دیدنی های نیر
شهرستان نیر در فاصله 35 کیلو متری غرب اردبیل و در مسیر جاده ترانزیتی اردبیل – سراب واقع شده است. از طرف شمال به شهرستان مشکین شهر، از جنوب به شهرستان کوثر(گیوی)، از شرق به بخش مرکزی هیر از توابع شهرستان اردبیل و از غرب به شهرستان سراب و میانه محدود می شود.شهرستان نیر با تفرجگاه ها و مناطق نمونه گردشگری ، میهمانپذیرها و سوئیت های اجاره ای میزبان هزاران مسافر و گردشگر از مناطق مختلف است.نیر با قدمت دیرین از زیباترین شهرهای استان است که با داشتن چشمه آب گرم و طبیعت بکر و سرسبز مستعد تبدیل شدن به یک شهر توریستی است.در ادامه مطلب همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های نیر بیشتر آشنا شوید.
پل قرمز ( قیرمیزی کورپی )
پل قرمز (قیرمیزی کورپی) یکی از بهترین پلهای ساخته شده در عصر صفوی و منسوب به دوره سلطنت شاه عباس کبیر است که در داخل شهر نیر بر روی رودخانه آغلاغان احداث گردیده است. در محل به آن پل قرمز میگویند که به خاطر رنگ آجرهایی میباشد که پل با آن ساخته شده است. پیکره اصلی پل با آجر ساخته شده است. در ساختن این پل اصول مهندسی در امر پلسازی در نهایت حد خود به کار رفته است و این امر در کاربرد قوسهایی است که مقاومت و استحکام پل را در نهایت درجه تضمین نموده است. پل دارای چهار دهانه و نیز سه دهانه کوچکتر روی پایهای خود است که موسوم به دهانه دفع آبهای طغیانی است. این پل دو قسمت شهر را به هم متصل میسازد و در گذشته عبور و مرور مسافران تبریز به اردبیل از روی آن انجام میگرفت ولی امروزه پل جدیدی در کنار آن ساخته شده است.
بقعه کورائیم
بقعه كورائيم در منطقه كورائيم يكي از بخشهاي شهرستان نير قرار دارد. اين بقعه در وسط قبرستاني قديمي مربوط به قرن 6 هجري بنا شده است. ساختمان بقعه نيمه ويران و در حال نابود شدن است. سبك بنا نشان ميدهد كه از اواخر دوران مغول، بويژه تركمانان است. درب ورودي بقعه به عرض 80 و به ارتفاع 150 سانتي متر است.
چشمه های بهشتی بولاغلار
بولاغلار مجموعه ای از چشمه های متعدد بادبی بالا در یک محدوده نه چندان وسیع قرار دارد. آب تمام چشمه ها در مسیر کوتاهی به یکدیگر پیوسته و از طریق نیر چای ( رودخانه آغلاغان) که از شهر نیر می گذرد به بالخلوچای تخلیه می شود. این محدوده به سبب نزدیکی به شهر نیر یکی از نقاط بالقوه جهت توسعه گردشگری در شهر نیر می باشد. مساحت منطقه ۲۸۵ کیلومتر مربع دارد که در حدود یک پنجم مساحت نیر را شامل می شود.
رباط سنگي شاه عباسي
اين رباط در 10 كيلومتري جاده قديم نير – سراب قرار گرفته است كه يكي از قديميترين راههاي كشور است و كاروانسرا در يكي از برفگيرترين گردنههاي كشور يعني در گردنه صائين احداث شده است.اين كاروانسرا در دوره صفوي به فرمان شاه عباس بنا شده است. كاروانسرا اخيراً مرمت گرديده و مصالح موجود كوهستان يعني سنگ عمده ساختار آنرا تشكيل مي دهد كه علاوه بر سهولت دسترسي و فراواني آن در محل عنصر مقاوم و پايداري هم به شمار ميرود. طراحي اين بنا كاملاً سازگار با اقليم محل صورت گرفته است چرا كه عرض و ارتفاع وروديهاي فضاهاي زيستي داخل به حداقل ممكن كاهش يافته است به طوري كه با اندك وسايلي ميتوان آن را مسدود ساخت و از نفوذ سرما و كوران برف به داخل آن جلوگيري نمود. روزنههاي سقفي نيز در حداقل اندازه در نظر گرفته شده است و از نظر تبادل هوا در صورت نياز و نيز تامين روشنايي فضاهاي داخل عملكرد منطبق با نياز را به رخ ميكشد.
دهکده صخره ای اباذر
اين دهكده در فاصله حدود ۵/۹ كيلومتري جنوب شهر نير و ۵/۱ کیلومتری روستای فعلی اباذر قرار دارد گرچه دهكده صخرهاي در دل صخره و در پشت قبرستان و تپة نه چندان مرتفعي قرار دارد، اما حتي تا چند قدمي نيز قابل رويت نيست، لذا يك مكان كاملا مخفي و مطمئني را تشكيل ميدهد، كه داراي موقعيت تدافعي خاصي ميباشد اين دهکده از ترکيب ۱۳ واحد يا فضای معماری تشکيل شده است که هر واحد بطور مستقل در دامنه يا شيب صخره، رو به جنوب کنده شدهاند. بعضی از واحدها بصورت منفرد و تعدادی ديگر با توجه به عملکردشان متشکل از چندين قسمت هستند. علاوه بر اين در جلوی هر فضای صخرهای بقايای ديوار سنگی به چشم میخورد که قطر هر کدام به يک متر ميرسد که در حال حاضر تخريب شدهاند. اغلب آثار معماری صخرهای اين دهکده، دارای دريچه های نورگير سقفی برای روشنایی فضای داخلی می باشند .آثار تاریخی بدست آمده در این دهکده نشان دهنده قدمت تاریخی آن را به دوره های قبل از اسلام و دوره اسلامی می باشد .
سنگ نبشته های اورارتویی
این سنگ نوشته ها که به خط میخی می باشند در روستاهای اطراف شهر نیر واقه شده اند. تعدادی از این سنگ نبشته ها هم اکنون در روستای دابانلو روبروی مسجد این روستا به طور ردیف چیده شده و به صورت قوچهایی تراشیده شده از سنگ می باشند. همچنین در روستای ویرسق و روبروی قبرستان قدیمی مشرف به تپه های قریه قره تپه حیوانی به صورت قوچی بزرگ و تراشیده شده از سنگ سیاه وجود دارد که به علت بی توجهی قسمتهایی از آن کنده شده است.
دهکده سبلان
دهکده توریستی سبلان از شناختهشدهترین منطقههای نمونه گردشگری در استان اردبیل است که در شهر نیر قرار گرفته. این مجموعه تفریحی به دلیل چشمههای آب گرم متعددی مانند قمیش تی، داش آلتی، قینرجه و برجلو که معروفترین آنهاست مورد استقبال گردشگران قرار گرفته است. دمای آب چشمه برجلو ۵۳ درجه سانتیگراد است و برای درمان بیماریهای عضلانی، دردهای مفصلی و روماتیسم مناسب است. دهکده سبلان با مساحت ۱۱۰ هکتاری و امکانات رفاهی بسیاری مانند هتل ۳ و ۴ ستاره، هتلآپارتمان، رستوران، مرکز خرید، استخرهای روباز جداسازیشده، مرکز لجندرمانی و پارکینگ آماده خدمترسانی به گردشگران است.
آبشار گور گور آلوارس
این آبشار در یکی از زیباترین نقاط طبیعی استان یعنی کوه سبلان قرار دارد و همراه با دیگر عناصر زیبا و بدیع طبیعی مانند: یخچالهای دایمی، چشمههای آب گرم و آبهای معدنی، فضایی مناسب و دلپذیر برای علاقهمندان به زیباییهای طبیعت پدید آورده است. این آبشار با جمع شدن آبهای جاری از برفها و چشمههای ییلاقات آیقار، عربلو، اجیرلو، گورگور و جلودارلو در دره گورگور، رودخانه کرکری را تشکیل میدهد. در این منطقه، آب چشمههای منطقه سبلان به هم پیوسته و در شیب تندی به پایین سرازیر میشود.
رودخانه بالخلی
بالخلی چای ( رودخانه باليخلو ) از جمله رودخانه هاي دائمی استان اردبیل است كه از گردنه بالخلي «جنوب غربي شهر نير» حدفاصل دو رشته بزقوش و سبلان سرچشمه مي گيرد. سرشاخه هاي مهمي نظير برجلوچاي، سقزچي چاي، آغلاغان، جوراب چاي، درويش چاي، لاطران چاي و…. در مسير به رودخانه بالخلی پيوسته و آنرا پرآب مي سازند.میزان آبدهی این رودخانه در محل گیلان ده اردبیل ۸۶ میلیون متر مکعب و دبی لحظه ای آن ۲۶ متر مکعب در ثانیه است.
سد یامچی
اين سد كه در ۵ کیلومتری شهر نیر قرار دارد، در مدت هشت سال با سيصد ميليارد ريال سرمايهگذاری از سال ۱۳۷۴ آغاز شده و در سال ۱۳۸۲ به پايان رسيده است. حجم آب ذخيره شده در اين سد ۹۵ ميليون مترمکعب ميباشد در حال حاضر از آب این سد برای تامین آب شرب شهر اردبیل و آبیاری اراضی پائین دست سد استفاده می شود.
ارسال نقد و بررسی