خانه کلبادی
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با خانه کلبادی در ساری آشنا خواهیم کرد. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا با این خانه تاریخی و زیبا بیشتر آشنا شوید.
خانه منوچهر خان کلبادی مربوط به اواخر دوره قاجار است و در ساری، چهار راه برق، ساختمان ادارهٔ کل میراث فرهنگی (سابق) واقع شدهاست. این اثر در تاریخ ۹ آبان ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۴۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه کلبادی واقع در محلهٔ آب انبار نو حدود یکصد و سی سال قبل بدستور سردار جلیل از امراء ارتش وقت ساخته شد و بنام فرزند بزرگش امیر نصرت شکوه نظام به امیریه معروف شد. امیر نصرت در جوانی فوت شد و سردار بنا را به فرزند وی منوچهرخان بخشید. منوچهرخان کلبادی که بعدها از ملاکین منطقه و زمانی نیز نماینده مردم ساری در مجلس شورای ملی بود در سال ۱۳۶۲ دار فانی را وداع گفت و این بنا در سال ۱۳۷۰ در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت.
سبک معماری این ساختمان از تکایای دورهٔ قاجاری برگرفته شده و دو بخش اندرونی و بیرونی دارد. بنای اصلی این عمارت در بخش اندرونی در دو طبقه و یک زیرزمین احداث شده و هر طبقه دارای یک شاهنشین و اتاقهای دو طرفه است. شاهنشین طبقه دوم از زیباترین اتاقهای این عمارت است و جای جای آن یادآمد شیوههای هنرهای تزئینی دوره قاجاری است. مصالح ساختمانی این بنا شامل چوب و آجر و بام آن به صورت شیروانی و سفال پوش میباشد.
ورودی خانه کلبادی
ورودی اصلی خانه کلبادی دری است که رو به کوچه آب انبار نو باز می شود. این در از جنس چوب و با تزیینات چوبی و ارتفاع زیاد می باشد که سر دری از جنس آجر اطراف آن را پوشانده است. در بیشتر خانه های سنتی درهای ورودی دو لنگه هستند و هر لنگه کوبه ای دارد . زن ها حلقه ی لنگه ی سمت چپی را که تن صدای زیری داشت به صدا در می آوردند و مردها کوبه لنگه ی راستی را که به شکل چکش بود و تن صدای بمی داشت.
در این خانه بعد از در ورودی ورودی یک راهروی نسبتا باریکی وجود دارد تا به ورودی حیاط برسد از آنجا نیز با دو ردیف پله در چپ و راست به حیاط که در سطح پایین تری قرار دارد منتهی می شود.
اندرونی و بیرونی
عمارت کلبادی که سبک معماری آن با سبک معمــاری بومی مسکونی و همچنین تکایای دوران قاجار مطابقت دارد دارای دو بخش اندرونی و بیرونی است . بنــــای اصلی واقع در بخش اندرونی با پلان مستطیل شکـل در دو طبقه و یــک سردابه در زیر زمیــن احداث شــده است . هر طبقه دارای یک شاه نشیـن و اتاق هایی در دو طرف به صورت قرینه است.بخش بیرونی که در سمت چپ ورودی اصلی قرار داشته شامل حیاطی است کوچک و اتاقی برای رسیدگی به امور متفرقه و راهی نیز به حیاط بزرگ اندرونی دارد.
شاه نشین
زیبا ترین و بزرگترین اتاق هر طبقه است که دارای تزیینات زیبایی از قبیل طاقچه ها و پنجره های ارسی و سقف چوبی زیبا و … که همگی جز تزیینات دوران قاجار می باشند. این اتاق بیشتر برای پذیرایی از بزرگان و میهمانان ویژه استفاده می شده است.
اتاق ها
اتاق ها در هر طبقه به صورت قرینه در دو طرف شاه نشین قرار دارند و اکثرأ دارای پلان مستطیل می باشند با پنچره های ارسی و در هایی که همگی به ایوان راه دارند.
طاقچه
فضایی برای گذاشتن وسایل که در داخل دیوار تعبیه می شده است.در خانه کلبادی دو ردیف طاقچه وجود دارد که ردیف بالایی را برای گذاشتن وسایل تزیینی و ردیف پایینی را جهت دسترسی راحت تر برای گذاشتن وسایل کاربردیشان استفاده می کردند.
تزیینات
از هنرهای تزیینی دوره قاجار که در خانه کلبادی بکار رفته است استفاده از پنجره های ارسی سقف های چوبی. طاقچه ها. درهای ورودی. کتیبه و نورگیر مشبک بالای آن. شیر سرها و…می باشد.طبقه دوم این خانه تمامأ با پنجره های ارسی آراسته شده که جلوه اصلی این خانه است.
حمام خانه کلبادی
خانه کلبادی علاوه بر یک حمام در درون خود حمامی دیگر نیز در ضلع شمالی دارد که در گذشته دارای دو ورودی از طریق کوچه آب انبار نو و خیابان ۱۸ دی فعلی بوده ولی هم اکنون هر دو مسیر بسته شده و دسترسی به آن تنها از طریق حیاط شمالی خانه امکان پذیر است.این حمام به دلیل مجاورت با خانه وزیری معروف به حمام وزیری است .
اجزای تشکیل دهنده این حمام
ورودی، سربینه، راهروی انتقال هوا، گرمخانه، خزینه های آب گرم و سرد و سرویس بهداشتی می باشد.
ارسال نقد و بررسی