آتشکده یزد
در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست شما را با آتشکده یزد آشنا خواهیم کرد. برای آشنایی با آتشکده ی زرتشتیان در یزد در ادامه با ما همراه باشید.
یزد، اولین شهر خشتی جهان در مرکز ایران است که جاذبه های گردشگری بسیاری دارد و ما را مهمان تماشای کویر و تاریخ می کند. هر سال گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای دیدن آثار خشتی به یزد سفر می کنند تا با دیدن بناهای خشتی و حال و هوای کویری، روح دیرینه خود را سیراب نمایند و شکوه و قدمت تاریخ ایران زمین را با خود به یادگار ببرند. در سالهای اخیر شهر یزد بعنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
آتشکده یزد (Yazd Atash Behram) محل نگهداری آتش مقدس زرتشتی در شهر یزد و نیایشگاه زرتشتیان ساکن در این شهر است. این آتشکده در خیابان «آیتالله کاشانی» یزد است. ورود به این نیایشگاه همیشه برای نیایش کنندگان با آدابی همراه بودهاست. از جمله پاکیزگی زنان و مردان. مردان باید برای ورود با کلاه سفید و زنان با روسری سفید و لباس رنگ روشن و بدون کفش وارد شوند.
تاریخچه
ساختمان کنونی آتشکده یزد در آبان ماه ۱۳۱۳ با سرمایه یک زرتشتی پارسی به نام «همابائی» بر قطعه زمینی که از سوی چند تن از زرتشتیان ایران ازجمله برادران امانت به یاد فوت پدرشان «اردشیر مهربان رستم» امانت وقف شد، ساخته شد.
نقشه این بنا را مهندسان پارسی کشیدهاند و «ارباب جمشید امانت» سرپرستی و نظارت ساخت این بنا را بر عهده داشت. وی در خاطرات خود نوشتهاست که برای جلب توجه پارسیان هندوستان، پنج بار به آن دیار سفر کردهاست. چهار بار با کشتیهای بخار بر روی آبهای خروشان اقیانوس هند و یک بار پیاده و با شتر در ریگزارهای بلوچستان ایران و پاکستان تا سرانجام انجمن پارسیان هند پرداخت هزینهٔ ساختمان آتش ورهرام یزد را پذیرفت.
معماری
ساختمان اصلی آتشکده بر ارتفاعی حدود ۲۱ متر از زمین و در میان حیاط بزرگی که درختان همیشه سرسبز سرو و کاج آن را پوشانده، قراردارد. نگاره فروهر و سرستونهای سنگی آن زیبایی ویژهای بدان بخشیده و روبروی این بنا حوض آبی قرار دارد. اینکه آتشکدهها کنار آب باشند از خصوصیتهای آتشکدهها بوده است.
سرستونهای سنگی جلو تالار ساختمان اصلی و سنگهای گلدار پای دیوارها کار هنرمندان اصفهانی است. این هنرمندان سنگها را در اصفهان تراشیده و سپس تا یزد بردهاند. نگار کاشیهای فروهر بر بالای سردر ورودی، کار هنرمندان کاشیکار یزدی است و معماری کل این بنا از معماری آتشکدههای پارسیان تأثیر پذیرفته است.
از روزگاران دور آتشکدهها ساختمان هایی ساده و بدون زرق و برق بودند و معمولا تزییناتی در هیچ یک از آنها به چشم نمی خورد. آتشکده یزد نیز از همین قاعده پیروی کرده و در ساخت آن از معماری ساختمان آتشکده پارسیان هند و معماری هخامنشیان به ویژه تخت جمشید الهام گرفته شده است.
پس از ورود به ساختمان، دیوارها را می بینیم که با تصاویر زرتشت و جمله هایی از کتاب مقدس اوستا زینت یافته اند و کمی بعد چشم مان به آتش مقدس، روشن می شود.
دسترسی
برای استفاده از وسایل نقلیه عمومی، سوار بر اتوبوس هایی شوید که از خیابان آیت الله کاشانی عبور می کنند. ایستگاه اتوبوس در نزدیکی در ورودی آتشکده است. ورودی غربی مخصوص بازدیدکنندگان است و ورودی شرقی به زرتشتیان تعلق دارد.
آدرس آتشکده یزد: استان یزد، شهر یزد، بلوار آیت الله کاشانی
ساعت بازدید: همه روزه از ساعت 08:00 تا 18:45 (جمعه ها تعطیل است.)
هزینه بازدید: به ازای هر نفر 3000 تومان ، اتباع خارجی 15.000 تومان
مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:
- دیدنی های یزد | زیباترین شهر خشتی جهان
- معرفی سوغات یزد | قسمت ۱
- معرفی سوغات یزد | قسمت ۲
- معرفی هتل داد یزد | Dad Hotel
- باغ دولت آباد یزد | مرتفع ترین بادگیر خشتی جهان
- آشنایی با خانه تاریخی لاری ها، یزد | Lariha House
- خانه ی تاریخی ملک زاده، بنای قاجار یزد | Yazd Art House
- معرفی جاهای دیدنی میبد یکی از شهرهای تاریخی یزد | Meybod
- ارگ دو هزار ساله “سریزد” را بشناسید | sar yazd
- محله فهادان یزد | محله قدیمی شهر یزد
- روستای خرانق | روستایی تاریخی در یزد
امتیاز بازدید کننده: ستاره ها 5