جاهای دیدنی طبس
طبس یکی از شهرهای خراسان جنوبی است که از زمانهای دور بسیار مهم و پل ارتباطی شرق و غرب ایران بوده است. طبس یکی از بزرگترین شهرهای ایران با اقلیم بیابانی است و کویر طبس از شمال به کویر مرکزی ایران و ارتفاعات پیر حاجات طبس، از جنوب به جاده خور به طبس، از شرق به کوهها و ارتفاعات عاشقان و از غرب به دریاچه نمک خور و کویر مرکزی ایران محدود می شود این شهر جاذبه هایی خاص و کمتر شناخته شده را در خود جای داده است. شهر طبس به سبب جاذبه های طبیعی و تاریخی متعدد از ظرفیت گردشگری بسیار بالایی برخوردار می باشد. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی طبس بیشتر آشنا شوید.
دره جن ها سرزمینی اسرار آمیز
کال جنی یا دره جن ها دره ای است که در شمال طبس و در اطراف روستای ازمیغان و در امتداد خروجی قناتی که در نزدیکی آن قرار دارد واقع شده است و ۳۵ کیلومتر با شهرستان طبس فاصله دارد. دره ای زیبا و حیرت انگیز که بومیان قدیمی آن را دره جن ها نامیده اند و آن را خوف انگیز و محل زندگی ارواح و جن ها میدانستند. برای دست یابی به کف دره نیازمند آشنایی به منطقه است. دره دارای دیواره های بلند و پرشیب است که وارد شدن به آن میتواند خطراتی به همراه داشته باشد.
وجود تونل ها و خانه هایی بنام خانه گبرها در دل دیواره ها که برای سکنای زرتشتیان زمان خود ساخته شده است از دیگر جدابیتهای این دره است. ساخت این تونلها و حفرها احتمالا به زمان ساسانیان بازمیگردد. این حفره ها و تونلها در دامنه جداره های این دره قرار گرفته اند. مسیر دسترسی به این حفره ها بسیار دشوار است. در مسیر این حفره ها تونل هایی دیده می شد که احتمالا راه های ارتباطی آنها با هم بوده است.
سد شاه عباسی طبس
سد شاه عباسی، که به طاق عباسی هم معروف است، در شهر طبس قرار دارد. ارتفاع این سد در حدود ۶۰ متر است که بهصورت گنبدی بین دو صخره نزدیک به هم با آجر ساخته شده. محققان قدمت این سد را به دوران صفویه نسبت میدهند و تصویر بزهایی را که روی بدنه کوه حک شده نماد برکت و فراوانی آب میدانند. این سد روی چشمه مرتضی علی ساخته شده است. جالب است بدانید که در این چشمه آب گرم و سرد در کنار هم جریان دارد و همین موضوع به یکی از جاذبههای گردشگری این منطقه تبدیل شده است.
باغ گلشن طبس
در کویری ترین شهر ایران باغ وسیع با درختان و گیاهان انبوهی وجود دارد که یکی از شگفتی های شهر طبس را تشکیل داده است. باغ گلشن که دارای اب جاری دائمی می باشد به دست ” امیر حسین خان” ساخته شده و امروزه تبدیل به یکی از زیباترین باغ های ایران شده است. ساختمان باغ گلش متاسفانه در سال 1357 بر اثر زلزله تخریب شد اما ساختمانی دیگر در همین باغ سرسبز بنا گشت. درختان انبوه و گیاهان خوش رنگ و بوی این باغ، روح تازه ای را به هر شخصی خواهد داد و اب و هوای مطبوعش بی شک باعث سر زندگی و شادی مردمان این منطقه شده است.
روستای تاریخی اصفهک
روستای تاریخی اصفهک در 35 کیلومتری شرق طبس قرار گرفته، روستایی زیبا که بازدید از آن خاطراتی شیرین و در عین حال بسیار نوستالژیکی را برایتان به ارمغان می آورد. در سال 1978 زلزله ای وحشتناک در طبس به وقوع پیوست از این رو این روستا متحمل آسیب های بسیار جدی گردید. همزمان با متروکه شدن روستا، تخریب و فرسایش آن قوت گرفت تا حدی که اثرات مخرب آن بیش از آسیب ناشی از زمین لرزه بود. این مجموعه باستانی بناهای ارزشمندی نظیر مسجد، حمام، خانه هایی باستانی و همچنین نخلستانی بسیار ارزشمندی است. در گذشته مردم این روستا در ازای پرداخت هزینه حمام گندم و غذا به حمامی می دادند. می توان از بافت قدیم این روستا به عنوان زیباترین بخش توریستی آن نام برد، بخشی جذاب و تاریخی که پس از وقوع زلزله متروکه گردید و به خوبی تاریخ، فرهنگ و هنر این سرزمین را منعکس می کند.
قلعه اسماعیلیان
قلعه اسماعیلیان که نامش قلعه طبس بوده است یکی از مستحکم ترین دژهای زمان اسماعیلیان است که با وجود فرسایش و زلزله بزرگ این شهر، امروزه بخش های زیادی از این قلعه همچنان پابرجا مانده است. اگر هتل نارنجستان طبس را برای اقامت در این شهر انتخاب کنید، فاصله چندانی با این قلعه تاریخی نخواهید داشت، پیشنهاد می کنیم بازدید از این قلعه را از دست ندهید.
کاروانسرای خان طبس
در مسیر جاده قدیم طبس به یزد، پس از عبور از کاروانسرای کلمرد و به فاصله ۳۰ کیلومتری آن، روستای رباط خان قرار دارد. در میان این روستا، کاروانسرای زیبای خان قرار دارد که دارای معماری زیبا و قابل توجهی است.بنای این کاروان چهارگوش است و هر ضلع آن ۵۲ متر طول دارد.یکی از ویژگی های معماری این کاروانسرا، کالبد فضایی مجموعه بادگیر و گنبد شاه نشین آن است و وجود دو طاق در دو گوشه محل اتصال این حجم به بنا، بر زیبایی و استحکام آن افزود است.فضای زیر بادگیر و شاه نشین یا فضای زیر گنبد نیز از زیبایی خای برخوردار است به خصوص که در آجرکاری های نماهای داخلی آنها از گل چین هایی استفاده شده که بر زیبایی کار افزوده است.
سد کریت طبس
سد کریت در فاصله ۴۲ کیلومتری شهر طبس قرار گرفته است. از تاریخ ساختمان این بند اطلاعاتی در دست نیست و بخشی از طاق آجری آن که در پایین بند وجود دارد در ناحیه تیزه از بین رفته و در نتیجه طرح کامل آن محو شده است. برخی مورخان این بنا را به دوره مغول نسبت دادهاند.
با توجه به تنوع مصالح به کار رفته و ساختار کلی بنا که در مرحله تعمیر بر روی آن انجام گرفته، میتوان استنباط کرد که بند کریت متعلق به چند دوره زمانی مختلف است.حدود ۱۵۰ سال قبل ۴ متر به ارتفاع بند افزوده شده این افزایش باعث جلوگیری از متروکه شدن این بند شده بود. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد بند قدیم که هنر سدسازی ایرانیان را آشکار میکند، قوسی بودن بند است.
کویر حلوان طبس
نام کویر حلوان طبس برگرفته از روستایی است که در همان نزدیکی قرار دارد. روستایی که به صورت کامل توسط قلعهای بزرگ و باستانی احاطه شده است. قلعهای که میتوان آن را بزرگترین و زیباترین قلعه باستانی کل طبس دانست. این روستا در ۹۰ کیلومتری شمال غرب طبس و در حاشیه کویر مرکزی ایران قرار دارد. در حقیقت کویر حلوان را بیشتر میتوان نزدیک به خراسان جنوبی دانست. اگر به کویرنوردی علاقه دارید و به دنبال پیادهروی با پای برهنه روی شنهای داغ کویری هستید، و همچنین دوست دارید یکی از بهترین کویرهای اطراف طبس را ببینید ، کویر حلوان قطعا برای شما نهایت آرزو و آمال خواهد بود. دریاچه نمک خور، باتلاقهای رسی و نمکی و تپههای ریگی را میتوان جزء جاذبههای منحصر به فرد این کویر دانست.
دریاچه نمک خور
دریاچه خور، بزرگترین دریاچه نمک فصلی ایران است که عمق نمک آن به خاطر حرکت دایمی سفره های آب شور، بسیار نازک بوده و از 5 سانتیمتر تا 10 میلیمتر متغیر است. این دریاچه از توابع خور و بیابانک در استان اصفهان است اما در فاصله 50 کیلومتری طبس قرار دارد و به همین دلیل خیلی از افراد مسیر طبس را برای دسترسی به ان انتخاب میکنند.در دریاچه های نمک پدیده ای زیبا با ساختار چند ضلعی به صورت شبکه ای ایجاد می شود که در اصطلاح پلی گون یا چند ضلعی (Polygon) نام دارند. این پلی گون ها از جاذبه های دیداری دریاچه خور محسوب می شوند.
امام زاده حسین بن موسی بن کاظم (ع)
امام زاده ای در شهر طبس وجود دارد به نام حسین بن موسی الکاظم که مورخان آن را از فرزندان امام کاظم دانسته اند. با توجه به برخی از اسناد، زمان بنای اولیه مزار این امامزاده در قرن پنجم هجری بوده است. در سال ۱۳۵۷ این امام زاده در اثر زلزله ای به طور کلی ویران گردید اما پس از مدتی آستان قدس رضوی اقدام به بازسازی آن نمود.
غار حلوان طبس
یکی از غارهای بسیار قدیمی در 75 کیلومتری شمال غرب شهرستان طبس واقع شده است. به گونه ای که عمر سنگ های این غار یه 160 میلیون سال قبل باز می گردد. و دوره این سنگ ها متعلق به ژوراسیک میانی می باشد. از نکات جالب توجه این غار، پیدایش استخوان های حیواناتنی از جمله: الاغ، انواع پرندگان و شتر می باشد.
ارسال نقد و بررسی