قُدس یکی از شهرهای استان تهران در ایران است. این شهر مرکز شهرستان قدس است. همچنین شهر قدس یکی از شهرهای قدیمی استان تهران میباشد که با قرار گرفتن این شهر در بزرگراه فتح (کیلومتر ۲۰) و موقعیت خوب جغرافیایی و آب و هوای خوب کوهپایهای در این چند سال اخیر میزبان سکونت مهاجرین بسیاری از سایر شهرهای کشور بودهاست. این شهر دارای معادن، مزارع، باغها، مجتمعهای صنعتی و قهرمانان ورزشی متعدد است. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های قدس بیشتر آشنا شوید.
تاریخچه قدس
مرکزیت شهرستان قدس، در ابتدا روستایی با نام قلعه حسن خان از بخش کن بود که در اوایل انقلاب با نام شهرک حسن خان به شهرستان شهریار سپرده شد. نام آن به شهرک قدس تغییر پیدا کرد و بعدها با اضافه شدن چند روستا و دهکده و تصویب نخستوزیر وقت به شهرقدس تبدیل شد. دراردیبهشت ۱۳۸۸ هیئت وزیران بنا به پیشنهاد وزارت کشور با ایجاد شهرستان قدس به مرکزیت شهر قدس که با ساختار تقسیماتی بخش مرکزی شامل دهستانهای هفت جوی و دانش با درجه تراکمی زیاد، در غرب شهر تهران و کیلومتر ۲۰بزرگراه فتح و مجاورت استان البرز و راهآهن تهران ـ تبریز قرار گرفتهاست موافقت کرد.
در اواخر سلطنت قاجاریه و اوایل سلطنت رضاخان شخصی بنام “امیر تومان” که میرشکار (سردسته شکارچیان) دربار بود اراضی این منطقه را به تصرف خود درآورد.در آن زمان این منطقه از پایتخت دور بود و کسانی که از تهران به سمت کرج حرکت می کردند معمولاً اولین اتراقگاهشان در نزدیکی همین اراضی بود.
تپه کاووسیه شهرستان قدس
تپه کاووسیه مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان – هزاره سوم و ۴ قبل از میلاد است و در استان تهران، شهرستان قدس، شهر قدس، انتهای بلوار کاوسیه، داخل باغ ماهان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ آبان ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۸۷۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.در حفاری های غیر مجاز این تپه که بعدها آثارش هنگام خروج از ایران به دست میراث فرهنگی افتاد، تابوت مردی مومیایی بدست آمد.
حمام قدیمی قدس
اولین حمام محل واقع در خیابان امام روبروی کوچه میثم بوده که چون از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده مالکین با کمک و همیاری مالی جهانشاه خان که یکی از سران بزرگ خمسه در آن زمان و از مخالفان رضاشاه قلدر بود و پس از شکست از ایشان به قلعه حسن خان آمده بود سرمایه ساخت حمام جدیدی بنام «خزینه در» روبروی مسجدجامع داخل کوچه احداث که این حمام به سال ۱۲۴۰ تا ۱۲۵۰ ه.ش برمی گردد و معمار آن شخصی بنام استادکریم بوده است.
امامزادگان ابوالحسن و ابولحسین معروف به امامزاده حضرتین
بقعه متبرکه ابوالحسن علی و ابو عبداله الحسین که به حضرتین معروف هستند در تهران شهر قدس قلعه حسن خان واقع شده است . طبق شجره نامه ایشان از نوادگان امام موسی الکاظم (ع) است . این بنا در دوران صفویه ساخته شده بود و در دوران قاجار مرمت شده بود ودر سال ۱۳۸۳ براثر حادثه ای بنای اصلی تخریب شد هم اکنون بنای سیمانی جدید به جای آن در حال ساخت می باشد .
ارسال نقد و بررسی