جاهای دیدنی گرمسار
شهرستان گرمسار در غرب سمنان با وسعتی حدود 5182 کیلومتر مربع واقع میباشد. گرمسار از شمال به دماوند، از شرق به آرادان، از غرب به ورامین و از جنوب به کویر مرکزی محدود میشود. مناطق اطراف گرمسار را رودخانه حبله رود که از رشته کوه البرز مرکزی سرچشمه میگیرد، مشروب میشوند. عمده محصولات کشاورزی گرمسار گندم، پنبه، خربزه، انار و انجیر است. گلیم با نقوش و طرح های بومی نیز از صنایع دستی مهم این شهر میباشد. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی گرمسار بیشتر اشنا شوید.
مجموعه سياهکوه
مجموعه سياهکوه در ارتفاعات سياهکوه در دامنه شمالي آن واقع شده است که محليها به آن قصر ميگويند. اين مجموعه از قصرهاي شاه عباس، عينالرشيد و حرمسرا تشكيل شده است.
کاروانسرای قصر بهرام گرمسار
کاروانسرای قصر بهرام (شاه عباسی) مربوط به دوره ساسانی می باشد و توسط شاه بهرام ساسانی یا بهرام گور ساخته شده است. سپس توسط شاه عباس صفوی باز سازی شده و به عنوان کاروانسرا مورد استفاده قرار گرفته است. راه دسترسی به آن از مرکز شهر پیشوا می باشد. این مورد از دیدنی های شهر گرمسار بیشتر شبیه کاروانسراهای شهری است و شباهت آن به کاروانسراهای میان راه کمتر است، به گفته برخی از کارشناسان برخلاف نامش ساختمانی برای اقامت سلاطین صفوی در مواقع شکار و سفرهای شاهانه بوده است.
قصر عينالرشيد
قصر عينالرشيد در قسمت مياني فاصله درياچه نمک و کوير بزرگ قرار دارد. خرابههاي قصر و باغ امروز پوشيده از خارهاي بياباني است. بناي عينالرشيد از خارج ۸۶متر طول و حداکثر ۴۷متر عرض دارد. در دو طرف ايوان ورودي دو تالار وجود دارد که هريک پنج در به حياط قصر دارند.
قصر حرم سرا
در کنار کاروانسرای قصر بهرام، بنایی دیگر به نام قصر حرم سرا وجود داشت. هنگامی که خاندان سلطنتی در سفر بودند، این مکان تبدیل به حرم سرا و محلی برای استراحت خاندان سلطنتی میشد. همچنین در غیر این صورت، شکارچیان سلطنتی در آن استراحت میکردند.
حتی آب آشامیدنی این قصر از چشمههای دامنه سیاه کوه تامین میشد. معماران آن دوران با استفاده از یک کانال، آب را به یک استخر در بخش جنوبی حرم سرا رسانده بودند. سپس آب از استخر به وسیله کانالهای کوچک به داخل حرم سرا هدایت میشد. این قصر که به دوران شاه عباس تعلق دارد را میتوان یکی از جاهای دیدنی گرمسار دانست که حتما باید از آن دیدن کرد. همچنین از اینجا میتوان به راحتی از دریاچه نمک و جاده سنگ فرش نیز دیدن کرد که جزء جاهای دیدنی گرمسار به شمار میآیند.
جاده سنگفرش
جاده سنگفرش، جادهاي دست ساخته است که در ميان پارک ملي کوير در جنوب گرمسار و حد فاصل کوير مرکزي ايران و درياچه نمک قرار دارد. طول آن ۳۵و عرض آن ۵کيلومتر است و در مسير اصفهان به ساري در عهد صفويان ساخته شده است. براي جلوگيري از گزند سيلابها و زمينهاي گلآلود و چسبناک در فصول بارش و عبور سالم کاروانها از ميان کوير اين جاده احداث شده است. روي اين جاده بقاياي دو پل سنگي هنوز مشاهده ميشود. براساس مطالعات تاريخي، اين سنگها به وسيله شتر از کوههاي سياهکوه به محل آورده شده است.
کارخانه پنبه
کارخانه پنبه در دو طبقه و پلانی مستطیل شکل از خشت و گل ساخته شده است که برخی آن را با کاروانسرا به دلیل معماری ویژه اش اشتباه می گیرند. این کارخانه د ضلع غربی میدان معلم قرار دارد.
آب انبار گرمسار
به دلیل خشکی آب و هوای بخش بزرگی از ایران و بارش کم در بیش از شش ماه از سال در اکثر شهرها و روستاهای آن و در نتیجه فصلی بودن آب بسیاری از رودخانه ها و عدم امکان دسترسی به آب، برای تامین آب شیرین در شهرهای مختلف و فصول خشک سال تدابیر مختلفی اندیشیده اند. احداث بند، قنات و آب انبار را می توان از این جمله نام برد. آب انبار که یکی از دیدنی های شهر گرمسار است نیز در همین دسته از سازه ها قرار می گیرد. آب انبار گرمسار بزرگ ترین آب انبار منطقه است و از بناهای بسیار جالب این شهر محسوب می شود. ساخت آن به دوره قاجار باز می گردد و در ضلع شمالی مسجد جامع گرمسار ساخته شده است.
کاروانسرای دهنمک گرمسار
این کاروانسرا در کیلومتر 30 جاده گرمسار ، سمنان واقع شده است. داخل این کاروانسرا رستورانهایی نیز وجود دارد و در شب نیز مکان خواب فراهم است. حیاط این عمارت با حوضچه هایی که دارد آرام بخش است و ارزش دیدن را دارد . این کاروانسرا در سال 90 مرمت گردیده و الآن از جاذبه های توریستی شهر است.
تونل نمکی گرمسار
تونل نمکی گرمسار از زیباترین جاذبه های گردشگری استان سمنان است که به نوبه خود در منطقه خاورمیانه یکی از منحصر به فرد ترین معادن نمک محسوب می شود. این منطقه به دلیل دارا بودن 40 گنجینه نمک، بیش از نیمی از ذخایر نمکی کشور را تامین می کند.
عظمت تونل بسیار چشم نواز و تحیر برانگیز خواهد بود. در داخل تونل، قندیل ها با شکل های گوناگون از سقف تا دیواره ها کشیده شده اند و به تالار با عظمت این جاذبه گردشگری جلوه ای فاخر بخشیده اند.در میانه تونل نمکی راه هایی به صورت دستکن حفر شده است. این حفاری ها به شکل مستطیلی دهانه های کوچکی را به نسبت ارتفاع بلند مرتبه آن پوشش می دهند تا علاوه بر استفاده از این نعمت الهی، به معدن آسیبی نرسد و خطر ریزش نداشته باشد.
بنه کوه
بنه کوه منطقهای است که در پنج کیلومتری شمال شهر گرمسار قرار دارد و به دلیل عبور حبلهرود و آبوهوای مطبوع به منطقه نمونه گردشگری تبدیل شده است. درختان گوجهسبز، انجیر و بوتههای ریواس درختهاییاند که در منطقه بنه کوه دیده میشوند که علاوهبر جاذبههای طبیعی آثار تاریخی متعددی مانند قلعه گبری، قلعه استوناوند و ریگ تپه نیز در آن وجود دارد.
کویر ریگ جن
کویر ریگ جن منطقهای ناشناخته که از آن بهعنوان مثلث برمودای ایران هم یاد میشود. این کویر مخوف به دلایلی همچون وسعت زیاد و و عدم وجود چشمه یا چاه آب هیچگاه مورد علاقهی کاروانها نبوده و همین مورد آن را ترسناک میکند، چرا که ناشناختههای زیاد در آن وجود دارد. تلماسههای فراوان، باتلاقهای نمکی، شنزارهای روان، پوشش گیاهی بسیار اندک (تنها در مناطق ریگزار) و نبود حیات آنچنانی از جمله ویژگیهای این ناحیه از ایران عزیز بهشمار میرود.
کوه اژدها
کوه اژدها یکی از کوههای جالب با چینخوردگیهای عجیب زمینشناسی است که بر اثر فعل و انفعالات زمینشناسی در طی سالیان دراز بهوجود آمده است. این کوه نوارهای قرمز، قهوهای و سفید رنگ به شکلی موج وار و درهم تنیدهاند که یک ساختار خاص را پدید آوردهاند. این چینها در ترکیب بین سنگ ماسه، شن و سنگ جوش ایجاد شده است. ارتفاع این کوه ۱,۲۶۵ متر است.
پارک جنگلی پروفسور کردوانی
پروفسورکردوانی پدر کویر شناسی ایران بود و به خاطر خدمات ارزنده ای که به کویرها و بیابان های ایران کرد این پارک جنگلی که در دل کویر احداث شده است به نام او نام گزاری شده است. این پارک با وسعت ۹۰ هکتار قابلیت جذب توریسم و تبدیل به یک منطقه توریستی را دارد و یکی از دیدنی های شهر گرمسار محسوب می شود. نهالکاری در این پارک جنگلی از سال ۱۳۶۳ آغاز شده است. دو پارک دو چاه تاسیس شده که وظیفه آبرسانی به ۶۰ هزار اصله درخت پارک را بر عهده دارند.
موزه اقوام گرمسار
این ساختمان تاریخی که از دوران قاجار به یادگار مانده و از آن یکی از خوانین شهرستان به نام میرزا علی آقای باقری بود. این ساختمان در دو طبقه با مصالح خشت خام- بندکشی، گچ و خاک و تزئینات آجر خطایی ساخته شد. در پوشش سقف طبقه دوم آن از تیرهای چوبی و کاه گل استفاده گردیده و دارای هشت اتاق به صورت قرینه و در مجاورت هم است.
در هر طبقه 4 اتاق ساخته شده و یک سرسرا نیز در طبقه دوم تعبیه نموده اند. در حیات ساختمان نیز، مجموعه حمام ، خزینه و آب انبار زیبایی وجود دارد که هنوز همچون گذشته باقی مانده و قابل بازدید است. موزه اقوام شامل 8 تالار نمایش است که در 2 اتاق و سالن ورودی طبقه اول ابزار و اشیا روزمره زندگی این اقوام قرار دارد. در 4 اتاق و سرسرای زیبا طبقه دوم هم نحوه پوشش و مشاغل اقوام ساکن در شهرستان به نمایش گذاشته شده است.
امامزاده شمس الدین و اسماعیل (ع) گرمسار
در شهرستان گرمسار و حومه شهر و به فاصله حدود سه کیلومتری شمال غربی گرمسار واقع گردیده است. بنا منسوب به دوره قاجار است و متعلق به دو نفر از فرزندان امام موسی کاظم (ع) به نام های شمس الدین و اسماعیل می باشد. مردم و اهالی منطقه به این دو تن اعتقاد خاص دارند و همه روزه بخصوص ایام تعطیل برای زیارت به این مکان می روند.
امامزاده سلطان شاه نظر گرمسار
امامزاده سلطان شاه نظر در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان گرمسار در بخش آرادان و قرار دارد. از مدفون این بقعه اطلاع دقیقی در دست نیست و تاکنون شجرهای که مشخصکننده اصل و نسب صاحب آن آرامگاه باشد به دست نیامده است. ساختمان این بقعه مربوط به دوره قاجاریه است و نوع مصالح به کار رفته در آن از خشت و چینه میباشد و دارای طاقهای جناقی و گنبدی رگ مانند تقریباً مخروطی است. این ساختمان از نظر معماری در نوع و رده خود کمنظیر میباشد و داخل گنبد از گچبریهای جالبی برخوردار است.
امام زاده علی اکبر
یکی از معروف ترین امامزاده های گرمسار، امازاده علی اکبر است که باعث می شود همه ساله در 21 ماه مبارک رمضان و 28 صفر المظفر روستای کمجمعیت امامزاده علی اکبر مملو از جمعیت شود. در مجموعۀ امامزاده، کتیبه یا سنگنبشتهای که دال بر بنای اولیۀ آرامگاه و اصل و نسب مدفون در آن باشد وجود ندارد، لیکن براساس شواهد، قدمت تاریخی آن به حدود هشتصد و پنجاه سال قبل میرسد. گنبد اصلی این بنا مربوط به دوره ایلخانی بوده و رواقهای پیوست و هشتی ورودی آن نیز متعلق به دوران قاجار است. بقعه و بارگاه این امامزاده، با نمای آجری ساختهشده و در آن هیچ گونه تزیینات کاشی دیده نمی شود. گنبد دو پوششی آن به سبک معماری سنتی و به شکل ششضلعی در قسمت تحتانی و قسمت فوقانی استوانهای بازسازیشده است.
ارسال نقد و بررسی