جاهای دیدنی بیستون
بیستون یکی از شهرهای شهرستان هرسین که بخش قابل توجهی از جاذبه های گردشگری هرسین را تشکیل میدهد. شهر بیستون در پای کوهی معروف به همین نام و در مسیر شهر کرمانشاه به همدان واقع شدهاست و دارای دو دهستان به نام های چهر و مرکزی است. این منطقه از دیرباز مورد توجه بوده و تقریباً از تمامی دوران تاریخی در آن یادگاری یافت میشود.محل بیستون در میان شهرهای صحنه و کرمانشاه است و رودخانه گاماسیاب نیز از جنوب آن میگذرد. محوطه بیستون از آثار ملی ایران است و خود این اثر هم از سال ۲۰۰۶ یکی از آثار ثبت شدهٔ ایران در میراث جهانی یونسکو است. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی بیستون بیشتر آشنا شوید.
سنگ نبشته بیستون
سنگنبشته بیستون بزرگترین سنگنبشته جهان و از آثار هخامنشیان است که در شهر بیستون قرار گرفته است. این اثر مهم تاریخی در میراث جهانی یونسکو و محوطه آن در مجموعه آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تندیس هرکول
تندیس هرکول، در کناره شاهراه شرقی-غربی جاده ابریشم یا جاده بزرگ خراسان در محوطه تاریخی بیستون نزدیک کرمانشاه از سنگ تراشیده شده است. این مجسمه در دوران سلوکی ساخته شده است. تندیس هرکول مشخصاتی کاملا یونانی دارد و بر طبق شواهد در زمان حکومت سلوکیان ساخته شده است. هرکول، قهرمان اسطورهای یونانیها است که اغلب تندیسهایش به صورت تمام برهنه ساخته میشود و نماد قدرت، مظهر مردانگی و شجاعت است. تندیس هرکول بیستون که در ۲۰ کیلومتری شهر کرمانشاه قرار دارد، طولی ۱.۴۷ متری و صورتی با ریشهای مجعد دارد، در دست چپ خود جامی را نگه داشته و بر روی پوست یک شیر لم داده است. شیری که در زیر تندیس هرکول است، حدودا طولی ۲ متری دارد.
نقش برجسته بلاش
در دامنه کوه بیستون و در چهار صد متری شمال شرقی نقش برجسته گودرز، تخته سنگ چهار ضلعی نامنظمی به بلندی ۵/۲ متر دیده می شود که در سه وجه آن ، نقوش حجاری شده ای با برجستگی کم قرار دارد. نقش میانی،«بلاش» شاه اشکانی را به حالت تمام رخ به طول ۱۸۰ سانتیمتر نشان می دهد. او گردنبندی بر گردن و کمربندی به کمر دارد و نیم تنه ساده ای که از کمر به پایین چسبان است، با دامنی گشاد بر تن دارد. بلاش ریشی توپی و سبیل تاب داده و گیسوانی بلند دارد که سربندی این موهای بلند را تزیین کرده است.
نقش برجسته پیروزی گودرز دوم
در قسمت شرقی نقش برجسته مهرداد دوم و در روی همان صخره ، نقش برجسته ای به طول ۴۴/۵ متر و عرض ۱/۳ متر از دوره اشکانی حجاری شده است که پیروزی گودرز دوم بر مهرداد يکی از شاهزادگان اشکانی که در دربار «گلاوديوس» امپراطوری روم پرورش يافته است را نشان می دهد. گودرز از سال ۳۸ تا ۵۱ میلادی بر امپراطوری اشکانی حکومت می کرد . این شخص باید از بازماندگان گودرز ساتراپ ساتراپ ها که در نقش برجسته مهرداد دوم آمده، باشد.
نیایشگاه مادی بیستون
نیایشگاه مادی در بیستون، محوطه تاریخی، فرهنگی بیستون واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این نیایشگاه روبروی سراب بیستون و در زیر کتیبه و نقش برجسته داریوش واقع شده است. این صفه یک و نیم متر ارتفاع، ده و نیم متر طول و هفت متر عرض دارد که به صورت خشکه چین و با سنگهای نتراشیده ساخته شده است.
کتیبه شیخ علیخان زنگنه
کتیبه شیخ علیخان زنگنه در دامنه کوه بیستون و بر روی نقش برجسته مهرداد دوم ایجاد شده است. این کتیبه شرح وقف نامه ای است که به دستور شیخ علیخان زنگنه در طاقنمایی نقر شده است. او در ابتدا حاکم کرمانشاهان بود و در طی این مدت خود و فرزندانش بانی کارهای عمرانی فراوانی در این ناحیه شدند. او بعدها به مقام وزارت اعظمی شاه عباس دوم رسید. پس از مرگ شاه عباس دوم وی صدراعظم شاه سلیمان صفوی و مورد اعتماد وی گردید تا جایی که به مدت پانزده سال با لقب اعتماد السلطنه مقام وزارت شاه را در اختیار داشت .
کاروانسرای شاه عباسی
کاروانسرای شاه عباسی یا کاروانسرای بیستون در سی کیلومتری شمال شرقی کرمانشاه و در محل روستای بیستون کھنه در مقابل فرهاد تراش (نقش برجسته مشهور داریوش بر سینه کوه بیستون)، در محوطه تاریخی و فرهنگی بیستون قرار دارد. این کاروانسرا به سبک چھار ایوانی دارای ۶٠/٨٣ متر طول و ۵٠/٧۴ متر عرض است. در چھار گوشه این بنا، برجھایی قرار دارد؛ برجھای ضلع غربی مدور و برجھای ضلع شرقی ھشت ضلعی است.
غار مَر دودر
غار مَر دودر در دامنه کوه بیستون و در شمال شرقی غار شکارچیان قرار دارد. این غار با ارتفاع ۱۵۸۵ متر از سطح دریا ، مرتفع ترین غار بیستون است که از آن آثار دوره پارینه سنگی میانی و جدید بدست آمده است. مَر دودر۲۰ متر عمق و حدود ۱۷۰ متر مربع مساحت دارد و ارتفاع سقف آن بین یک تا سه متر در نوسان است. این غار دو دهانه دارد و به همین دلیل مردودر نامیده می شود.
پل ساسانی خسرو
این اثر در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۸۹۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بر سر راه قديمي که از بيستون به سرماج مي رود در نزديکي جاده آسفالته کرمانشاه همدان پايه هاي پل عظيمي وجود دارد که به نام خسرو معروف است بناي پل را به خسرو شاهنشاه ساساني نسبت مي دهند .
گوردخمه برناج
گوردخمه برناج در ۱۴ كيلومتري شمال غربي شهر بيستون و در ابتدای روستای برناج قرار دارد. ورودی اين گوردخمه به سمت جنوب تراشيده شده است. گوردخمه فاقد هرگونه تزئين است اطراف اين گوردخمه نيز قابي تراشيده شده است . سقف گوردخمه طاق مانند است به طوري که اختلاف بخش های جلويي با انتهای آن ۴۰ سانتيمتر است. کف گوردخمه نيز به شکل نامنظم و گودی کف از دهانه ۱۲ سانتی متر است. از نظر پلان اين گوردخمه داراي پلاني مربع شكل است كه طول هر ضلع آن ۹۵ سانتي متر مي باشد .
پل بیستون
پل بیستون در حاشیه شرقی بیستون ، بر روی رودخانه دینور آب و در سر راه قدیم کرمانشاه به صحنه قرار دارد. این پل با نام های پل کهنه ، پل شاه عباسی، پل صفوی، پل نادرآباد و پل دینورآب نیز معروف است.
سراب بیستون
سراب بیستون، چشمه ای است که از دل زمین می جوشد و آب آن در برکه ای نه چندان بزرگ جمع می شود. وجود این سراب یکی از دلایل اصلی استقرارهای انسانی از دوره پارینه سنگی تا عصر حاضر در این نقطه بوده است. وجود طبیعت زیبا، درختان چنار سر به فلک کشیده و آثار تاریخی منحصر به فرد در پیرامون سراب آن را به یکی از پرجاذبه ترین و زیباترین سراب های ایران مبدل کرده است.
ارسال نقد و بررسی