جاهای دیدنی کنگاور
شهرستان کَنگاور از شهرستانهای استان کرمانشاه ایران است. جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، برابر با ۷۶٬۲۱۶ نفر (۲۳٬۲۵۳ خانوار) بودهاست. زبان مردم این شهرستان کردی با گویش کلهری و لکی است.شهر کنگاور شهری قدیمی است که دارای آثار باستانی و تاریخی فراوانی است. از طرفی هم دارای سراب هایی است که بهترین مکان برای یک گردش روزانه در دل طبیعت است. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی کنگاور بیشتر آشنا شوید.
معبد آناهیتا کنگاور
معبد آناهیتا کنگاور یکی از معروفترین جاهای دیدنی کنگاور است که بزرگترین بنای سنگی ایران پس از تخت جمشید است و از آثار باستانی دوران پیش از میلاد مسیح بهشمار میآید. بنابر نوشتههای تاریخی، این معبد که بهعنوان آتشکدهای برای احترام و پاسداشت مقام الههی آب، آناهیتا مورد استفاده قرار میگرفت، پس از ظهور اسلام در ایران دچار تغییرات بسیاری شد و همین امر ابهامات زیادی را در مورد تاریخچه، معماری و نوع استفاده از بنا بهوجود آورد.
این بنای عظیم تاریخی روی تپهای به ارتفاع حدود ۳۲ متر نسبت به زمینهای اطراف واقع شده است. جویهایی سنگی در اطراف معبد، آب رودخانه را میزان و به طرز باشکوهی به آبگیری در وسط معبد آناهیتا هدایت میکردند. نوع تقسیم آب و جریان آب درون معبد آناهیتا یکی از شگفتیهای مهندسی در آن دوران است تا این عنصر مقدس را به زیباترین شکل ممکن به نمایش بگذارند. این اثر ارزشمند به شمارهی ۳۱ در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
تپه های باستانی گودین
گودین یکی از روستاهای قدیمی کنگاور می باشد که در یک کیلومتری آن تپه های باستانی با قدمتی بیش از هفت هزار سال قرار گرفته اند. قدمت بالای این منطقه باعث شد تا باستان شناسانی مانند کایلر یانگ و گروهی از افراد همراهش برای شناسایی و تحقیق به این منطقه بیایند. در این سالها حفاری های زیادی در بخش های مختلف تپه های گودین صورت گرفت و اشیای کشف شده و اسناد بدست آمده، قدمت این تپه ها را به بیش از ۵۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح نسبت می دهند.
این تپه های باستانی را در مسیر کرمانشاه به همدان و در شمال دره کنگاور می توانید ببینید. پیشنهاد می کنیم بعد از بازدید از تپه های باستانی، در مسیر رودخانه گاماسیاب حرکت کنید و ساعاتی را در روستای زیبای گودین سپری نمایید. قطعا زندگی در کنار مردم خونگرم این روستا و لذت بردن از آرامش و سکوت و سرسبزی باغ های آن، باعث به دست آوردن تجربیات بسیاری خواهد بود که این همان هدف اصلی سفر است.
سراب فش
یکی از جاهای دیدنی کنگاور سراب فش می باشد .از مهمترین جاذبههای طبیعی روستای فش، سراب زیبا و باشکوه فش است که در نزدیکی روستا قرار دارد و اطراف آن را درختان بلند جنگلی و گلها و گیاهان خودرو فرا گرفته است.این سراب حدود ۱۶۴۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و دبی متوسط سالانه آن ۷/۴۶۱میلی متر در ثانیه می باشد.
این سراب از چشمه های متعددی که از رشته کوه های زاگرس تغذیه می شوند تشکیل شده است. بدلیل قرار گرفتن این سراب در کنار آثار تاریخی و نیز سرسبزی و طبیعت زیبا این مکان یکی از نقاط تفریحی شهر کنگاور بحساب می آید.درختان سرسبز ، آب زلال ، وجود پرندگان مهاجر ،و طبیعت سرسبز این منطقه توجه هر گردشگر و مسافری را به خود جلب می کند.
حمام توکل کنگاور
حمام تاریخی “کهنه” که در میان مردم کنگاور به حمام توکل معروف است، در بین حمامهای تاریخی این شهر قدیمیترین محسوب شده و در ضلع غربی معبد آناهیتا و در ضلع جنوبی راسته پالاندوزها در محله گرگون کنگاور قرار دارد.این حمام دارای سربینهای هشت ضلعی و با قطرهای ۵۸۵ × ۵۷۵ سانتیمتر است.
در هر ضلع صفحهای ساخته شده که رختکن حمام است.وسط صفحه شرقی در ورودی به سربینه و در وسط صفحه شمال شرقی راهرو ورودی به حمام گرم است که در آنجا لبه حوض را با سنگ تراشیده شده بالا آوردهاند.حمام قدیمی توکل مربوط به دوره صفوی است که این اثر در تاریخ ۱۶ آبان ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۸۷۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پل کوچه کنگاور
پل کوچه در 7 کیلومتری شرق کنگاور، در مسیر جاده کنگاور – تویسرکان در روستای کوچه واقع شده است. این پل بر روی رودخانه خرم رود در جهت شمال شرقی – جنوب غربی احداث شده است. پل کوچه دارای طولی معادل 8/68 متر و عرضی معادل 5 متر می باشد. این پل شامل شش پایه سنگی است که چهار پایه مرکزی آن هر یک به عرض 1/3 متر است.
پایه های این پل از دو بخش تشکیل شده اند؛ بخش اول به صورت مکعب مستطیل و بخش دوم شامل آبشکن مثلثی شکل می باشد. جنس پایه ها در قسمت داخل از سنگ و ملات بین آنها از گچ است. پل کوچه دارای چهار دهانه نامساوی است. ارتفاع هر یک از دهانه ها از کف رودخانه تا تیزه قوس حدود 1/2 متر می باشد.
طاق تمام این دهانه ها از نوع طاق های جناغی است اما در جریان بازسازی دهانه پنجم طاق آن در نمای جنوبی به صورت هلالی درآمده است. متاسفانه کتبیه ای بر روی این پل وجود ندارد تا زمان دقیق ساخت آن را مشخص نماید اما با توجه به ساختار معماری و مقایسه با پل های دوران صفویه قدمت این پل نیز متعلق به همین دوره تخمین زده شده است.
امامزاده ابراهیم کنگاور
امامزاده ابراهیم در شمال غرب معبد آناهیتا قرار دارد. بنای قدیمی این امامزاده در زلزله سال 1336 تخریب اما بعدها بنای بزرگتری تقریباً به همان شکل قدیمی به جای آن ساخته شد. این بنا دارای صحن مرکزی و گنبدخانه است و گنبد آن از نوع گنبدهای دو پوسته می باشد. همچنین دارای دو مناره آجری است. این در حالی است که تنها قسمت به جا مانده از بنای قدیمی امامزاده ابراهیم سردر ورودی آن است.
مسجد جامع کنگاور
اين بنا در محله پشت قلعه کنگاور واقع است. بناي اصلي مسجد بر اثر زلزله سال ۱۳۳۶ شمسي به کلي ويران گشت و بناي جديد جايگزين آن شد. بناي شبستان قديمي که از شبستان فعلي کوچکتر بوده، مستطيل شکل بوده و ۱۸ فيلپاي چهارگوش به ابعاد هر ضلع ۱ متر در سه رديف شش عددي در ميان آن بوده است.
برروي فيلپاها و اضلاع جانبي، طاق هاي جناغي و سپس بر روي آنها، طاق هاي قوسي دو پوسته زده بوده اند . حد فاصل ديوارغربي و فيلپاهاي غربي ، شبستان زنانه واقع است که به وسيله پنجره هاي چوبين مشبک، از بخش مردانه مجزا مي شده است . بخش زنانه، ۱۲۵ سانتي متر از بخش مردانه مرتفع تر و در ورودي آن از کوچه مجاور ضلع غربي مسجد بوده است.
قلعه ساری اصلان (خانه قدیمی غلامحسین خان ساری اصلانی)
قلعه ساری اصلان در محلهی قدیمی “در عمارت” کنگاور واقع شده و تاریخ احداث آن حدوداً به اواخر دوره قاجاریه بر میگردد. این خانه که تنها بازماندهی خانههای قدیمی کنگاور است بر محور شمالی – جنوبی استقرار یافته و در سالهای گذشته به واسطه دیوار حائلی به دو بخش مجزا تفکیک شده است.
بیشتر مصالح این خانه، چون دیگر بناهای بومی کنگاور خشت و آجر بوده و سقفها با تیر و تخته و کاه گل پوشش یافته اند. سازه دیوارها از جنس خشت و پوسته بیرونی (البته در نمای داخلی) از آجر با طرحهای تزئینی است. کلیهی نمای خارجی به استثنای سردرها از کاهگل پوشیده شده است.
سراب ماران
سراب ماران به لحاظ جغرافیایی در ۱۰ کیلومتری جنوب غربی کنگاور و در ارتفاع ۱۵۳۲ متری از سطح دریا و در پای تپه های طبیعی جدا مانده از رشته کوههای زاگرس قرار گرفته است. تپه سراب ماران مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان تا دورانهای پس از اسلام است روستای سراب ماران در نزدیکی تپه ها شکل گرفته است که آثار بسیار زیادی از تمدن گذشته در دل آن پیدا شده است.
ارسال نقد و بررسی