زیست شناسی یکی از مهم ترین دروس تخصصی رشته تجربی و جزو محبوب ترين دروس در این رشته می باشد.
زیست شناسی در کنکور تجربی بالاترین ضریب را دارد،بنابراین با انتخاب یک شیوه صحیح برای مطالعه تسلط کافی روی مطالب پیدا کنیم.
زیست شناسی درسی کاملا مفهومی است که تکنیکهای خاصی را برای مطالعه در پی دارد.
مطالعه به روشهای ترکيبی،مفهومی و ارتباطی،برای درک و تسلط بیشتر دانش آموزان می تواند بسبار مفید و موثر باشد.
دانش آموزان باید توجه داشته باشند که بهترین منبع برای مطالعه همان کتاب درسی است.
مطالعه کردن مانند هر امر دیگری مستلزم دستیابی به روش های صحیح و اثر بخش است،تا بدین وسیله از کوتاهترین و کمترین زمان ممکن بتوان نتیجه خوبی کسب کرد.
مطالعه در هر درسی را نمی توان به یک یا چند روش محدود کرد،هر شخص با توجه به شرایط و اصول شخصی خود،یک روش خاص را انتخاب می کند.
شیوه هایی توسط مشاوران و کارشناسان و افراد موفق در این زمینه ارائه شده است که می توان با الگو قراردادن آنها به یک روش مفید واصولی دست یافت.
برای آشنایی با شیوه های درست مطالعه این درس(زیست شناسی) تا انتهای این مقاله همرا ما باشید
داشتن برنامه و توجه به مدیریت زمان :
درابتدای راه یکی از مهم ترین عواملی که شانس موفقیت را بالا میبرد،داشتن برنامه مطالعاتی و زمان بندی است.
مدیریت زمان می تواند از هدر رفتن زمان و پرداختن به بخش هایی که اهمیت کمتری دارند جلوگیری کند.برنامه ریزی روزانه برای این است که،بدانید چه زمانی برای مطالعه مناسب و مفید است.به خاطر حجم بالای مطالب درسی زیست شناسی و مطالعه ابعاد مختلف در زمان کوتاه امکان پذیر نیست.
در طول سال برای مطالعه این درس وقت زیادی کنار بگذارید،باید به صورت تصاعدی ساعات مطالعه را افزایش دهید،برنامه ریزی اگر به طور صحیح و هدفمند انجام شود،شما حتی اگر در سایر دروس درصد متوسطی زده باشید،ولی در زیست درصد خوبی داشته باشید تراز خوبی را میتوانید کسب کنید.
مطالعه مداوم کتاب درسی و خلاصه برداری:
بخاطر حجم بالای مطالب شما به زمان بیشتری نیاز دارید،سعی کنید برای مطالعه ابتدا،از روش تند خوانی استفاده کنید .یکبار به صورت کلی و اجمالی آن را بخوانید،درمرحله بعد به صورت عمیق و دقیق مطالب را بخوانید،زیر نکات مهم و کلیدی خط بکشید،سپس نت برداری کرده تا در مطالعات بعدی آنها را مرور کنید.
روش خلاصه نویسی یکی از بهترین و با کیفیت ترین روشهای مرور مطالب و یادآوری مباحث درکوتاهترین زمان است.
انواع مختلفی از خلاصه نویسی برای این درس وجود دارد.
خلاصه نویسی نباید بصورت انشانویسی(طولانی) باشد،بلکه بیشتر به صورت علائم و شکل و نمودار باشد تا بهتر در ذهن بماند.
دقت داشته باشید که در خلاصه نویسی ایده و نکته اصلی هر پاراگراف در یک یا دو جمله اول آن جای دارد.مطالب را سعی کنید کوتاه خلاصه کنید،فعل داشته باشند تا قابل فهم باشند.سعی کنید خلاصه ها تمیز و مرتب نوشته شوند تا در صورت نیاز به راحتی مطلب مورد نظر را بیابید.در ضمن در برگه های پراکنده خلاصه نویسی نکنید.
در هنگام نوشتن خلاصه مطالبی که توضیحات اضافه دارند(مثال ها،شواهد،نقل قول) را حذف کنید،یعنی اصل مطالب را بنویسید و مطالب فرعی را کنار بگذارید.
مفهومی و ترکیبی خواندن :
نکته مهم دراین بخش این است که نباید به درس زیست شناسی به عنوان درس حفظی نگاه کرد،بلکه باید به عنوان درس مفهومی که داری نکات ریز و درشت است تلقی شود.
در درس زیست شناسی مباحث درسی زنجیره وار به یکدیگر مرتبط هستند، اگر به صورت تک بعدی مطالعه شود نتیجه خوبی در پی نخواهد داشت.
استفاده از کتاب های کمک آموزشی:
در مطالعه برای کنکور ،مهم ترین و اصلی ترین منبع کتاب درسی می باشد.
اما در کنار کتب درسی برای دست یافتن به نتیجه مطلوب و اینکه درصد مناسبی کسب نمایید می توان از کتابهای کمک آموزشی نیز کمک گرفت.
کتاب های کمک آموزشی در دوسته کلی،آموزشی_تشریحی و آموزشی _تستی جای می گیرد.
برخی داوطلبان به دنبال یادگیری مطالب کتاب و ساده کردن مفهوم نوشته ها هستند،در این صورت منابعی را انتخاب میکنند که دارای درسنامه مناسب و ساده است و بعضی به دنبال تست زنی هستند.
کتاب های تستی نیز از جمله منابع مفیدی دردرس زیست شناسی است.بعد از مطالعه مطالب حداقل ۲۴ ساعت بعد باید به تست زنی پرداخت تا مطمئن شویم مطالب در حافظه بلند مدت جای گرفته نه کوتاه مدت.
متناسب با فصل خوانده شده مجموعه ای از تست ها را انتخاب کنید،(حتما از تست های سراسری و سنجش های سالهای گذشته در آنها باشد)و در زمان تعیین شده بزنید ،و در آخر آنها را بررسی کرده و نقاط ضعف خود را شناسایی کنید،نکات جدیدی که دستگیرتان شده را یادداشت کنید.
چند نمونه از منابع را برای مطالعه زیست شناسی معرفی میکنیم هر چند بهترین منبع کتاب درسی است.
- زیست خیلی سبز
- زیست نشر الگو
- قلمچی
- زیست کامل میکرو طلایی گاج
- فاگوزیست
- از سیر تا پیاز و… می توان اشاره کرد.
جمع بندی مطالب درسی:
همانطور که می دانیم زمان جمع بندی محدود است و حدودا بین ۲ هفته تا ۲ ماه طول میکشد، و برای دوران جمع بندی مطالعه به صورت آموزشی پیشنهاد نمی شود.چون هدف از دوره جمع بندی بیشتر مرور، تسلط و دسته بندی برای دسترسی راحت تر است.
توجه داشته باشید که بهترین منبع برای جمع بندی مطالب،منبعی که در عین کامل بودن منطبق با کتاب درسی باشد و بیان ساده و قابل فهمی داشته باشد، بی شک دست نوشته ها،خلاصه نویسی ها،حاشیه نویسی ها ،و خط کشی های خودتان است که در طول سال انجام داده اید.
جمع بندی کلیدی ترین اصل موفقیت درامتحان یا کنکور است.
جمع بندی کردن مطالب می بایست از نظر نیاز به مرور یا بازخوانی دسته بندی شوند،اگر جمع بندی نداشته باشید،با مشکل کمبود وقت مواجه می شوید و دچار استرس و نگرانی و حواس پرتی خواهید شد.
یکی از اهداف جمع بندی برطرف کردن اشکالات درسی است،یعنی تمامی مباحث و سوالاتی که قبلا نامفهوم و مشکل بود و باعث می شد به پاسخ غلطی برسیم ،دراین مرحله با مطالعه و مرور دوباره برطرف می شود.
مهم ترین کار در دوران جمع بندی تسلط کامل روی مهم ترین مطالب و نکات درسی است.تمام مفاهیم کتاب را به زبان خودتان توضیح دهید و…
ارسال نقد و بررسی