دیدنی های دامغان
دامغان شهری باستانی است که در حدود ۳۴۰ کیلومتری شمال شرق تهران در استان سمنان واقع شدهاست. این شهر کهنترین و باستانیترین شهر پارتی ایران است که در مسیر رودخانهٔ چشمه علی شکل گرفته و در دورهٔ شاهنشاهی اشکانی اولین پایتخت اشکانیان در ایران بود. نام قدیم آن ده مغان و صد دروازه بوده است و دارای آثار باستانی فراوانی از جمله تاریخانه میباشد. در ادامه مطلب همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های دامغان بیشتر آشنا شوید.
چشمهعلی دامغان
چشمه علی یکی از مهمترین تفریحگاههای شهر دامغان در ایران است. مجموعه چشمه علی که یک فضای محصور شده برای تفریح تابستانی شاهان قاجار بودهاست.این مجموعه به دلیل واقع شدن در قسمت کوهستانی شهرستان دامغان دارای آب و هوای بسیار مناسبی در فصل های بهار و تابستان است که همین موضوع یکی از عوامل جذب بیشتر گردشگر به چشمه علی شده است. این مجموعه از دو بخش قراولخانه و سازه درون آب تشکیل شدهاست. دیرینگی سازههای درون مجموعه به روزگار صفویان میرسد اما کاربری تفریحی آن بیشتر در روزگار قاجار بوده است.
تپه حصار
تپه حصار در جنوب شهر دامغان در روستای حیدرآباد (دامغان) و در استان سمنان قرار گرفته است. قدمت تمدن پیش از تاریخ این تپه از هزارهٔ چهارم تا هزارهٔ اول پیش از میلاد میرسد. در تپهٔ حصار سه طبقهٔ متمایز مربوط به دوران پیش از تاریخ تشخیص داده شد که هر کدام از این سه طبقه نیز به تقسیمات کوچکتری طبقهبندی شدهاند.
تاریخانه
تاریخانه از آثار باستانی دامغان است که بر پایه پژوهشهای اداره کل باستانشناسی، پیش از تسلط اعراب بر ایران، آتشکده بوده و بعداً به مسجد تبدیل شدهاست. ساختمان بنای دوباره آن مربوط به سده دوم هجری است و شیوه ساختمان آن نیز به شیوه بناهای دوره ساسانیان میباشد. تاریخانه در ترکی به معنای خانهٔ خداست.
آرامگاه چهل دختران دامغان
آرامگاه چهل دختران یا برج چهلدختر دامغان مربوط به سدهٔ ۵ ه.ق است و در دامغان، مرکز شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۸۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. برج چهلدختر دامغان برج آجری با بلندای تقریبی ۱۵ متر است. این برج که تقریباً به سبک برج طغرل ری و میل رادکان بنا شده در سال ۴۴۶ هجری(۱۰۵۴ میلادی) به امر ابوشجاع اصفهانی ساخته شدهاست.
گنبد زنگوله
گنبد زنگوله مربوط به سدهٔ ۷ ه.ق است و در دامغان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۴۶ با شمارهٔ ثبت ۶۵۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این گنبد کلا از خشت خام ساخته و پرداخته شده و ساختمان آن را مربوط به دوره سده هفتم هجری میدانند. شیوه معماری این گنبد و چگونگی توزیع فشار گنبد به پایههای آن بسیار جالب و مورد توجه معماران و باستان شناسان است.
آرامگاه پیرعلمدار
این برج در شرق شهر دامغان در محلّهٔ خوریا نزدیک مسجد جامع و مدرسه یِ حاج فتح علیبیگ (حوزه علمیه دامغان) واقع شدهاست.این مقبره در سال ۴۱۷ هجری قمری به صورت برج مدور آجری با گنبد مخروطی پیازی شکل ساخته شد. ارتفاع این بنا ۱۳ متر، قطر داخلی آن ۵/۴ متر و شهرت آن به دلیل کتیبهای زیبا با خط کوفی مشبک است.
مسجد جامع دامغان
این بنا در زمان خلافت مأمون عباسی ساخته شده ولی سند درستی برای اثبات آن در دست نیست. بطور کلی تاریخ بنای این مسجد را به پیش از دوره سلجوقیان یا در ابتدای تشکیل این سلسله نسبت میدهند.مسجد جامع جدید دامغان را میرزا محمدخان سپهسالار صدر اعظم قاجار بنا کرده یعنی مسجد خرابه بوده و او دوباره آن را ساخته است.
بازار دامغان
بازار دامغان مربوط به دوره قاجار است و در دامغان، مرکز شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۹۱۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ارسال نقد و بررسی