جاهای دیدنی فاروج
شهرستان فاروج یکی از شهرستانهای استان خراسان شمالی است و از سمت ورودی استان خراسان رضوی به خراسان شمالی نخستین شهر این استان است.شهر فاروج از قدیم به دلیل وجود فروشگاههای هم شکل عرضه آجیل بهعنوان شهر آجیلی ایران شناخته شده است.هرساله مسافران زیادی که از مسیر شمال کشور به مشهد مقدس تردد میکنند بیشک برای خرید آجیل و تنقلات در این شهرستان توقف کوتاهی نیز میکنند.در کنار آجیل و خشکبار فاروج که مورد پسند اکثر مسافران است وجود مناطق گردشگری و تاریخی این شهرستان مغفول مانده است که شاید اگر بیش از این اشاره بیشتری بر آنها میشد گردشگری در این شهرستان رونق بیشتری مییافت. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی فاروج بیشتر آشنا شوید.
چرا فاروج به شهر آجیلی معروف شده است؟
منطقه خراسانشمالی، در حال حاضر فاروج، به عنوان یکی از شهرهای شاخص گردشگران ایران معروف است. نکته جالب توجه این است که در شهر آجیلی همواره در تمام طول شبانهروز مغازههای آجیلفروشی باز هستند و چراغانی آنها از فاصله بسیار دور خودنمایی میکند.کشاورزی و دامپروری یکی از شغلهای اصلی مردم این منطقه است، به طوری که سالانه مقدار فراوانی انگور کشمشی، گردو، بادام، زرد آلو و شیر در این شهرستان تولید میشود و این امر سبب شده تا خشکبارهایی مانند کشمش، گردو، بادام، برگهای زردآلو، آلو، لواشک و همچنین محصولات دیگری نظیر کشک و قره قروت در آجیل فروشیهای این شهر به فروش برسد.
در شهر آجیلی فاروج، بخش دیگری از مردم اقتصاد خود را از طریق فروش آجیل میگذرانند، در واقع آجیلی که در فاروج فروش میرسد از محصولات خود فاروج نیست و از شهرهای دیگر برای فروش به اینجا آورده میشود که به همین دلیل به شهر آجیلی معروف است.مسافرانی که از دور و نزدیک از این شهر در خراسانشمالی عبور میکنند، زمانی را برای خرید آجیل و تنقلات گوناگون و متنوع این شهر اختصاص میدهند.
حمام استاد
حمام استاد از جمله بناهای تاریخی متعلق به دوران صفویه است که در شهر فاروج قرار گرفته است. این حمام از نوع حمامهای زیرزمینی با سقف گنبدی است که نور آن بهوسیله روزنههای روی سقف تأمین میشود. مصالح مورد استفاده در ساخت حمام سنگ و ساروج است. بخشهای تشکیلدهنده حمام شامل ورودی، سربینه هشت ضلعی، مخزن آب و خزینه میشود. این حمام تاریخی در سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
آبشار اسفجیر
آبشار اسفجیر در روستای اسفجیر و در شمال غربی شهرستان فاروج قرار دارد و دارای آبوهوایی معتدل است. پس از عبور از روستا و با حدود یک ساعت پیادهروی در کنار رودخانه، به درهای با دیوارههای بسیار بلند میرسید که با ادامه مسیر، محوطه زیبای آبشار اسفجیر مشاهده میشود. گذشتن از آبشار اسفجیر بدون داشتن امکانات حرفهای کوهنوردی غیرممکن است. طبق گفته اهالی با ادامه مسیر میتوان آبشارهای کوچک و بزرگ و طبیعتی منحصربهفرد از انواع گیاهان و حیوانات را دید.
قلعه علی آباد
قلعه علی آباد یکی از قلعه هایی است که در دورۀ صفوی برای ایستادگی در برابر اقوام مهاجم ساخته شده و با توجه به ناامنی منطقه همچنان تا اواخر دوره قاجار مورد استفاده بوده است. این قلعه، پلان مستطیلی دارد و با برج و بارو و خندق بزرگی مستحکم سازی شده است. این قلعه دو دروازه در وسط حصار شمالی و جنوبی، چهار برج درگوشه ها و دو برج در وسط حصار شرقی و غربی دارد.
روستای خسرويه
روستای خسرويه در دامنه رشته كوههای زيبای شاه جهان در فاصله ۲۶ كيلومتری جنوب غربی فاروج در دل درهای سرسبز جای گرفته است. رودخانه خسرویه معروف به کال خونی از وسط این روستا عبور کرده و آن را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم میکند. این روستا دارای جاذبههای طبیعی فراوان از جمله چشمهسارها، استخرهای پرورش ماهی قزلآلا و باغهای میوه همچون سيب، گلابی، گيلاس، گردو و … میباشد. از مراکز دیدنی و منحصر به فرد روستای خسرویه، وجود یک غار تاریک و نسبتاً عمیق در منطقه کرکان است که به صورت یک یخچال طبیعی عمل میکند. در هوای گرم تابستان از بدنه این غار چکههای آب فرو میریزد و در اثر عبور جریانات هوا در امتداد شرقی و غربی غار، قطرههای آب بر روی بدنه و کف غار منجمد میشوند. در این روستا جاذبههای تاریخی نیز وجود دارند. از جمله آثار تاريخی اين روستا میتوان به امامزاده بابا و بیبی (از آثار دوره تیموری)، قلعه سنگی و سنگ قبرهای گورستان قديمی با خط ثلث جلی با قدمت بيش از ۷۰۰ سال و دو صندوق منبتكاری شده امامزاده اشاره كرد كه حكايت از قدمت روستا به دوران قبل از صفويه دارد.
تپه يام
تپه يام، بزرگترين محوطه شناسايي شده در دره رود اترک عليا در خراسان شمالي است که آثار چندين هزاره استقرار، از دوره پيش از تاريخ تا دوره اسلامي را در خود جاي داده است. کاوش هاي علمي تيم باستان شناسي دانشگاه تورين ايتاليا در اين تپه نشان دهنده شباهت فراوان فرهنگ هاي اين منطقه با فرهنگ هاي پيشرفته دورۀ مس و سنگ و مفرغ در آسياي مرکزي است.
آرامگاه بابا حسین و بیبی
زیارتگاه بابا و بیبی از آثار تاریخی دوره تیموری در شهرستان فاروج و در روستای سرسبز خسرویه واقعشده است.این آرامگاه در نقطهای بلند از روستا ساختهشده است و هرساله مسافران و گردشگران زیادی را جذب خود میکند.این بنا متشکل از دو اتاق در ضلع شمالی و جنوبی و یک ایوان بزرگ با پوشش قوسی در ضلع شرقی است. در داخل هر اتاق قبری وجود دارد که بر روی آنیک صندوقچه چوبی منبتکاری شده با نقوش گیاهی و کتیبههایی به خط ثلث وجود دارد. سقف اتاقی که مرقد بابا حسین در آن قرارگرفته با گنبد رُک و عرق چینی در زیرپوشش یافته و پوستهٔ خارجی گنبد روکشی از جنس ورق گالوانیزه دارد. این اثر با شماره ملی 5945 جزو آثار ملی کشورمان قرارگرفته است.
چقدر مغازه های جذابی داره این فاروج