جاهای دیدنی نیشابور
در این مطلب از مجله گردشگری تاپ توریست شما را با جاهای دیدنی نیشابور ، پایتخت فیروزه ایران در خراسان رضوی آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
نیشابور در فاصله ۱۲۰ کیلومتری مشهد در استان خراسان رضوی قرار دارد و دارای طبیعت بکر و تمدنی است که باعث می شود بسیاری از مسافران مشهد مسیر خود را به سمت این شهر زیبا عوض کنند .نیشابور یکی از قدیمی ترین شهرهای باستانی کشورمان است که در زمان ساسانیان و به دست شاپور اول ساخته شد.
به گفته اهالی نیشابور نام این شهر از سرشت نیک شاپور گرفته شده است. این شهر به نام مهد شهر و ادب فارسی نام گرفته چرا که هنرمندان و شاعران فاخر کشورمان از جمله عطار نیشابوری و خیام در این شهر زیبا و پر از آرامش به دنیا آمده و به خاک سپرده شده اند.
آرامگاه خیام
مهم ترین جاذبه گردشگری نیشابور آرامگاه خیام است، خیام ستاره شناس، شاعر و ریاضی دان معروفی است که آرامگاه زیبایش در شهر نیشابور قرار گرفته است. خیام را بیشتر با رباعیات دلچسبش به یاد داریم در صورتیکه این حکیم فرزانه دستی بر علم ریاضی، ستاره شناسی و دیگر علوم هم داشته است.
آرامگاه خیام در باغی واقع شده که شخص خیام در زمان حیاتش در آنجا زندگی می کرد. اگر کمی نگاه ریزبینانه تری به آرامگاه خیام داشته باشید متوجه خواهید شد که ۲۰ رباعی زیبایش با خطی خوش به روی آرامگاهش درج شده است و البته قابل خواندن است.
آرامگاه عطار نیشابوری
عطار از شاعران، عارفان و ادیبان ایران است که در جریان حمله مغول و کشتار شهر نیشابور، به دست مغولها کشته شد. آرامگاه عطار در قرن ۱۳ میلادی توسط یحی ابن صاعد ساخته شده است. این بنا سالانه میزبان گردشگران بسیاری است.
مقبره کمال الملک
کمال الملک یا محمد غفاری، از نقاشان برجسته ایران بود که در دوره قاجار و پهلوی اول میزیست. در دوره پهلوی اول، هنگامی که کمال الملک از کشیدن نقاشی رضا شاه سر باز زد، به نیشابور تبعید شد و در همین شهر نیز در گذشت. مقبره کمال الملک در نزدیکی آرامگاه عطار با طرح مشابه آن توسط هوشنگ سیحون طراحی شده است.
باغ قدمگاه
در ۲۴ کیلومتری نیشابور کمی آنطرف تر از جاده نیشابور- مشهد جایی در دامنه های جنوبی کوه بینالود و مشرف به دشت نیشابور مکانی مقدس به اسم باغ قدمگاه وجود دارد. علت نامگذاری این باغ به اسم قدمگاه این است که در آن سنگی سیاه وجود دارد که بر روی آن دو ردپا دیده می شود.
این ردپاها را به امام رضا نسبت می دهند برای همین زوار زیادی که برای زیارت حرم امام رضا عازم مشهد هستند در مسیرشان برای دیدن این سنگ به این باغ می روند. باغی که امروز در این محل می بینید در زمان صفوی ساخته شده و تماشای معماری کوشک هشت ضلعی داخل آن حتما برایتان جالب است.
دهکده چوبی نیشابور
یکی از جذاب ترین نقاط دیدنی نیشابور که بازدید از آن برای همه مسافران این شهر دوست داشتنی پیشنهاد می شود دهکده چوبی نیشابور است که برای ساخت خانه های آن از هیچ ستونی استفاده نشده است. از شاخص ترین جاهای دیدنی این دهکده زیبا و دیدنی می توان به مسجد چوبی ده اشاره کرد که برای ساخت آن مهندس حمید مجتهدی از هیچ چیز جز چوب استفاده نکرده است. این دهکده زیبا و آرامش بخش نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا زبان زد خاص و عام است.
افلاک نمای خیام
آسماننمای خیام یکی دیگر از مکان های دیدنی نیشابور است که علاقهمندان ستارهشناسی را جذب خود میکند. مجموعه افلاکنمای خیام در فاصله ۶۵۰ متری آرامگاه خیام قرار گرفته. در این افلاکنما میتوانید نمای ۱۸۰ درجه از آسمان و ستارگان ببینید.با کمک ابزار و فناوری پدیدههای طبیعی مثل ماهگرفتگی، خورشیدگرفتگی، شفق و حرکت سیارهها در آسماننما بهنمایش درمیآید. افلاکنمای خیام سه طبقه است و شامل کتابخانه، سالن همایش و موزه میشود.
مسجد جامع نیشابور
مسجد جامع نیشابور در دوره تیموری و به سال ۸۸۹ هجری توسط پهلوان علی کرخی بنیان گردیده است. این بنا در شهر نیشابور واقع شده و از انواع مساجد چهار ایوانی به شمار می رود. جامع نیشابور با وسعت نزدیک به ۷۲۷۶ متر مربع مشتمل بر ایوان های ضلع شمالی ، جنوبی ، رواق و شبستان است.نمای ایوان ها و طاق نماهای این مسجد با تزئینات آجری آراسته شده و کهن ترین بنای بر جای مانده در شهر نیشابور است.
گنبدهای شه میر
در حدود ۱۰ کیلومتری جنوب نیشابور بر کنار راه این شهر به کاشمر در میان قبرستان قدیمی دو بنای آجری به فاصله کمی از یکدیگر با ساختار و اندازه ی متفاوت قرار دارند که به مهروا، مهرآباد و شادمهر معروفند. ویژگی های معماری موئد انتاسب گنبد بزرگ به دوران سلجوقی است و گنبد کوچک به عصر ایلخانی است.احتمالاً این دو بنا بر فراز مقابر اشخاصی صاحب نام یا عرفانی مشهور ساخته شده اند که هویتشان مشخص نیست.
رباط شاهعباسی
کاروانسرای نیشابور که به رباط شاهعباسی شهرت دارد از بناهای تاریخی و زیبای نیشابور است که در دوران حکومت «شاه عباس صفوی» ساخته شده است و امروزه یکی از موزههای دیدنی شهر تاریخی نیشابور محسوب میشود.این کاروانسرا در دوره قاجاریه، مدتی بهعنوان نوانخانه و محل نگهداری ایتام و مستمندان به کار برده میشد و در دوره پهلوی نیز به پادگان نظامی ژاندارمری تبدیل گشت.
بعد از انقلاب، مدتی در اختیار جهاد سازندگی بود تا اینکه در سال ۱۳۶۷ به میراث فرهنگی تحویل و بازسازی آن شروع شد و پس از آن در سال ۱۳۷۴ همزمان با برپایی کنگره جهانی بزرگداشت عطار نیشابوری، تحت عنوان «مجموعه فرهنگی» و «موزه» (گنجینه) شروع به فعالیت کرد.
شادیاخ نیشابور
شاد یاخ، شادی کاخ یا شادی یاخ نام یکی از قدیمیترین و زیباترین جاهای دیدنی نیشابور است که قدمت آن به اوایل سده سوم هجری قمری باز میگردد. متاسفانه در سال ۶۹۹ هجری قمری، زمین لرزهای بزرگ این منطقه را در نوردید و منطقه مسکونی شادیاخ نیشابور را زیر تلی از خاک مدفون کرد.
باستان شناسان شهر باستانی شادیاخ نیشابور را در سال ۱۳۷۹ به صورت کامل کشف کردند و در کاوشهای انجام شده متوجه شدند که این شهر دارای قسمتهای مختلفی همانند آهنگری، شیشه گری، اندرونی، تالار عام و اماکن مختلف دیگری بوده است.
متاسفانه امروزه چیز زیادی از آن همه عظمت و ابهت باقی نمانده. اما میتوانید شاهد بقایای باقی مانده از شهر و آثاری همچون سازهای سفالی و شیشهای باشید که صدها سال قدمت دارند. گفتنی است که شادیاخ نیشابور، جزء آثار تاریخی ملی ایران نیز محسوب میشود.
باغ و عمارت تاریخی سعدی
یکی از جاذبه های گردشگری و جاهای دیدنی و اماکن تاریخی شهر نیشابور باغ و عمارت تاریخی سعدی می باشد . عمارت و باغ تاریخی سعیدی در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی ساخته شده است. وسعت این باغ حدود ۴ هکتار و از ۲ عمارت در مرکز و انتهای باغ تشکیل شده است. تزئینات و معماری این عمارتها یادآور دوره گذار معماری قاجاریه به پهلوی اول است.
عمارت امین اسلامی
عمارت امین اسلامی در دوره پهلوی ساخته شده و شامل حوضی طولانی جلوی آن است. این باغ متعلق به مرحوم ابوالحسن امین الاسلامی بوده و از هنرهای باغسازی ایران به شمار میآید.
بازار سرپوش نیشابور
برای چشیدن طعم واقعی فرهنگ مردم هر شهری، باید حتما به بازار سنتی آن شهر سر زد. بازار سرپوشیده نیشابور، تنها بازار سنتی استان خراسان رضوی محسوب میشود. بسیاری از مردم محلی، این بازار را به نام سوق القدیم یا بازار سرپوش میشناسند و برخی دیگر آن را بازار سنتی سرپوشیده خطاب میکنند. بازار سرپوش نیشابور در دوران صفویه ساخته شده است و قدمت آن به صدها سال پیش باز میگردد.
آرامگاه بیبی شطیطه
بیبی شطیطه از زنان فاضل نیشابوری بود و مورد عنایت خاص امام موسی کاظم(ع) نیز بوده است. آرامگاه بیبی شطیطه در بخش غربی نیشابور و نزدیک بلوار شهید بهشتی قرار دارد.
روستای بوژان
اگر به دنبال طبیعتی بکر و زیبا در نیشابور باشید روستای بوژان در میان جاذبه های طبیعی و جاهای دیدنی نیشابور اولین انتخاب شما خواهد بود. این روستا به سبب قرار گرفتن در کوهپایه رشته کوه بینالود یکی از مناطق ییلاقی نیشابور است که از تمام جلوه گاه های زیبایی طبیعت اعم از کوه، چشمه و رودخانه، آبشار بهره مند می باشد. روستای پلکانی بوژان در 21 کیلومتری نیشابور قرار دارد و مقصدی پرطرفدار برای کوهنوردان و طبیعت دوستان می باشد.
معدن فیروزه نیشابور
این معدن ارزشمند در اطراف شهر نیشابور قرار گرفته است و یک معدن عمومی می باشد که سالانه ۴۰ تن فیروزه از سنگ های این معدن استخراج می شوند و به فروش می رسند.
دره هفت غار
هفت غار یکی از جاذبه های طبیعی در این شهر است. اگر اهل پیاده روی و کوهپیمایی هستید، پیشنهاد می دهیم که به دیدن دره هفت غار بروید. برای رسیدن به این جاذبه، می بایستی خود را ابتدا به باغرود برسانید.
متاسفانه از هفت غاری که در این منطقه وجود دارد، هم اکنون تنها ۳ غار باقی مانده است. باقی ۴ غار آن، به دلیل ریزش بر اثر زلزله، مسدود شده است. در بالای هفت غار اگر مسیر دو ساعته ای را بپیمایید، به چشمه ای زیبا برای اتراق می رسید. رهبران سربداران، در این غارها، روزگارانی به سر می بردند.
باغرود نیشابور
در هنگام حضور در نیشابور، حتما زمانی را برای بازدید از منطقه سرسبز و زیبای باغرود در برنامه سفر خود بگنجانید و این طبیعت زیبا و رودخانه آن را از دست ندهید. باغرود در ۱۲ کیلومتری نیشابور قرار گرفته و به دلیل برخورداری از آب و هوایی مناسب و دلپذیر و طبیعت بکر و چشم نواز، به یکی از ییلاقات پر طرفدار منطقه بدل شده و همه روزه، به ویژه در روزهای پایانی هفته، عده بسیاری از شهرهای دور و نزدیک به این منطقه می آیند و در کنار رودخانه جاری باغرود، تعطیلات آخر هفته خود را سپری می کنند.
آبشار گرینه
در 40 کیلومتری شمال شرقی نیشابور روستایی به نام گرینه وجود دارد که آبشاری زیبا از میانه آن میگذرد. اگر بخواهیم جاهای دیدنی نیشابور را رتبه بندی کنیم، آبشار گرینه قطعاً در اولین جایگاه این رتبه بندی قرار خواهد گرفت. روستای گرینه خود دارای آب و هوایی ناب و پاکیزه و طبیعتی سرسبز است. حال ترکیب این دو را با آبشاری زیبا و زلال تصور کنید. این همان تصویری است که دیدن آبشار گرینه از نزدیک در اختیار شما قرار میدهد.
آبشار بار نیشابور
در 55 کیلومتری شمال غربی نیشابور از دل کوه های بینالود در شهری به نام “بار”، اب پرخروشی می جوشد که به ” ابشار بار” معروف گشته است. طول این ابشار چشم نواز به 300متر می رسد و از برکت این ابشار باغات بی شماری رشد کرده اند و این منطقه را تبدیل به طبیعتی رویایی با مناظری چشم نواز کرده اند.
غار سرنی
در 50 کیلومتری شمال غربی نیشابور طبیعتی بکر شکل گرفته است که دیدنش همراه با شادی و هیجان بسیار همراه خواهد بود. ” غارسرنی” که بزرگترین غار ابی خراسان به شمار می رود با درخت چنار کهن ساله اش که عمر ان به 400 سال می رسد، مناظری بکر و جذابی را شکل داده اند.
وجود حوضچه های ابی غار امکان بازدید از قسمت های انتهایی غار را به صفر رسانده است اما همان بخش های ابتدایی غار انقدر شگفتی را در خود جای داده است که امروزه تبدیل به یک قطب گردشگری نیشابور شده است.
رشته کوه های بینالود
بینالود با ارتفاع ۳۲۱۱ متر مشهورترین کوه استان خراسان است و در شمال نیشابور قرار دارد. این کوه در بین نیشابور و مشهد جای گرفته و همه آن را به بام خراسان می شناسند. با اینکه آب و هوای اینجا گرم و خشک است اما بر روی این کوه باران قابل توجهی می بارد و خیلی از جاذبه های نیشابور مثل آبشارها و غارها به خاطر وجود همین کوه است.
کوه، قله های زیادی دارد که تعدای از آن ها شامل قوچگر و فلسکه هستند. در قسمت شمالی این رشته کوه یک رشته کوه فرعی هست که تماشای دره های صخره ای آن جالب توجه است.
ارسال نقد و بررسی