دیدنی های اسلام آباد غرب
اسلامآباد غرب که به پایتخت جنگلهای بلوطی ایران هم مشهور است یکی از شهرهای استان کرمانشاه است.که بعد از شهر کرمانشاه دومین شهر پرجمعیت استان کرمانشاه است. اسلام آباد غرب تا قبل از انقلاب ۵۷ شاه آباد (شاباد) نام داشت. شهرستان اسلام آباد غرب با استان ایلام ؛ با شهرستان گیلان غرب ؛ با شهرستان دالاهو ؛ با شهرستان کرمانشاه همجوار می باشد.اسلام آباد غرب یک شهر تاریخی است که دوران های مختلف تاریخ را در خود دیده است که علاوه برای مکان های تاریخی از جاذبههای طبیعی برخوردار است. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های اسلام آباد غرب بیشتر آشنا شوید.
آتشکده میل میله گه
چهارتاقی معروف به میل میله گه در روستای سیاه سیاه میله گه باباخان از توابع دهستان حومه جنوبی بخش مرکزی شهرستان اسلام آباد غرب واقع شده است. این چهار تاقی به فاصله ۱۰۰ متری شرق روستای مذکور و بر فراز پشته ای کم ادتفاع از سنگهای ماسه ای ، مشرف به زمینهای کشاورزی پست اطرف ساخته شده است. این چهار تاقی یکی از آتشکده های دوره ساسانی است که همانند بسیاری از آتشکده های آن زمان با مصالح لاشه سنگ و ملات گچ ساخته شده است. چهار تاقی مذکور که هسته اصلی باقی مانده از بنای بزرگتری است ، متشکل از چهار جرز سنگی در ابعاد مختلف می باشد که پیرامون آن را راهرو طوافی احاطه کرده است. در داخل این آتشکده سکویی جهت قرار گرفتن آتشدان و تعدادی پایه گچی و سنگی قرار دارد که در نوع خود منحصر به فرد می باشند.
تپه چغاگاوانه
تپه چغاگاوانه با ارتفاعی حدود ۲۵ متر در وسط شهر اسلام آباد غرب بین خانه های مسکونی در شمال رودخانه برف آباد قرار دارد. ۹ قسمت از ۱۰ فسمت تپه ضمن خیابان کشی و خانه سازی از بین رفته است. وسعت کنونی آن حدود ۰۰۰/۱۰ متر مربع می باشد. در کاوشهای انجام شده در تپه دو طبقه مختلف پیدا شده که حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال با هم اختلاف زمانی دارند. ساختمان هر دو طبقه با خشت خام بنا شده است و تنها بر حسب ضرورت گاهی از آجر برای کف اتاقها و پلکانها استفاده کرده اند. اتاقهای طبقه اول وابسته به طبقه پائینی بود. ظاهراً ساکنان طبقه اول با اندک دخل و تصرفی از اتاقهای طبقه بالا استفاده کرده اند. دیوارهای آن با روکشی از گچ می باشد ولی در طبقه دوم در برخی از دیوارها به جای گچ رنگ قرمز را ترکیبی از گل اّخرا مورد استفاده قرار داده اند. در مرکز هر طبقه اتاق بزرگی با ۵ درگاه ورودی وجود دارد. این اتاقها در طبقه اول یک درگاه بیشتر وجود ندارد.
آرامگاه ابودجانه
این اثر تاریخی متعلق به دوران صدر اسلام است و در خود چند مقبره که می توان سبک چهارطاقی های دوران حکومت ساسانیان را در معماری آن ها مشاهده کرد. قبری در بین این مقابر مشاهده می شود که مردم بومی و محلی آن را «مقبره ی ابودجانه» می خوانند و بر آن احترام و عزت قابل توجهی قائل هستند. مقبره ای به شکل هندسی چهار ضلعی که روی آن را گنبدی به شکل مخروط، فرا گرفته است. جالب است بدانید که روی برخی از این قبور را بناهایی به شکل چهارطاقی قرار داده اند که درواقع شبیه به آتشکده های دوران ساسانیات است. در کنار سنگ قبرهای کهن، سنگ قبرهای جدید نیز وجود دارد. متاسفانه به دلیل فرسایش سنگ های قبر، نمی توان به اطلاعاتی که روی آن ها ثبت شده است، پی برد.
مقبره بابا یادگار
«مقبرهی بابا یادگار»، یکی از جاذبههای گردشگری در شهرستان اسلامآباد غرب است که در روستای «بان زرده» و در دامنههای کوه زیبای «دالاهو» قرار گرفته است. طراح و سازندگان این اثر تاریخی، آن را به صورت یک شکل هندسی مربعی شکل با مساحتی کم که روی آن گنبدی به شکل مخروط قرار گرفته است، طراحی و ساختهاند. هرچند هنوز به طور یقین شخصیت واقعی بابا یادگار بر همگان پوشیده است، ولی این آرامگاه در بین مردم بسیار محترم و ارزشمند است. عمارتی متعلق به بناهای دوران اسلامی، با قدمتی حدود قرن ۶ هجری قمری که در ۲۰ آذرماه ۱۳۵۳ به ثبت ملی رسیده است.
آتشكده شيان
اين آتشكده در 3 كيلومتري روستاي قلعه شيان از توابع دهستان شيان ، بخش حميل , شهرستان اسلام آباد غرب واقع شده كه در سال 1384 توسط هيأتي از سوي سازمان ميراث فرهنگي با هدف نجات بخشي از آثار تاريخي محدوده سد مخزني شيان مورد كاوش قرار گرفت. آتشكده با استفاده از مصالح لاشه سنگ و ملات گچ ساخته شده است. اين چهارتاقي همانند ساير چهارتاقي هاي هم عصر خود از چهار پايه مكعب مستطيل جدا از هم تشكيل شده كه در زمان خود تاقهايي از دو سو آنها را به يكديگر مرتبط كرده و گنبدي مدور اجزاء اين مجموعه را به هم پيوند مي داده است. به عقيده كاوشگر اين آتشكده طي چهار مرحله ساخته شده كه مرحله اول تا سوم متعلق به دوره ساساني و مرحله چهارم مربوط به اوايل دوره اسلامي است.
روستای شالان
روستای شالان از توابع بخش کرند غرب شهرستان اسلام آباد غرب در استان کرمانشاه استاین روستا در ۲۳ کیلومتری شهر سرپل ذهاب، ۳۳ کیلومتری کرندغرب و ۱۴۰ کیلومتری کرمانشاه واقع است و از شمال و شمالشرقی به ارتفاعات دالاهو از جنوب شرقی به ارتفاعات بانهریز و از جنوب به ارتفاعات زنگ علیان محدود میشود.ارتفاع روستای شالان از سطح دریا ۱۰۷۰ متر است، آب و هوای آن در فصول بهار و تابستان نسبتاً خنک و در پاییز و زمستان سرد و برفگیر است. رودخانه پرآب الوند در جنوب روستا جریان دارد.روستای شالان دارای پیشینه کهن تاریخی است. وجود آثار و بقاع متبرکه همانند زیارتگاه مسجد عبدالله بن عمر، بابا یادگار، مقبره ابودجانه، مقبره باباشیخ، مقبره شیخ بایزی و همچنین مقبره بابافقی نشانگر قدمت و سابقه تاریخی این روستا است.
سراب شرف آباد
سراب شرف آباد اسلام آبادغرب (به روایت محمد علی سپهر افغان) را در سال های دهه شصت اگر ندیده اید حسابی ضرر کرده اید. این چشمه طبیعی که اکنون با ساختمان ها و فنس ها و دیوارهای سنگی محاصره شده یکی از زیبا ترین مناطق تفریحی اسلام آباد غرب بود. درختان سبز متراکم و نیزارهای زیبا و خیال انگیز و هوایی پرنیانی هر میهمانی را غرق خیال و شادمانی می کرد.مرغابیان مهاجر و پرستوها و دیگر پرندگان مانند سار را به وفور در این سراب یافت می شد. متاسفانه عدم حضور کارشناسان هنر در این گونه مناطق و عدم نظر خواهی از آنان باعث تخریب فضای طبیعی با احداث ساختمان ها و سازه های فلزی می شود همانگونه که در مورد سراب شرف آباد و نیز چشمه ی سراب کرند غرب اتفاق افتاد.
سد شیان
سراب 2400 ساله شیان امکان ایجاد سد شیان را به عنوان یکی از سدهای مخزنی کرمانشاه و به منظور تأمین آب آشامیدنی و کشاورزی، استفاده بهینه و افزایش راندمان توزیع و انتقال، سیستم آبیاری مدرن و ایجاد امکانات تفریحی و سیاحتی در منطقه اسلامآباد غرب فراهم نمود و با بهرهبرداری از این سد به دلیل سودآوری پرورش ماهیان گرمابی و از همه مهمتر ایجاد اشتغال ، مسئولان به این نتیجه رسیدند که با استفاده از آب سد زمینه پرورش ماهیان گرمابی را نیز در این مکان فراهم کنند.
گلال سیاه
ارتفاعات جنوبی شهر اسلام آبادغرب موسوم به (گلال سیاه) که پوشیده از جنگلهای باارزش بلوط و کوهستانهای زیبایی است، زمینه فعالیتهای گردشگری را در منطقه فراهم آورده است اما این طبیعت زیبا از گردنه قلاجه اسلام آبادغرب تا بخش گواور از توابع شهرستان گیلانغرب، که هرساله در فصل های بهار،تابستان و پاییز پذیرای گردشگران بومی و غیربومی زیادی می باشد واقعا” مغفول مانده است و علاوه بر بی توجهی مسئولین ذیربط ، مورد مورد بی مهری گردشگران نیز قرار گرفته است.
ارسال نقد و بررسی