روستای ورکانه
روستای ورکانه

روستای ورکانه ، روستایی سنگی در همدان

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

روستای ورکانه

در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با روستای ورکانه در همدان آشنا خواهیم کرد . در ادامه مطلب همراه ما باشید.

ورکانه یکی از روستاهای نزدیک شهر همدان با فاصله ۲۵ کیلومتر از آن است. و یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری همدان محسوب می شود. این روستا در قسمت جنوبی دامنه های زاگراس قرار گرفته و به دلیل فیلمبرداری سریال عل البدل در آن مشهور شد و بر سر زبان ها افتاد.این روستا قدمتی ۴۰۰ ساله دارد و به روستای سنگی نیز شهر دارد به این دلیل که اکثر مصالح های به کار رفته در بناهای این روستا سنگ است.

این روستا به عنوان نگین گردشگری روستایی استان همدان نام گرفته است و تمام کوچه های آن با سنگ های لاشه شکل گرفته است و در زیر نورهای موضعی به رنگ قهوه ای سوخته در می آیند به گونه ای که شمایل اروپای دوران رنسانس را در ذهن می آورد.

معماری روستا

خانه‌های ورکانه یکی از منحصربه‌فرد‌ترین معماری‌های ایران را دارند. سنگ، این عنصر مقاوم، برای صدها سال ماده اصلی ساخت خانه‌ها در روستا بوده است. خانه‌ها در ورکانه از سنگ، سنگ لاشه، سنگ مالون، چوب، خشت و آجر ساخته می‌شوند. اگر با دقت به دیوار خانه‌ها نگاه کنید، می‌توانید ملات گِل، سنگ لاشه که سنگ تراشيده و چکش خورده است و سنگ مالون که مربع یا مستطیل شکل است را تشخیص دهید.

روستای ورکانه

سقف خانه‌ها هم با تیرک‌های چوبی استوار مانده‌اند و با اندود کاه گِل یا قیر و گونی پوشیده شده‌اند. سنگ در برابر تغییرات جوی، سرما و گرما بسیار مقاوم است. به همین دلیل پی خانه‌ها از جنس سنگ ساخته شده است و پهنای دیوارها در همکف به یک متر هم می‌رسد. قطر زیاد دیوارها از اهل خانه در برابر سرما محافظت می‌کند و مقاومت‌اش نیاز به بازسازی را کمتر می‌کند. در ورکانه خانه‌ها رو به جنوب ساخته می‌شوند تا بتوان از نور آفتاب بیشترین استفاده را کرد.

روستای ورکانه

جاذبه های طبیعی ورکانه

ورکانه به دلیل قرار گرفتن در دامنه جنوبی زاگرس مرکزی، دارای آب و هوای کوهستانی و طبیعتی زیبامی باشد. اگر در فصل تابستان به این روستای زیبا سفر کنیم درختان سیب و زردآلو و گردو را خواهیم دید که از حیاط برخی از خانه های مسکونی به بیرون سرک کشیده اند.

دره‌های فراوان از جمله دره‌های زیبای یورد صفرخان، دره‌ خان، تخته سنگ، جن‌ دره و سوبلاغ در مجاورتروستا زیبایی چشمگیری به آن بخشیده و موجب شکل‌ گیری رودخانه‌های فصلی شده است. رودخانه ‌های فصلی ورکانه از ارتفاعات یخچال‌ها سرچشمه می‌گیرند و بعد از عبور از اراضی سیمین ورکانه به رودخانه فصلی ارزانفود می‌ریزند و بر جاذبه های طبیعی این روستا می افزایند.

روستای ورکانه

جاذبه های گردشگری روستا

قلعه اربابی مهری خانم یکی از بناهای تاریخی ورکانه است که ساختمان آن با پلان چلیپایی طراحی شده و به مهری خانم، ارباب روستا تعلق داشته است. این بنا در ابعاد 12×20 متر و با زیربنای 330 مترمربع در دو طبقه ساخته شده و دو پله از دو طرف ورودی طبقه همکف به طبقه اول منتهی می‌شود. این بنا در فاصله 100 متری در ضلع جنوبی روستا و در بستر سبز کوهپایه و مشرف به روستا قرار دارد.

روستای ورکانه

همچنین اصطبلی که در دو کیلومتری روستا واقع شده است در سال های پیش از انقلاب به عنوان مرکزی برای پرورش اسب دربار فعالیت می کرده است و امروزه به عنوان یکی از دیدنی های روستا به شمار می آید. اصطبل دارای یک حیاط مرکزی می باشد که در دو طرف آن فضای نگهداری اسب وجود دارد و دو ضلع دیگر، ‌ورودی و انبار علوفه بوده است. این بنا ساخته ی یکی از حکام همدان به نام امیرتومان می باشد که ابعادی برابر ۲۲ در ۷۵ متر دارد و در زیربنایی برابر ۱۶۵۰ متر مربع ساخته شده است.

روستای ورکانه

گورستان روستای ورکانه

وجود گورستان ساده‌ای در روستای ورکانه که در آن هیچ سنگ قبری دیده نمی‌شود از دیگر مواردی است که مورد توجه قرار دارد.

بهترین فصل سفر

ازآنجاکه روستای ورکانه در منطقه‌ای کوهستانی قرار دارد، بهترین زمان برای سفر اواسط بهار تا پایان تابستان است. در بهار و تابستان آب‌و‌هوای روستا معتدل بوده و دشت‌ها سرسبز و دیدنی‌ هستند. البته بسیاری از افراد دوست دارند پاییز و زمستان ورکانه را هم ببینند.

یعنی زمانی که برگ‌های زرد سنگ‌فرش‌ها را می‌پوشانند و روستای تمام سنگی غرق در سپیدی برف می‌شود. اگر در فصول سرد سال راهی روستا می‌شوید، حتما باید زنجیر چرخ و تجهیزات مورد نیاز همراهتان باشد. برای اقامت نیز باید از قبل با تنها اقامتگاه روستا یعنی اقامتگاه ورکانه هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.

روستای ورکانه

کجا بمانیم ؟

اقامتگاه بوم گردی ورکانه همدان در زمینی به وسعت 252 متر مربع بنا شده است. این اقامتگاه در سال 1392 ساخته و مهر ماه سال 1395 به بهره برداری رسید. اقامتگاه ورکانه در فاصله 23 کیلومتری از شهر همدان قرار دارد که طبیعت گردان می توانند ضمن بهره مندی از آب و هوای پاک روستای ورکانه و گشت و گذار در بافت سنگی این روستا، به مرکز شهر نیز دسترسی داشته باشند.

به دلیل معماری سنتی و القاء حسی نوستالژیک، اتاق های اقامتگاه بوم گردی ورکانه همدان فاقد تلویزیون، یخچال، حمام و سرویس بهداشتی هستند، برای آسایش هرچه بیشتر مهمانان، حمام و سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی به صورت عمومی در ساختمان اقامتگاه تعبیه شده است. مهمانان عزیزی که به دنبال فرصتی برای دوری از زندگی روزمره و ماشینی هستند، می توانند در این اقامتگاه طعم زندگی به سبک سنتی را تجربه کنند.

روستای ورکانه

راه رسیدن به روستای ورکانه

مسیر رسیدن به روستای ورکانه از همدان، در ابتدا انتخاب جاده همدان به ملایر و سپس محوریست که از این جاده منشعب می شود. پس از عبور از سد اکباتان و روستاهای یلفان، شمس‌ آباد و علی‌آباد از طریق جاده ورکانه به روستای ورکانه خواهید رسید.

 

جهان را ببین. جهان، رویایی تر از هر رویایی است. (ری بردبری)