دیدنی های درگز
درگز شهری است که قدمت هفت هزار ساله اش، آن را به یکی از قدیمی ترین و باستانی ترین مناطق گردشگری ایران تبدیل کرده است. شهری که در مرز بین ایران و ترکمنستان قرار دارد و اقوام زیادی از دوران پیش از اسلام در آن زندگی می کرده اند. هر چه به عمر این شهر باستانی اضافه شده است، از زیبایی های آن کم نشده است. این شهر، زادگاه نادرشاه افشار است که بعدها به خاطر دشمنی دیگران مورد هجوم قرار گرفت. بیشتر آثار به دست آمده از این شهر نیز به دوران نادرشاه و افشاریه مربوط می شود.زبان رایج مردم در درگز زبان ترکی درگزی و کردی کرمانجی است. شهرستان درگز طوایف مختلفی چون کرد، ترک، فارس، ترکمن و عرب را در خود دارد که هر یک در بین خود به زبانهای خود گفتوگو میکنند. اما بیشترین قشر آن را طایفه ترک و کردتشکیل میدهند . در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های درگز بیشتر آشنا شوید.
محوطه باستانی بندیان
محوطه باستانی بندیان بزرگترین گچبری یافت شده از دوران ساسانی است. این محوطه در سال ۱۳۶۹ در اثر کارهای تسطیح اراضی کشاورزی کشف شد و از سال ۱۳۷۳ تاکنون در دست حفاری و بررسی باستانشناسی است. برج خاموشی نیز دراین محوطه وجود دارد.در آتشکده گچ کاریهای زیبایی از دوره ساسانیان وجود دارد که موضوعات آن عبارتند از: پیروزی بهرام پنجم بر پادشاه هپتالیان، مراسم مذهبی در حضور آناهیتا، معرفی افراد به شاه و صحنه ضیافت تاج بخشی به شاه. درون آتشکده آتشدانی زیبا یافت شده و پنج کتیبه به خط پهلوی در محراب آن قرار دارد.
پلکان نادری بازمانده از نادرشاه
یکی از میراث های نادرشاه افشار در این شهر باستانی، همین پلکان نادری است. نادرشاه که زاده همین شهر باستانی بوده است، به دلیل صعب العبور بودن کوه ها، پلکانی برای گذر دادن تجهیزات و افرادش به شهرهای دیگر در ارتفاعات الله اکبر ایجاد کرده است. ساخت این پلکان که عزم و اراده نادرشاه را نشان می دهد، مدت زیادی زمان برده ، اما بالاخره آن را تمام کرده است. این پلکان، در حال حاضر در کنار شوسه نزدیک روستای کپکان راهی قرار دارد که حدود 55 خم و 900 پله روی آن، با سنگ تراشی ایجاد شده است که نشانه عظمت کار نادرشاه در این منطقه است. هر پله سه متر عرض و سی متر طول دارد و ارتفاع انها هم 13 سانتی متر است. در کمرگاه پلکان ، سه کتیبه دیده می شود که به سختی قابل خواندن است و به نظر می رسد در دوره نادرشاه حک شده و مربوط به همین پلکان است.
حمام جشن آباد
این بنا در روستای جشنآباد به فاصله 20 کیلومتری شمال غربی شهرستان درگز واقع شده است. به استناد مدارک و شواهد موجود، تاریخ احداث این حمام به دوران قاجاریه باز میگردد. این حمام به همت شخصی موسوم به حاج حیدر حیدری ساخته شده لیکن بعدها توسط اهالی روستا به صورت بنایی عامالمنفعه خریداری گردیده است. بنای مزبور مشتمل بر ورودی کوچکی با طاقهای هلالی در ضلع شمالی است و از طریق راهپلهای خمیده به بینه متصل میگردد. بینه حمام شامل فضایی مدور با غرفههای بزرگ و کوچک و طاقی هلالی، گنبد بزرگ مرکزی با نورگیر میانی، حوض دایرهای شکل و راه ارتباطی میان بینه و گرمخانه است. در ساختمان این حمام از آجر، ساروج، آهک و سنگ استفاده شده است.
بقعه علامه شهرستانی
این بقعه آرامگاه علامه بزرگ شهرستانی است که به علوم فقه، فلسفه، حدیث و تفسیر واقف بوده است این بنا به لحاظ معماری قدیمی خود دارای ارزش است و از مکان های دیدنی درگز به شمار می رود.
دره چهلمیر
پارک ملی تندوره دارای درههای عمیق و چشم نوازی است که معروفترین آنها دره چلمیر است که در بخش شرقی پارک قرار دارد. دره چلمیر مهمترین تفرجگاه مردم درگز نیز محسوب میگردد و هر سال در فصل تابستان بخش پایینی دره تعداد کثیری از مردم ناحیه را به خود جلب میکند.
قزقان دره درگز
در میان جاذبه های بی نظیر و زیبای کشورمان ایران جایی هست که با تپه های دلکش و زمردین خود هر بیننده ای را شیفته ی خود می کند. این گل سر سبد طبیعت یکی از روستاهای استان خراسان رضوی به شمار می رود و در شمال شرقی کشور واقع شده است. قزقان دره ی درگز این منطقه ی زیبا و چشم نواز که با کشور ترکمنستان هم مرز است، دشت های مخملینی دارد که زیبایی های بهار را با لطافت تمام به تصویر می کشند و گردشگران را مجذوب خود می کنند.
شیلگان دره درگز
یکی از مکان های تفریحی و گردشگری درگز در استان خراسان رضوی دره شیلگان و تپه ماهورهای اطراف آن است که با شروع بهار تا اواخر اردیبهشت قبایی از چمن سبز بر تن کرده و گل های شقایق آن را رنگین می کند. شیلگان دره در رشته کوههای هزار مسجد، در نزدیکی شهرستان درگز واقع شده است. این منطقه فاصله بسیار کمی تا ترکمنستان دارد و در فصل بهار طبیعت زیبای آن همواره مورد توجه گردشگران و مردم منطقه است. مراسم سیزده بدر و کشتی باچوخه هر سال در این دره برگزار می شود.
پارك ملي تندوره درگز
طبيعت دوستان و دوستداران وحوش و جانوران با مشاهده پارك ملي تندوره كه يكي از 23 پارك ملي كشور است و از نظر نمونه هاي برجسته مظاهر طبيعي تحت حفاظت سازمان حفاظت محيط زيست و منحصر به فرد است، خرسند شده و خاطره اي خوش برايشان باقي مي ماند. پارك ملي تندوره در شمال استان خراسان و نزديك مرز تركمنستان در منطقه اي كوهستاني با صخره ها و تپه ماهورهاي متعدد و دره هاي ژرف و پر شيب كه پوشيده از گياهان مختلف مي باشد واقع است و يكي از بهترين زيستگاههاي جانوران وحشي به ويژه قوچ و ميش اوريال به شمار مي رود. اين پارك بهترين زيستگاه براي جانوران وحشي است و نه تنها كل و بز و گرگ و گراز و شغال در آن مشاهده ميشوند بلكه ميش و قوچ اوريال كه از بزرگترين نژاد اين نوع جانوران هستند را مي توان در پارك ملي تندوره ديد.
تفرجگاه امام قنبر
تفرجگاه امام قنبر در میان ارتفاعات الله اکبر و در نزدیکی روستای داغدار واقع شده است. این تفرجگاه چشماندازها و مناظر زیبای طبیعی، درختان گوناگون بسیار و همچنین نهرها و رودخانهای جاری دارد. مهمترین دلیل معروفیت تفرجگاه امام قنبر وجود چشمههای آب گرم معدنی است که اهمیت ویژهای دارد. این چشمهها دارای آب گرم معدنی با خواص مؤثر دارویی هستند.
دره ی شمخال درگز
دره ی زیبا و بی نظیر شمخال دارای طول 18 کیلومتر می باشد. این امتداد از روستایی کوهپایه ای به همین نام در کیلومتر 70 جاده ی قوچان به سمت باجگیران شروع می شود و در جهتی دیگر به اراضی درونگر قوچان به سمت باجگیران شروع می شود و در جهتی دیگر به اراضی درونگرِ قوچان به سمت درگز منتهی می شود. دره شمخال دارای شیب ملایم ِ بسیار زیبایی می باشد.
قبرستان گبرها
قبرستان گبرها به فاصله یک صد متری شمال روستای پالکانلو از توابع دهستان درونگر و بخش نوخندان و در ۲۰ کیلومتری شمال غربی درگز واقع شده است. بنا بر متون و منابع کهن پیشینه ی این محوطه به قرون ۶ تا ۹ هجری و دوران ایلخانی باز می گردد . در این متون از زرتشتیان و مغ ها تحت نام گبرها یاد شده است . این گروه از زرتشتیان در زمان ایلخانان به درگز مهاجرت کرده و دروستاهای جلفا ، خیر آباد مرکزی و پالکانلو مسکن گزیده اند و احتمالاً به همین سبب مکان مزبور به قبرستان گبرها معروف گردیده است . این قبرستان بر روی تپه ای قرار گرفته و محوطه ای را در حدود ۳۲۰×۲۶۷ متر در بر می گیرد.ارتفاع این تپه از سطح زمین های اطراف به طور تقریبی ده متر می باشد ک قبور در نقاط مختلف آن دیده می شود.
یارم تپه
به زبان محلی به این منطقه، یارم تپه هم میگویند. نشانه هایی از سکونت اقوام ماقبل تاریخ و روزگار شهر باستانی درگز در این منطقه دیده میشود. تمدن یارم تپه، معرف تمدن شمال شرق ایران است، اما هنوز مطالعه کافی روی آن انجام نشده است. نقوش روی برخی از سفالهای این شهر باستانی، منحصر به فرد هستند و ویژگیهای آن مربوط به همین منطقه میشود. این تپه تاریخی در حدود ۵۰۰ متری غرب بندیان و در مجاورت رود درونگر قرار دارد. نبود شکل و نظم خاصی در یارم تپه نشان میدهد که اقوام بسیار مختلفی در این جا زندگی میکرده اند که از پنج هزار سال پیش تا اواخر دوره ساسانی اینجا ساکن بوده اند.
سوغات و صنايع دستي درگز
از ميان صنايع دستي رايج در شهرستان درگز مي توان به گليم بافي، نمدمالي، چارق دوزي، دوخت البسه ابريشمي اشاره كرد اما مهمترين سوغات شهرستان درگز نوعي شيريني است كه به آبنبات هل دار يا شكر پنير هل دار معروف است. گردو نيز ميوه اي درختي است كه در ناحيه درگز به وفور به بار مي نشيند و برخي از آن به عنوان سوغات درگز ياد كرده اند.
ارسال نقد و بررسی