روستای کندوان
در این مقاله از معرفی جاهای دیدنی تبریز شما را با روستای کندوان که یک روستای صخره ای و جاذبه های منحصر به فرد استان آذربایجان شرقی می باشد آشنا خواهیم کرد. پس در ادامه با مجله تاپ توریست همراه باشید.
روستای کندوان یکی از جاذبه های گردشگری زیبا و منحصربه فرد استان آذربایجان شرقی به شمار میرود که عمده شهرت خود را مدیون خانه هایی است که به شکل کندوی عسل در دل صخره های سنگی کنده شدهاند. آنچه روستای کندوان را بر سر زبان ها انداخته است ویژگی های فرهنگی و بومی آن است اما نمی شود به سادگی از معماری عجیب و شگفت انگیز آن گذشت.
روستای کندوان به دلیل ویژگی های زیادش شهرت جهانی دارد و توریست های خارجی فراوانی را به خود جلب کرده است اما هنوز خیلی از مردم ایران و بومی های منطقه پا به خاک این خطه شهید پرور و غرور انگیز نگذاشته اند.ساختار زیبا و معماری منحصر به فرد این روستا باعث شده است تا روستای کندوان در فهرست آثار قابل ثبت در میراث جهانی یونسکو قرار بگیرد هر چند هنوز این اتفاق رخ نداده است و تاکنون تلاشی برای ثبت نهایی آن انجام نشده است.
از نکتههای جالب توجه در مورد این معجزه طبیعی این است که روستای کندوان در اثر فعل و انفعالات آتشفشانی کوه سهند و سایر کوههای آتشفشانی منطقه طی هزاران سال در یکی از خوش آب و هواترین مناطق استان به وجود آمده است؛ مواد مذاب و گدازههای حاصل از فعالیت کوههای آتشفشانی به بیرون پرتاب شده و در طول سالها روی هم انباشته شدهاند.
همچنین این تودهها بر اثر عوامل طبیعی مانند باد و باران دچار تغییر شکل و تبدیل آنها به کرانهایی شده است که امروزه در منطقه قرار دارند. هر چند کرانهایی ناحیه ورودی روستا به دلیل عوامل جوی دچار آسیب شدهاند، ولی کرانهای ناحیه شرقی و انتهایی روستا به دلیل وجود تپههای مرتفع نسبتا سالمتر باقی ماندهاند.
معماری روستای کندوان
وجه تسمیه روستای کندوان به دلیل خانههایی است که در دل صخرههای بومی قرار دارند و شیوه معماری به کار رفته در ساخت آنها سبک بومی و صخرهای است. در معماری صخرهای مصالح ساختمانی مانند گچ، آهک، خشت و… حضور نداشته و فضای مورد نظر با حکاکی درون سنگ ایجاد میشود.
در واقع، این سبک معماری، نمونهای از جدال انسان با طبیعت بر سر تصاحب صخرههای طبیعی است. این روستا به دلیل معماری و بافت خاص خود در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بر خلاف تصور، این خانههای صخرهای همانند منازل مسکونی عادی دارای بخشهای مختلفی مانند اتاق نشیمن، صندوقخانه، آشپزخانه و حتی مجهز به سیستم لولهکشی آب و برق هستند. قطر دیوارهای این خانههای جالب در حدود ۲ متر بوده و از اینرو، فضای داخل خانه بهطور طبیعی در زمستانها گرم و در تابستانها خنک است.
پنجرهها و نورگیرهای تعبیه شده به شکل شطرنجی و از جنس چوب و شیشه هستند. همچنین روستای کندوان دارای بخشهای مختلفی از جمله مسجد، حمام، مدرسه و آسیاب بوده و کران مسجد یکی از بزرگترین کرانهای روستا است. آبریزهای روستا نیز خارج از کرانها و در کنار معبرها قرار دارند و چند خانواده بهصورت مشترک از یک آبریز استفاده میکنند. بیشتر آبریزها دارای چند محل نشیمن و انباره هستند که موقعیت آن بستگی مستقیم به شیب زمین دارد.
تاریخچه
در رابطه با قدمت کندوان اتفاق نظری وجود ندارد؛ برخی مقالات و کاوش های باستان شناسی پیشینه این روستا را تا ۶۰۰۰ سال قبل تخمین می زنند و عده ای دیگر می گویند تاریخ آن به ۳۰۰۰ سال پیش بر می گردد. البته در برخی نوشته ها نیز گفته شده است که تاریخ سکونت در این روستا به قرن هفتم هجری، یعنی دوران هجوم مغول ها باز می گردد. نیازی به گفتن نیست که این کله قندهای سنگی نه یک شبه، بلکه طی سالیان بسیار به وجود آمده اند، پس با ما همراه باشید تا پرده از تاریخ طولانی و نحوه تشکیل روستای کندوان برداریم و نگاهی به تاریخچه آن بیندازیم.
آئین ها در کندوان
جشن های موسمی آن دسته از آیینهایی هستند که در یک دوره زمانی خاص تکرار می شوند. در کندوان نیز همچون دیگر مناطق آذربایجان مفصل ترین و مهمترین جشنها، جشنهای زمستانی هستند و بدیهی است برای زمستان طولانی و سرد کندوان جشنهای زمستانی با آب و تاب بیشتری انجام می شود. شب چله، چهاشنبه سوری و چهار چهارشنبه، طلب باران، تبرک و دفع بلا از جمله این آئینها هستند که اگر در زمستان به این روستا سفر کنید حتما با آنها برخورد خواهید کرد.
بهترین فصل سفر
تا اردیبهشت و اوایل خرداد هنوز این منطقه به دلیل کوهستانی بودنش سرد است، بنابراین بهترین فصل سفر تابستان تا اواخر شهریور است. پاییز و زمستانهای این منطقه به سرد و سخت بودن مشهور است.
دسترسی
روستای کندوان مسیر مناسبی برای رفتن دارد. اگر وسیله شخصی دارید توصیه می کنیم آن را برای رفتن به تبریز و روستای کندوان انتخاب کنید چرا که مسیر آذربایجان شرقی از زیبایی های خاصی برخوردار است و قطعا مسیر رسیدن به روستای کندوان خود از جذابیت های سفر به شمار می رود.
از تبریز هم برای رسیدن به کندوان، باید به سمت جنوب غرب ، 54 کیلومتر برانید و پس از گذر از شهر سهند و اسکو به روستای کندوان برسید. اگر طالب سفر با اتوبوس ، قطار یا هواپیما هستید می توانید به راحتی بار سفر به این روستا را ببندید زیرا در روزهای مختلف هفته امکان سفر با وسایل نقلیه عمومی وجود دارد. تنها تفاوت در این است که باید به ابتدا به شهر تبریز بروید و سپس به روستای کندوان برسید.
مقالات بیشتر بخوانید :
امتیاز بازدید کننده: ستاره ها 4