی، به دلیل چشم اندازهای بکر و مسیر پیاده روی هیجان انگیز (۲۰-۳۰ دقیقه از روستا) مورد توجه گردشگران است. ۲۱ آبشار کوچک و بزرگ در اطراف این دره وجود دارد که آبشار نجارده مشهورترین آنهاست. جنگلهای هیرکانی با گونههای نادر گیاهی مانند راش، ممرز و بلوط، فضایی ایدهآل برای طبیعتگردی و عکاسی فراهم میکنند.

روستای توسکاپوشکا
روستای توسکاپوشکا به عنوان نقطه شروع دره شیوا و یکی از مسیرهای دسترسی به آبشار آلاشور در جنگل نجارده شناخته میشود. این روستا با معماری سنتی مازندرانی، باغهای میوه و خانههای چوبی، در مجاورت جنگلهای هیرکانی قرار دارد و مسیر اصلی برای دره نوردی و طبیعتگردی به سمت آبشارهای منطقه محسوب میشود.
دره شیوا (شیوادره)
این دره زیبا و دیدنی با ۲۱ آبشار کوچک و بزرگ، از جمله آبشار نجارده، منطقهای بکر برای کوهنوردی و ماجراجویی محسوب میشود. این دره در حوزه دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران قرار دارد و گونههای گیاهی نادر آن حفاظت شده است.

پارک جنگلی سیسنگان
پارک جنگلی سی سنگان در ۲۷ کیلومتری جاده نوشهر به نور، با ۶۰۰ هکتار مساحت و دسترسی همزمان به ساحل و جنگل، یکی از مهمترین جاذبههای اطراف است. این پارک امکاناتی مانند آلاچیق، رستوران، زمین ورزش و پلاژ دارد و امکان قایق سواری، اسب سواری و کمپینگ را فراهم میکند.
پارک جنگلی خانیکان (نیرنگ)
پارک جنگلی خانیکان (معروف به جنگل نیرنگ) در فاصله ۵ تا ۸ کیلومتری شهر نوشهر و در نزدیکی روستای کوشک سرا قرار دارد. این پارک جنگلی زیبا با امکانات تفریحی و مسیرهای جنگلی، از دیگر مقاصد نزدیک به نجارده است که برای پیکنیک و دوچرخهسواری مناسب است.
جنگل کجور
جنگل کجور با پوشش انبوه هیرکانی و مسیرهای پیادهروی بکر، مکانی ایدهآل برای طبیعتگردی و عکاسی است. ساحل دریای خزر در فاصله کوتاهی از نجارده، امکان تفریحات آبی و استراحت در کنار دریا را مهیا میسازد.

چه تفریحاتی در جنگل نجارده می توان داشت ؟
-
طبیعتگردی و پیادهروی
پیاده روی در مسیرهای جنگلی انبوه هیرکانی با گونههایی مانند راش و ممرز، به ویژه مسیر ۲۰-۳۰ دقیقهای منتهی به آبشار نجارده (آلاشور) با ارتفاع ۳۲ متر، از اصلیترین فعالیتهاست. کوهنوردی در مسیرهای نیمهصعبالعبور شیوا دره و اطراف ۲۱ آبشار کوچک و بزرگ این منطقه نیز برای ماجراجویان بسیار جذاب است.
-
شنا در حوضچه های طبیعی
شنا در حوضچه طبیعی پایین آبشار آلاشور (با احتیاط و مهارت کافی) و کمپینگ در مناطق مجاز جنگلی از دیگر تفریحات در این منطقه است. عکاسی از مناظر خزهپوش آبشار، جنگلهای رنگارنگ پاییزی و خانههای سنتی روستای نجارده نیز پیشنهاد میشود.
-
تفریحات ساحلی
برای علاقهمندان به گردش ساحلی، دسترسی سریع به دریای خزر (در فاصله ۷ کیلومتری) امکان شنا و تفریحات آبی را فراهم میآورد.

امکانات رفاهی و اقامتی
اقامتگاههای بومگردی مانند اقامتگاه نجارده و کلبههای جنگلی آلاشور در مسیر دسترسی به آبشار، امکان اقامت در خانههای سنتی با معماری بومی را فراهم میکنند. ویلاهای جنگلی مجهز به استخر و جکوزی نیز در منطقه وجود دارد که برخی از آنها با امکاناتی مانند آشپزخانه مدرن، اتاق پذیرایی و فضای سبز خصوصی ارائه میشوند. شهرکهای لوکس مانند سان سیتی و اخوان در اطراف منطقه، ویلاهای مدرن با امکانات رفاهی کامل ارائه میدهند.
امکانات رفاهی در نزدیکی آبشار محدود است و شامل رستورانهای سنتی و جنگلی مانند رستوران جنگلی آلاچیق در مسیر دسترسی به آبشار آلاشور و رستوران سنتی نجارده با غذاهای محلی در داخل روستا می باشد.
سرویس بهداشتی عمومی و آب آشامیدنی در محدوده آبشار آلاشور وجود ندارد و گردشگران باید تجهیزات ضروری همراه داشته باشند. در روستای نجارده که در ۷ کیلومتری آبشار قرار دارد، امکانات اولیه مانند فروشگاههای محلی در دسترس است.
چطور به جنگل نجارده برویم ؟
برای رسیدن به جنگل نجارده و آبشار آلاشور در استان مازندران، مسیرهای زیر توصیه میشود؛
۱. از طریق روستای نجارده
- مبدا نوشهر: از شهر نوشهر به سمت شرق حرکت کنید و پس از طی ۷ کیلومتر به روستای نجارده برسید.
- جاده خاکی جنگلی: از روستا وارد جاده خاکی شوید و پس از ۲ کیلومتر رانندگی (یا پیادهروی) به ابتدای مسیر پیادهروی برسید.
- پیادهروی: مسیر ۲۰-۳۰ دقیقهای در جنگل با شیب متوسط تا تند را طی کنید تا به آبشار آلاشور برسید. (به دلیل شیب تند و مسیر ناهموار، کفش کوهنوردی یا ورزشی بپوشید).
۲. از طریق روستای توسکاپوشکا
- مسیر جایگزین: از روستای توسکاپوشکا وارد دره شیوا (شیوادره) شوید و مسیر را مستقیم به سمت آبشار ادامه دهید.
- ویژگی مسیر: این مسیر نیز شامل پیادهروی جنگلی و عبور از درههای بکر است.
* چند نکته
- جاده خاکی منتهی به آبشار برای ماشینهای معمولی مناسب نیست و نیاز به خودروهای شاسی بلند و دو دیفرانسیل دارد.
- در ابتدای روستای نجارده ماشین را پارک کنید و بقیه مسیر را پیاده یا با خودروی مناسب طی کنید.
ارسال نقد و بررسی