دیدنی های سبزوار
شهر سبزوار به دلیل داشتن جاذبه های تاریخی و فرهنگی بسیار زیاد و دیدنی یکی از مهمترین شهرهای استان خراسان و هم چنین بخش شمال شرقی کشور از لحاظ گردشگری محسوب میشود. سبزوار در میان ارتفاعات کوهستانی قرار گرفته و همین عامل موجب پدید آمدن هوای کوهستانی اما معتدل در این ناحیه شده است. بهترین فصلها برای بازدید از سبزوار بهار و پاییز است. شهرستان سبزوار با قدمت هزاران سال در مسير جاده قديم ابريشم قرار دارد و بر اساس مستندات تاريخي اين شهرستان مظهر تمدني سامان پارت محسوب مي شود و در گذشته آن را سيبويه، سبزه زار و بيهق نيز مي ناميدند. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های سبزوار بیشتر آشنا شوید.
مناره خسروگرد سبزوار
مناره خسروگرد واقع در ۱۰ كيلومتري غرب شهر سبزوار مربوط به قرن ششم هجري قمري است. اين ميل آجري سال ۵۰۵ هجري قمري به دستور ‘تاج الدوله ابوالقاسم بن سعيد’ مصادف با حكومت سلجوقيان احداث شده است.اين اثر در تاريخ ۱۵ دي ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۷۷ بهعنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. ارتفاع اين ميل به ۳۸ متر ميرسد و در بالاي آن دو رشته كتيبه كوفي و تزئينات لوزي شكل ديده ميشود. تاريخ كتيبه به سال ۵۰۵ هجري قمري است. يكي از قديمي ترين و بلندترين مناره هاي تاريخي ايران در عهد خود بوده و بر اساس كاوشهاي باستانشناسي مناره خسروگرد ميل تك و منفردي است كه به منظور راهيابي كاروانيان بر سر راه جاده موسوم به ابريشم احداث شده و همچون فانوس دريايي در كوير نقش راهنماي كاروانيان را بر عهده داشته است.
ارگ آق قلعه سبزوار
ارگ آق قلعه سبزوار، یکی از آثار تاریخی مربوط به دوران ایلخانی بوده که در فاصله هشتاد کیلومتری شمال غرب این شهر واقع شده است. مجموعهای شامل ارگ و قلعه که هدف از احداث آن ایجاد شهری به سبک سلطانیه زنجان بوده و بین دو روستای فتحآباد و قادرآباد قرار دارد. با توجه به کتیبه ساقه گنبد موجود در مسجد آققلعه، کار ساخت این مجموعه عظیم همزمان با حکومت الجایتو و در سال ۷۱۲ هجری قمری به اتمام رسیده است. باید بدانید که این قلعه بعد از دوران قاجاریه و صفویه دیگر مورد استفاده قرار نگرفته و متروکه باقی مانده است.
مصلی تاریخی سبزوار
اولین آثار تاریخی سبزوار که قصد معرفی آنرا داریم مصلی تاریخی سبزوار می باشد، این مصلی که در حاشیه شرقی شهر سبزوار قرار دارد در سده هشتم هجری قمری ساخته شده است و در دی ماه ۱۳۵۵ به عنوان یک اثر ملی به ثبت میراث فرهنگی رسیده است. این مصلی در طول عمر خود شاهد حوادث گوناگونی بوده است و در بازه از این زمان نیز به عنوان پناهگاهی برای سربداران مقیم سبزوار بوده است. در حال حاضر از این مصلی برای برگزاری نماز جمعه و نماز اعیاد بزرگ نیز استفاده می شود. مصلی تاریخی سبزوار در ابتدا خاتقاه چند تن از بزرگان سربداریه بوده و بعدها به عنوان جایگاهی برای نمازهای اعیاد بزرگ مورد استفاده قرار گرفته است. این مکان نمازگاهی بوده است که مردم سبزوار از دیر زمان برای برگزاری نمازهای عیدین و جمعه و نیز برگزاری نماز استسقاء بدان جا می رفتهاند.
آرامگاه بقراط
حاج محمد حسن بقراط فرزند حاج محمد تقی از دانشمندان زمان خود بوده و شعر نیز می سروده و تخلص وی در سروده هایش «فانی» بوده است.او در سال ۱۲۴۰ خورشیدی در سبزوار زاده شد و در سال ۱۳۳۳ در ۸۳ سالگی درگذشته است. همچنین علاوه بر شعر، در علم طب نیز دستی داشته است و بیماران را با داروهای گیاهی و دستورات پزشکی درمان می کرده است.
کاروانسرای فرامرز خان
کاروانسرای فرامرز خان در سبزوار از نوع کاروانسراهای چهار ایوانی است و هم اکنون قسمتی از این مکان به عنوان موزه مردمشناسی تغییر کاربری یافته است. مصالح این رباط از آجر، گچ، ماسه، آهک و چوب تشکیل یافته است و تزیینات عمده معماری آن منحصر به کاربرد طرحهای هندسی با استفاده از نقاشی اخرایی بر روی آجر است. صحن رباط روباز بوده و علاوه بر چهار ایوان اصلی غرفههایی نیز مشرف بر صحن ساخته شده است. در انتهای غرفهها حجرههایی تعبیه شده که در پشت اتاقهای شمالی، شرقی و غربی سالنهایی طویل جهت بارانداز، مالبند یا اصطبل در نظر گرفته شده است.
چهار طاقی دیو
آتشکده آذربرزین مهر و یا چهار طاقی دیو هم بدون تردید یکی از بزرگترین آثار فرهنگی، تاریخی و باستانی است که در میان ارتفاعات شمالی روستای ریوند و در نزدیکی روستای فشتنق واقع در 30 کیلومتری شمال سبزوار بنای بر جای مانده از یک مجموعه معماری متعلق به دوره ساسانی است و براساس شواهد معماری و کاوشهای باستانشناسی این بنا آتشکدهای از دوره ساسانیان است و به آذربرزین مهر مشهور است، این پدیده معماری مشتمل بر یک چهارطاقی بوده که ورودی آن از جبهه شرقی ایجاد شده و از آن طریق با تالار پیرامون چهارطاقی مرتبط میشود و در چهار کنج بنا چهار گوشواره جهت استقرار گنبدی بر روی قاعده مربع ساخته شده که این گوشوارهها با کاخ سروستان و قصر شیرین قابل مقایسه هستند.
آتشکده ی میر مظفر
این آتشکده در روستای بابا لنگر سبزوار واقع شده است و با توجه به شواهد معماری متعلق به دوران پیش از اسلام است. این آتشکده بر بالای کوهی مرتفع و مشرف به منطقه احداث شده است. این بنا به شکل یک چارطاقی بر روی تپه ی سنگی به ارتفاع 200 متر واقع شده است. مصالح به کار رفته در این بنا از جنس سنگ و ساروج است و در دیواره های این آتشکده فسیل هایی با قدمت 100 میلیون سال دیده می شود.
یخدان های تاریخی سبزوار
در قسمت جنوبی سبزوار سه بنای تاریخی مخروطیشکل قرار دارد که متعلق به دوران قاجار است و یکی از جاذبه های گردشگردی سبزوار. این بناها برای نگهداری از یخها ساخته شده بوده و مصالح آنها از جنس خشتوگل است. یخهای ساخته شده در زمستان را برای استفاده در فصل تابستان در این یخدانها نگهداری میکردند. یخدانهای سبزوار در فهرست آثار ملی ثبت شدهاند.
خانه الداغی های سبزوار
خانه الداغی های سبزوار از خانه های تاریخی این شهر است که در دوره قاجار ساخته شده است .این خانه در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۵۹۶۳ به عنوان یکی از آثار ملی تاریخ ایران به ثبت رسیده است ولی در سال ۱۳۹۰ از ثبت آثار ملی درآمد و از پاییز ۱۳۹۵، با هزینه مالک و با نظارت دانشگاه سبزوار در حال مرمت است.
خانه باغ اسکویی
باغ و عمارت موسوم به اسکویی در فاصله ۴ کیلومتری غرب شهر سبزوار و در روستای ابارش واقع است. مجموع مساحت این مکان ده هکتار بوده و عمارت آن در میان باغ ساخته شده است. عمارت مزبور در دو طبقه ایجاد گردیده و مشتمل بر طبقه زیر زمین مشتمل بر هشتی، حوضخانه، آبانبار، مطبخ، بادگیرخانه و … است. طبقه اول از فضاهایی مانند تالار ستوندار شرقی و شمالی، تالار پذیرایی، حجرههای نشیمن و… تشکیل شده است. از جمله عناصر تزیینی این بنا میتوان به آجرکاریهای نمای بنا، گچبری قسمتهای سر ستونها، حوضخانه و نقاشی بر روی گچبریهای حوضخانه اشاره کرد. قدمت این باغ و عمارت میان آن متعلق به دوره قاجار و مالک آن نیز خاندان اسکویی است.
مسجد جامع سبزوار
ساخت و قدمت این بنا به دورهی سربداران بازمیگردد. از جمله جاذبههای چشم نواز در این مسجد تاریخی استفاده از کاشیهای هفت رنگ و کاشیکاری خشتی است. برخی زمان ساخت این بنا را سدهی هشتم هجری میدانند. این بنا در سال 1355 و در تاریخ 27 دی به ثبت ملی رسیده است.
مسجد پامنار
این مسجد که قدیمیترین مسجد شهر سبزوار است، به دوران صفویه تعلق دارد. مسجد پامنار از خشت و آجر ساخته شده است و سیزده پایهی اصلی دارد. بنای امروزی این بنا مساحتی معادل 350 متر دارد و شامل شبستان، صحن و بخش متصل شدهی جنوبی است.
بنای یادبود ملاحسین کاشفی
یکی از جاهای دیدنی و تاریخی سبزوار بنای یادبود ملاحسین کاشفی می باشد در اینجا می خواهیم در ابتدا با ملاحسین کاشفی آشنا شویم .حسین بن علی واعظ سبزواری معروف به مولی حسین کاشفی یکی از بزرگان علمای مفسرین شیعه در اواخر قرن نهم هجری است. کاشفی فقیهی فاضل و مفسری کامل و محدثی عالم و ادیبی شاعر متخلص به کاشفى، از اهالی بیهق سبزوار بود.
بقعه امام زاده یحیی سبزوار
بقعه امام زاده یحیی سبزوار یکی دیگر از آثار تاریخی و دیدنی سبزوار می باشد که بسیاری از گردشگرانی که به این شهر سفر می کنند از آن بازدید به عمل می آورند. در صورتی که شما نیز قصد بازدید از بقعه امام زاده یحیی سبزوار را دارید می توانید به تقاطع خیابان اسرا و بیهق رفته و از نزدیک شاهد این بنای تاریخی باشید. در گنبد این بقعه از کاشی های فیروزه ای استفاده شده و در اطراف آن نیز از کاشی و سرامیک و سنگ های تزئینی و زینتی بسیاری که مربوط به سده هفت و هشتم بوده است استفاده شده است. در حال حاضر بقعه امام زاده یحیی سبزوار به عنوان یک زیارتگاه مورد استفاده عموم مردم و گردشگران داخلی و خارجی قرار میگیرد. این اثر در سال ۱۳۸۰ به ثبت ملی رسید و جز آثار تاریخی و فرهنگی و هنری ایران به شمار رفت.
آبشار برغمد سبزوار
روستای بید از توابع شهرستان سبزوار است، در نزدیکی این روستا آبشار برغمد قرار دارد. آبشار برغمد فصلی است و در روزهای گرم تابستان مکان مناسبی برای گردش و استراحت است. برای رسیدن به آبشار باید در حدود ۳۰ دقیقه کوهپیمایی انجام دهید. درهای در نزدیکی آبشار قرار دارد که درختان گردو جلوهای زیبا به آن بخشیدهاند.
ارسال نقد و بررسی