مسجد رنگونی ها
شهرستان آبادان دارای ظرفیتهای گردشگری بسیاری در حوزههای آبی، جنگ و مذهبی است که در این میان “مسجد رنگونیها” یکی از جاذبههایی است که همواره گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند.نام این مسجد از “رنگون” یا “رانگون” که پایتخت کشور برمه یا میانمار فعلی است گرفته شده است. پیشینهی این بنای تاریخی به دوران قاجار باز میگردد و از آن روزگار تا به امروز در گوشهای از جنوب ایران خودنمایی میکند. در ادامه مطلب همراه تاپ توریست باشید تا با مسجد رنگونی ها بیشتر آشنا شوید.
ساخت مسجد
پس از احداث پالایشگاه در شهر آبادان، هندی ها و پاکستانی های زیادی برای کار و تجارت به این شهر رهسپار شدند. اولین گروهی که به ایران مهاجرت کردند، کارگران برمه ای پالایشگاه نفت بودند. بسیاری از این افراد مسلمان بودند، البته در میان آن ها افرادی از ادیان دیگر هم دیده می شدند. کارگران مسلمانان هندی، برمه ای و پاکستانی این پالایشگاه، به یک مسجد در مجاورت آن نیاز داشتند بتوانند بدون اتلاف وقت، نمازشان را در آن برگزار کنند.به همین منظور، عملیات ساخت مسجد رنگونی ها در آبادان توسط کارگران و معماران پاکستانی و هندی در مجاورت رودخانه کارون در سال ۱۲۹۱ آغاز شد و سرانجام به طور کامل در سال ۱۲۹۹ پایان یافت.
کارگران رنگونی (میانماری) پالایشگاه نفت آبادان، سنی مذهب بودند. همانطور که می دانیم افراد سنی مذهب از مهر استفاده نمی کنند. اما نکته جال توجه درباره مسجد رنگونی ها این است که آن ها در گوشه و کنار این مسجد، مکان هایی را برای قرار دادن مهر و تسبیح برای شیعیان آبادانی ساخته بودند. درون این مسجد تاریخی، افراد شیعه و سنی دوشادوش هم نماز می خواندند و عبادت می کردند. همین عوامل باعث شد تا همگان مسجد رنگونی ها را نمادی از دوستی بین مذاهب گوناگون بشناسند.
معماری و تزیین مسجد رنگونیها
معماران این عبادتگاه اهل هند بودند، بنابراین معماری این مسجد بهسبک هندی است. این مسجد چهار گنبد کوچک و دو مناره دارد. نمای بیرونی آن با سیمان تزیین شده و بسیار رنگارنگ است. نقش و نگارههای نمای بیرونی برجسته هستند. تزیین مسجد شاید گچبری بهنظر برسد، اما در واقع با سیمان تزیین شده و به عبارتی آرایههای آن سیمانبُری است. همچنین آینه که یکی از عناصر معماری ایرانی برای تزیین کاخها و امامزادهها است، در تزیین مسجد رنگونی ها بهکار رفته است. به نظر میرسد بخشی از مصالح ساختمانی را ازجمله رنگ، از هند به ایران آوردهاند.
بنای مسجد از آجر ساخته شده و ملات آهک و گل دارد و شامل شبستان، حیاط اصلی و ماذنه است. در جلوی بنا نقشینهای با عبارت «بسم الله الرحمن الرحیم» دیده میشود. برای اینکه رطوبت به پایههای بنا نفوذ نکند، دو تونل هوا زیر آن ساخته شده است. یکی از بخشهای زیبای این بنای قدیمی، محراب آن است. شکلهای هندسی و نقشهای اسلیمی با طرحهای برجسته، پر از رنگ و طرح محراب را درمیان گرفتهاند. این طراحی بهگونهای است که تماشای بهشت را در خاطر انسان زنده میکند.
سقف مسجد رنگونیها تحمل و مقاومت بسیار بالایی دارد. با اینکه در دوران چنگ به سقف شبستان خمپاره خورده بود، تنها یک سوراخ ۷۰ سانتیمتری در مرکز ایجاد شده و در تیزهی قوسها ترک خوردگی دیده میشود؛ اما سقف و بنا آسیب جدی ندیدند.
مسیر دسترسی به مسجد رنگونی های آبادان
در حال حاضر توریست های زیادی تنها برای دیدن این مسجد به آبادان سفر می کنند و به یکی از محبوب ترین جاذبه ها تبدیل شده است. برای تماشای این اثر تاریخی باید به استان خوزستان و شهر آبادان بروید و در خیابان امام مسجد رنگونی ها را ببینید. این مسجد در اروند کنار، روبروی انبار دارویی پالایشگاه نفت قرار دارد.
ارسال نقد و بررسی