مرداب هسل
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با مرداب هسل در شهرستان چالوس آشنا خواهیم کرد . با ما همراه باشید.
برای ماجراجویی در یکی از نقاشیهای زیبای طبیعت کافی است راهی استان مازندران شده و به سمت جاده چالوس حرکت کنید. این شاهکار زیبا در دل جنگلهای مشعل (مشل، فین یا محمدآباد) واقع شده است. یکی ازمسیرهای دسترسی به این جنگل، از روستای طلاجو است. جنگل مشعل در کمتر از 15 کیلومتری جنوب غربی شهر چالوس و کمتر از 20 کیلومتری شمال غربی شهر مرزنآباد قرار دارد.
اگر به منطقه آشنا نباشید پیدا کردن مسیر جنگل و مرداب دشوار و خطرناک خواهد بود. برای رسیدن به این طبیعت زیبا با آژانسهای گردشگری یا افراد راهنما همراه شوید تا تجربه سفر یکروزه دلچسبی داشته باشید و با آرامش به تماشای تکهای از بهشت طبیعت ایران بنشینید.
جلبک ها و گیاهان روی آب، در بهار و تابستان به رنگ سبز هستند و مرداب هسل را همچون نگینی زمردی چشم نواز و زیبا می کنند، به محض تمام شدن تابستان کم کم به رنگ قرمز و نارنجی تغییر رنگ داده و ظاهر مرداب رنگ گرم و آتشین بخود می گیرد، رنگی که در هماهنگی کامل با درختان اطراف است و مناظری جادویی خلق می کند. پاییز یکی از بهترین فصل ها برای دیدن این مرداب است.
در این فصل رنگین کمان رنگ ها مناظری شاعرانه و سحرانگیز به وجود می آورد که مدت ها شما را غرق تماشا می کند. می توانید در گوشه ای دنج بنشینید، به صدای طبیعت گوش بسپارید و تا می توانید تابلوی نقاشی خلقت را تماشا کنید، طبیعت اینجا آنقدر متنوع است که هر چه ببینید سیر نمی شوید.
مرداب هسل ماهی ندارد، اما زیستگاه دوزیستانی مثل قورباغه، وزغ و لاک پشت است. شنا در این آبگیر، هم به دلیل فقدان نجات غریق در اطراف و هم حضور جانوران آبزی خطرناک است. جاده ای که در مجاورت این مرداب احداث شده از تعداد جانوران آن کاسته است.
مرداب هسل بیضی شکل است و عمق آن در نقاط مختلف متغیر است که در بعضی قسمت ها به ۱۵ متر می رسد. بخشی از آب مرداب هسل از طریق چشمه های این تالاب تامین می شود و بارانی که از نیمه پاییز تا نیمه بهار می بارد، این آبگیر را پر می کند. در گذشته حجم آب این مرداب بیشتر بود. حدود ۵۰ سال قبل چندین و چند خانواده دامدار در کنار این مرداب زندگی می کردند اما سپس محل زندگی خود را تغییر دادند تا اطراف این مرداب بکر تر از گذشته شود.
مرداب در واقع در دل جنگل مشعل یا به طور دقیق تر جنگل «مشعل موزی» قرار گرفته است. البته این جنگل نام های دیگری مثل جنگل «فین» یا محمدآباد نیز دارد. جنگل از جنوب به جنگل های «سوته لار» و منطقه «کردشت»، از شمال به گاوسرای قدیمی مشعل و منطقه مشعل موزی می رسد. در مسیر پیاده روی به سوی مرداب هسل درختان ممرز، انجیلی، راش، «داغداغان»، آزاد، شمشاد و بعضی درختان میوه جنگلی مانند سیب ترش جنگلی، انگور جنگلی، انجیر، انار و انواعی از گیاهان دارویی مثل بابونه، «فشکی واش»، «زِمِنج» وجود دارند.
هسل به چه معناست؟
هسل یعنی آبگیر فصلی. از گویشهای محلی مازندارن که در گذشته طبرستان خوانده میشد، گویش تبری کلارَستاقی است. در این گویش به هر آبگیر فصلی هَسَل میگویند. بومیها به این مرداب به خاطر نورانی بودنش مشعل یا مشل هم میگویند و اینجا به کنّیچال هم معروف است.
آب و هوا
شرایط جوی این منطقه بسیار متفاوت است به طوری که ممکن است در حوالی مرزن آباد شما با آفتاب روبه رو باشید و یکدفعه هوا ابری بشود و باران غافلگیرتان کند، بنابراین بارانی، لباس و کفش مناسب مثل بوت همراهتان باشد که در گل گیر نکنید.
نحوه دسترسی به مرداب هسل
تالاب یا مرداب «هَسل» حدود ده کیلومتر از جاده چالوس فاصله دارد، ضمن آن که حدود یک ساعت نیز پیاده روی در پیش دارید تا به کناره آن برسید. تنها با طی مسیری حدودا چهار کیلومتری، در یکی از فرعی های جاده چالوس به مرداب هسل میر سید.
ارسال نقد و بررسی