جاهای دیدنی پلدختر
شهرستان پلدختر در استان لرستان از جمله شهرهای گردشگری است که از جنبههای مختلف گردشگری برای علاقمندان دارای جاذبههای مختلف است و چه از حیث آثار باستانی و چشم انداز طبیعی قدمت دیرینه ایی دارد که نقشی منحصر به خود گرفته وبرگ زرینی از هزاره های تاریخ در گذرگاه اسرار آمیز بشر دارد.در این شهر می توانید از آبشارهای بسیار دیدنی و هیجان انگیز تا مکان های تاریخی را دیدن کنید و از سفرتان به این منطقه نهایت لذت را ببرید. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی پلدختر بیشتر آشنا شوید.
دره خزینه
دره خزینه نام جاذبهای منحصر به فرد است که در میانههای جاده پلدختر به اندیمشک و در جوار روستایی به همین نام قرار دارد. این دره نشانههایی از فرسایش در طی سالهای دور و دراز را دارد و گویی پس از فراز و نشیبهای بسیار به شکل امروزی خود درآمده است.دره خزینه یکی از شگفتیهای طبیعت ایران بهشمار میرود که در اثر سالها فرسایش به وجود آمده است. این دره میزبان یک پل معلق است که از آن با عنوان بلندترین پل معلق ایران یاد میشود. این دره شباهتهای زیادی به گرندکانیون آمریکا دارد.
پل کرودختر پلدختر
این پل به دستور شاپور اول ساسانی ساخته شده است. طول پل دویست و هفتاد متر و ارتفاع آن از رودخانه سی متر است. رودی كه در زیر این پل جریان دارد كشكان نام دارد كه در طول مسیر با پیوستن به رودهای دیگر به كرخه تبدیل میشود. پل دختر در جاده شاهی قرار داشت كه شهر استخر را به بیشاپور وصل میكرد و از آنجا به شهرهای بین النهرین مانند تیسفون وهترا میرسید. این پل از هشت تاق تشكیل شده بود كه اكنون فقط یكی از آنها باقی مانده است و به صورت تونلی درآمده است كه جاده آسفالت امروزی از زیر آن می گذرد.
مقبره حيات الغيب پلدختر
اين مقبره در كنار رودخانه كشكان و جاده خرم آباد -انديمشك در بخش معمولان شهرستان پلدختر واقع شده اند. بناهاي مذكور در جوار هم و برروي تپه اي مشرف به روستا ي قالبي قرار دارند كه يكي بزرگتر (حيات الغيب:محمد بن احمدرضي الدين از اعقاب امام موسي كاظم(ع) ) و ديگري كوچكتر ( گنبد الياس:شهاب الدين الياس لنبكي از حكمرانان لركوچك ) است . پلان مقبره حيات الغيب بصورت مستطيل و معماري آن از يك ورودي ( كفش كن ) و مقبره با پلان مربع كه گنبدي به سبك نار دو پوسته بر پايه اي مدور كوتاه بر روي آن قرار گرفته است . بر بالاي فضاي داخلي مقبره نقاشيهايي با نقش كبوتر وچند گچبري ديگربه شكل گل ديده ميشود. اين بناها مربوط به دوره قاجاريه و به شماره ۱۹۲۲ در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده اند.
كاروانسرای چشمک
اين بنا در منطقه چمشك از توابع شهرستان پلدختر ودر مسير راه باستاني شاپور خواست به خوزستان قرار گرفته است .شكل اصلي بنا به صورت چهار ضلعي و ارتفاع آن به ۵ متر مي رسد و داراي ۱۲ اتاق و از دو قسمت ساخته شده است كه قسمتي براي سكونت كاروانيان و قسمتي ديگر جهت نگهداري چهارپايان مورد استفاده قرار گرفته است مصالح مورد استفاده در اين بنا سنگ ،گچ وملات مي باشد ناودانهاي آن همه از سنگ وداراي بارويي با كنگره هاي نيم دايره تزئيني است. اين كاروانسرا دومين منزل از خرم آباد به خوزستان است كه پس از آن كاروانسراهاي قلعه نصير ، اوسر ، ميشوند ، چارتا و قلعه رزه ، واقع شده اند . بناي مذكور مربوط به دوره صفويه مي باشد(شاه عباس اول ) وبه شماره ۲۱۱۹ در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
پل گاومیشان پلدختر
پل تاریخی گاومیشان (گاومیشو) در در فاصله ۳۰ کلیومتری جنوب شرقی پل دختر، پایینتر از محل تلاقی رودهای کشکان و سیمره ، در جهت شمال شرقی ـ جنوب غربی بر روی رود سیمره احداث شده است ، که ظاهراً در دوره های صفویه و قاجاریه تعمیر شده است.این اثر در تاریخ ۳ اسفند ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۲۲۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. طول این پل که از بناهای دوره ساسانی است حدود ۱۷۵ متر و عرض گذرسطح پل نزدیک به ۸ متر و۲۰ سانتیمتر است و در حال حاضر دارای ۶ چشمه طاق میباشد. در مورد مصالح باید گفته که مصالح اصلی آن ملاط، آجر وسنگ تشکیل میدهند. معماری پاتاقها به سبک معماری ساسانی است اما در چشمه طاقها آثار مرمت دورههای صفوی و قاجار دیده میشود.
مقبره بابازید
مقبره بابازید مقبره بابازید در فاصله هفت کیلومتری شمال پلدختر واقع شده است و برروی تپهای که اینک گورستان اهالی روستا است ساخته شده است، دهکده بابازید در شمال و مجاورت گنبد قرار دارد و در واقع امامزاده بابا زید نام خود را به روستای همجوارش داده است. بنای مقبره بر نقشه مربع شکل ساخته شده و دارای گنبد تقریبا مخروطی و نسبتا کوتاه است و بنای مذکور تنها از اتاق مقبره (گنبدخانه) تشکیل شده است. مصالح به کار رفته در ساخت دیوارههای بنا سنگ و نوعی ملاط گچ است، معدودی از سنگهای بهکار رفته در ساخت بنا از نوع تراشدار و زاویهدار هستند و مابقی از سنگهای شکسته کوهستان میباشد که در محل وجود دارد. نمای بیرونی بنا از دو قسمت بدنه و گنبد تشکیل شده است، در ورودی کوتاهی در ضلع شمالی بنا قرار گرفته که کوتاهی درگاه حالت احترام آمیزی را نسبت به مقبره القا میکند.
پل کلهرت
این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۵۸۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. پايه هاي اين پل بصورت بيضي شكل مي باشد و از ويژگي منحصر به فردي برخوردار مي باشد كه از آن جمله مي توان به وجود سكويي در داخل دو پايه اصلي پل نام برد . اين سكو از ۱۲ پله ساخته شده وكاربرد آن دقيقاً روشن نيست ولي احتمالاً به عنوان پشت بند از آنها استفاده شده است . رنگ ملات پل در قسمت پايه ها متمايل به قرمز رنگ است كه به علت تركيب آن با يك نوع شنهاي قرمز رنگ و همچنين يك نوع گياه به نام تره پي Tarahpey استفاده شده است . كتيبه ابي در قسمت غربي پل بر سينه كوه بالاتر از مسير گذر روي پل به طرف شمال غربي آن به دستور بدر بن حسنويه نوشته شده است و قرينه آن در قسمت جنوب بر سينه كوه وجود داشته كه متأسفانة به علت عمليات راهسازي تخريب گرديده است . اين پل در ادوار مختلف مورد استفاده قرار گرفته است بيشتر قسمتهاي اين بنا مربوط به زمان بدر بن حسنويه ( ۳۷۴ هـ .ق ) مي باشد . این پل در مسیر خرم آباد به خوزستان-بخش ملاوي برروي رودكشكان ساخته شده است.
تنگه هلت
تنگه هلت یکی از جذاب ترین دیدنی های پلدختر به شمار میرود که در مسیر آزادراه خرم آباد – اندیمشک و ما بین تونل خرگوشان 1 و 2 قرار دارد . این مکان دقیقا همان جای آرام و پاکیزه ایست که تنها صدایی که در آن میشنوید، نجوای آب رودخانه با صخره هاست که آرامش را به انسان منتقل میکند. تنگه هلت در مسیر رودخانه زال قرار دارد و این رودخانه از میان دیوارههای صخرهای مسحور کنندهی تنگه هلت عبور میکند و به رودخانه سیمره میریزد. این تنگه 4 کیلومتر طول دارد و در قسمتی از مسیر برای گذشتن از آن میبایست از میان آب خنک رود بگذرید که بی شک تجربهای متفاوت و دوست داشتنی از یک رودخانه نوردی مهیج به شما هدیه میدهد.
غار کوگان
غار کوگان، که در شهر پلدختر قرار دارد، به دست انسانها و در دوره اشکانیان ساخته شده است. این غار با مساحت ۲۸۱ متر در دو طبقه بنا شده که طبقه اول با طبقه دوم آن سه چهارم متر فاصله دارد. درون این غار ۴ اتاق تودرتو و دستکند وجود دارد که داخل آنها مخزنهای آب قرار گرفته است و بنابر آثار باقیمانده مانند محراب و آبدان این مکان را به معبد آیین مهر، آیینی که بر پایه پرستش میترا در زمان قبل از ظهور زرتشت بنا شده بود، نسبت میدهند. غار کوگان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
غار کلماکره
غار کلماکره یک غار با اهمیت تاریخی در استان لرستان در غرب ایران است. این غار در شهرستان پلدختر در استان لرستان واقع شده است. کاسههای ماهی بادامی این غار بسیار معروف است. تکوکهای بسیار نفیسی از این خزانه ایران باستان به خارج از کشور قاچاق شد. گفته میشود که این خزانه یکی از مهمترین خزائن دولتهای ایران باستان مانند هخامنشیان و ساسانیان بوده است.
ارسال نقد و بررسی