حمام قجر ، موزه مردم شناسی قزوین | Qazvin

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

حمام قجر قزوین

در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با حمام قجر قزوین آشنا خواهیم کرد. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا درباره این حمام زیبای تاریخی در دل شهر قزوین بیشتر بدانید.

حمام قجر (Hammam Qajar) یکی از کهن‌ترین و بزرگ‌ترین گرمابه‌های قزوین است که در سال ۱۰۵۷ هجری قمری توسط امیر گونه خان قاجار قزوینی از سرداران شاه عباس صفوی به دستور شاه ساخته شده و نخست «حمام شاهی» نام داشته‌ است. این اثر به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. تاریخ بنای آن را «صحت عافیت» گفته‌اند که معادل سال ۱۰۵۷ هجری قمری است.

این بنای تاریخی با سه بخش اصلی سربینه، میاندر و گرمخانه بالغ بر هزار و ۴۵ مترمربع مساحت دارد. در حال حاضر از این حمام به عنوان یکی از بزرگ ترین موزه های شهر قزوین یاد می شود. از زمان ساخت بنا، این حمام حدود ۳۰۰ سال مورد استفاده عموم قرار گرفت و در نهایت تبدیل به موزه مردم‌شناسی شهر قزوین در سال‌های اخیر شد.

موزه مردم شناسی

پس از مرمت و بازسازی، این حمام پس از جلسات و تصمیم ارگان های مربوط در سال ۱۳۸۶ تبدیل به موزه ی مردم شناسی شد. در این موزه دارای ۳ بخش اقوام، مشاغل و آداب و رسوم است. در قسمت سربینه ی موزه ی مردم شناسی و یا بهتر بگوییم، حمام قجر در قزوین نشانه هایی از زندگی مردم و اقوام مختلف از تاتی و ترک تا قزوین به نمایش گذاشته شده است. مراسم شیروازه و مجسمه های سفالی که شستشوی حمام را نشان می دهد نیز در این قسمت به نمایش درآمده است.

در قسمت تالار میان در نیز درباره ی آیین ها و رسوم مخصوص قزوینی ها همچون پنجاه به در به نمایش درآمده است. در قسمت پایانی هم مشاغل مردم قزوین در دوره های گذشته و مشاغل سنتی حال حاضر، بار فروشی میدان، دعا نویسی، تعزیه خوانی و دیگر مشاغل را به نمایش گذاشته اند.

همچنین تابلوهای عکاسی و نقاشی که آداب و رسوم مردم این شهر را به نمایش گذاشت است را می توانید ببینید. جالب است بدانید که تمامی تابلوها و مجسمه هایی که در این مجموعه وجود دارد را ۲ هنرمند به نام های محمد بهرامی و رضا محمدی که هر ۲ اهل شهر قزوین هستند، ساخته شده اند.

حمام قجر قزوین
حمام قجر قزوین

معماری

حمام از سه بخش اصلی سربینه، میاندر و گرمخانه و همچنین از دو قسمت مجزا جداگانه زنانه و مردانه تشکیل شده‌است، در اصلی آن رو به جنوب باز می‌شود و با راه پله‌های مارپیچ به سربینه منتهی می‌گردد. سربینه بزرگ گرمابه که حوض زیبایی در وسط آن قرار دارد شش شاه‌نشین و طاق نما را در پلانی هشت ضلعی با راهرویی به گرمخانه پیوند می‌دهد.

در واقع سربینه قسمت رخت‌کن و استراحت مردم بود که شامل دو قسمت شرقی و غربی می‌شد. از بخش‌های دیگر حمام قجر می‌توان به گرم‌خانه اشاره کرد که خود گرم‌خانه به بخش‌های خزینه آب گرم، حوض آب سرد، اعیان‌نشین و همچنین تونل گربه تقسیم می‌شد. بخش‌های مجزایی نیز برای شست‌وشو در سمت چپ و راست قرار داشت که مورد استفاده مردم قرار می‌گرفت. همچنین برای آوردن آب و شست‌وشو از ظروف سفالی در آن زمان استفاده می‌شد.

تزئینات گرمابه این حمام تاریخی شامل کاشیکاری و طاق‌های رسمی‌بندی شده است و کف آن با سنگ مرمر مفروش گردیده است. پشت بام این حمام نیز هم‌سطح خیابان است.

حمام قجر قزوین
حمام قجر قزوین

چطور به حمام قجر برویم ؟

موزه مردم‌شناسی حمام قجر در خیابان عبید زاکانی قرار دارد که این خیابان نیز نزدیک سبزه‌میدان است. البته نام اصلی این میدان، میدان آزادیست که میان مردم قزوین به نام سبزه‌میدان معروف است و با این نام به راحتی می‌توانید این میدان را پیدا کنید. اما اگر بخواهید با ماشین شخصی خودتان و یا حتی با تاکسی به سمت سبزه‌میدان بروید، بهترین روش ممکن این است که ابتدا به میدان ولیعصر قزوین رفته و سپس از آنجا به سمت سبزه‌میدان بروید.

هنگامی که به سبزه‌میدان رسیدید همان مسیر را مستقیم بروید، پس از مدت‌زمان بسیار کوتاهی متوجه کاخ چهل‌ستون در سمت چپ خودتان خواهید شد که این نشان می‌دهد تا اینجا مسیر را درست طی کرده‌اید. سپس همان خیابان را تا اولین چهارراه طی کرده و بعد از سپری کردن چهارراه، مجددا مستقیم بروید تا به خیابان عبید زاکانی برسید که سمت راست شما قرار دارد. خیابان عبید زاکانی را تا اولین چهارراه طی کنید، موزه مردم‌شناسی حمام قجر در سمت چپ چهارراه قرار دارد.

آدرس: استان قزوین، شهر قزوین، بلوار نادری، خیابان عبید زاکانی، خیابان درگاهی

ساعت کاری: همه روزه از ساعت 08:00 الی 19:00

هزینه ورودی: 3000 تومان

شماره تماس: 33233155-028

وبسایت مجموعه: qajarmuseum.com

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:

دنیا جای بزرگی است ، برای اینکه فقط یک جا بمونی ✨