گنجنامه همدان
در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست درباره گنجنامه همدان صحبت خواهیم کرد. برای آشنایی با این مجموعه تاریخی و تفریحی در نزدیکی همدان در ادامه با ما همراه باشید.
سنگنوشتههای گنجنامه نوشتارهایی از دوران داریوش و خشایارشاه هخامنشی است که بر دل یکی از صخرههای الوند در فاصله ۵ کیلومتری غرب همدان و در انتهای دره عباسآباد حکاکی شده است. طبیعت و تاریخ دست به دست هم داده اند تا این قسمت از شهر همدان را به یک جاذبه توریستی تبدیل کنند.
مجموعه تفریحی توریستی گنجنامه دارای آبشار و طبیعت بسیار دلانگیز و مطبوعی است، به طوری که این مکان از لحاظ طبیعتگردی، گردشگری فرهنگی و تاریخی پتانسیل بسیار بالایی دارد. در کنار آبشار گنج نامه همدان میتوانید از دو کتیبهی سنگی که از دوران هخامنشی باقی مانده است و 2500 سال عمر دارند نیز دیدن کنید.
کتیبهها هر کدام در سه ستون ۲۰ سطری به زبانهای پارسی باستان،عیلامی و بابلی نو نوشته شدهاند. متن پارسی باستان در سمت چپ هر دو لوح جای گرفته است و پهنایی معادل ۱۱۵ سانتیمتر دارد. متن عیلامی در وسط هر دو کتیبه نوشته شده و متن بابلی نو در ستون سوم قرار دارد.
دربارهی علت نامگذاری این کتیبهها میتوان گفت که گنجنامه در زبان فارسی به معنای حکایاتی از گنج است و عامهی مردم تصور میکردند که این کتیبهها راز گنجی پنهان را بازگو میکنند. اسم جنگنامه هم به نظر میرسد که تحت تاثیر جنگاوری پادشاهان گذشته روی این کتیبهها گذاشته شده و یا به مرور در زبان عامه، واژهی جنگ جای گنج را گرفته است.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که چرا پادشاهان آن زمان این نقطه را برای حک کردن نوشته ها انتخاب کرده اند. پاسخ به این سوال آن است که مسیری که همدان را به غرب کشور مرتبط می کرده در زمان های بسیار قدیم نیز وجود داشته است.
به همین دلیل هخامنشیان تصمیم گرفتند که این کتیبه را در این مسیر که برای عبور افراد مختلفی چون لشکرها، بازرگانان و خود پادشاهان بوده، بنا کنند. همچنین این نقطه در راه باستانی شاهی که بسیار مهم بوده قرار داشته و زمانی هگمتانه پایتخت تابستانی هخامنشیان نیز محسوب می شده است.
مورد مهم دیگر در مورد این قسمت را می توان این مورد دانست که این راه به بابل در میانرودان می رسیده است. در نتیجه با تمام این موارد می توان به این ایده رسید که پادشاهان آن زمان با حک کتیبه ها در این راه قصد داشتند که عظمت و بزرگی خود را به افرادی که به هر دلیلی از این ناحیه عبور می کرده اند، نشان دهند.
ویژگی ها
موقعیت صخره (سنگ) خارا طوری است که روی سنگ نبشتهها درست به سوی مشرق است؛ فرو رفتگیها به شکل مربع مستطیل به طول ۲/۹متر وعرض ۱/۹ متر و به گودی ۳۰ سانتیمتر است. این دو لوح تاریخی هر کدام به سه زبان پارسی قدیم، بابلی و عیلامی قدیم نقر گردیده است.
متن پارسی در سمت چپ هر یک از دو لوح مزبور نوشته شده و پهنای آن قریب به ۱/۱۵ است. متن بابلی در هر دو لوح در وسط نوشته شده و عرض آن کمتر از متن پارسی است و متن عیلامی در هر دو لوح در طرف راست قرار دارد و پهنای آن از متن بابلی هم کمتر است.
لوح طرف چپ کمی بالاتر در سنگ کوه کنده شده بنام داریوش کبیر است و لوح سمت راست مختصری پایین واقع گشته بنام خشایارشا میباشد. هر یک از متنهای سهگانه در هرکدام از دو لوح مشتمل بر بیست سطر بوده، مضمون هر دو کتیبه در هر سه متن یکی و مشترک است که به خط میخی نگاشته شده است.
در اطراف دو لوح مزبور سوراخهای منظمی بر سنگ کوه دیده میشود که میرساند این دو نوشته تاریخی در عهد قدیم ظاهرا درها و پوش فلزی قرار داشته و آنهارا از گزند باد و باران و آفتاب و غیره حفظ مینموده است.
ترجمهی متن کتیبهها
متن کتیبهی داریوش عبارت است از:
خدای بزرگ است اهورامزدا، که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که شادی را برای مردم آفرید، که داریوش را شاه کرد، شاهی از [میان] بسیاری، فرمانروائی از [میان] بسیاری. مَنَم داریوش، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ سرزمینها[یی] که نژادهای گوناگون دارند، شاه سرزمین دور و دراز، پسر ویشتاسب هخامنشی.
متن کتیبهی خشایارشاه نیز عبارت است از:
خدای بزرگ است اهورامزدا، که بزرگترین خدایان است، که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که برای مردم شادی آفرید، که خشایارشاه را شاه کرد، یگانه از میان شاهان بسیار، یگانه فرمانروا از میان فرمانروایان بیشمار. من خشایارشاه، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ کشورهای دارای ملل بسیار، شاه این سرزمین بزرگِ دوردستِ پهناور، پسر داریوش شاه هخامنشی.
امکانات مجموعه توریستی گنجنامه
در دهکده توریستی گنجنامه امکانات زیادی همچون تلهکابین، سورتمه، پیست اسکی، جامپینگ، دیوارهی سنگنوردی و رستورانهای طبخ غذاهای محلی در بالای کوه الوند جهت تفریح و خوشگذرانی مسافران و گردشگران مستقر شده است.
صخرههای موجود در اطراف آبشار گنج نامه مکان مناسبی را جهت صخره نوردی در تابستان و زمستان برای کسانی که علاقهمند به انجام این ورزش مهیج هستند فراهم میکند، به طوری که افراد زیادی از اقصی نقاط ایران برای انجام این ورزش و تفریح به اینجا میآیند.
آبشار گنجنامه با ۱۲ متر ارتفاع در مسیر صعود به ارتفاعات کوه الوند و در پنج کیلومتری غرب همدان و در کنار کتیبههای گنجنامه قرار دارد. به این منطقه که برسید و از چند پله که بالا بروید به آبشار میرسید.
کنار آبشار کبابی و جگرکیهای زیادی هست به اضافه دستفروشهایی که آدم را جذب میکنند. از پایین آبشار هم رودخانه میگذرد و با وجود رستورانهایی که تختهایشان را روی رودخانه برپا کردهاند مثل درکه و دربند تهران شده است.
همچنین تله کابین گنجنامه، یکی از تفریحات خوبی است که می توانید در این مجموعه انجام دهید. طول خط رفت و برگشت آن ۳۴۰۰ متر و ارتفاعی تا ۲۸۰۰ متر از سطح دریا دارد. شما در گنجنامه همدان سوار این تله کابین می شوید و مقصدتان دشت میشان خواهد بود.
زمان تقریبی رسیدن بسته به سرعت باد بین ۷ تا ۱۵ دقیقه می باشد. دشت میشان، دشت وسیعی در کوهستان الوند و در مسیر قله است و مناطق بکری که در این منطقه می بینید بی نظیر است.
فاصله گنجنامه تا همدان
آدرس: استان همدان، همدان، 5 کیلومتری جنوب غربی همدان، انتهای دره عباس آباد
ساعت بازدید: همه روزه از ساعت 08:00 تا 23:30
هزینه بازدید: هزینه بازدید از این مکان رایگان است.
مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:
ارسال نقد و بررسی