جاهای دیدنی شیروان
شهرستان شیروان از شهرستانهای استان خراسان شمالی است.با وسعت ۳۷۸۹ کیلومتر که از شمال به کشور ترکمنستان و از جنوب به شهرستان اسفراین از شرق قوچان و از غرب به بجنورد محدود میشود. مرکز آن شهر شیروان است و لوجلی شهری است در شمال این شهرستان. شیروان از شهرهای مرتفع استان خراسان شمالی است که در درهٔ رود مرزی اترک ما بین کوههای کپهداغ و آلاداغ جای گرفتهاست. شیروان دارای آب و هوای نسبتا سرد در زمستان و گرم و معتدل در تابستان میباشد. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی شیروان بیشتر آشنا شوید.
دره زوارم شيروان
دره زوارم شيروان در ٢٨ كيلومتري جنوب غربي اين شهر واقع شده و از جمله جاذبه هاي طبيعت گردي زيباي استان خراسان شمالي به شمار مي رود, همانطور که از نامش بر مي آيد، دره زوارم به معني «دره بهشت» است؛ جايي که مي توانيد بسياري از ديدني هاي زيباي طبيعت را از نزديک لمس کنيد و لذت ببريد.در منطقه ييلاقي زوارم که در طول ۲۵ کيلومتر از ابتداي دره زوارم تا کوههاي تخت ميرزا و شخري امتداد مييابد، چشمهسارها، آبشارها، حوضچههاي سنگي، کوههاي سر به فلک کشيده، باغهاي ميوه، رودخانة پر آب، مراتع غني و انواع گياهان دارويي و خوراکي موزائيک بسيار زيبايي از طبيعت را به نمايش درآوردهاند. رودخانه زوارم، از کوههاي جهان ارغيان موسوم به تخت ميرزا سرچشمه ميگيرد و در مسير خود مزارع و باغهاي روستاهاي زوارم، شيرآباد، ورقي، عبدآباد و توده را مشروب ميسازد و به رودخانه اترک ميپيوندد. سواحل اين رودخانه اتراقگاههاي مناسبي براي گردشگران دارد. اوچ دوشي، از مکانهاي تفرجگاهي روستاست، که سه چشمهي جوشان دارد. اين چشمهها، از دامنه کوه به طرف دره سرازير ميشوند. پيرامون اين چشمهها سرسبز و زيباست.
آبشار زوارم
آبشار زوارم شيروان در استان خراسان شمالی واقع است. روستاي زوارم، از توابع بخش مرکزي شهرستان شيروان، در ۲۸ کيلومتري جنوب شرقي شيروان و ۸۳ کيلومتري بجنورد قرار دارد. اين روستا از شمال به روستاهاي شيرآباد و ورقي، از جنوب به روستاهاي مشهد طرقي و قرينانلو و که شخري، از شرق به روستاي بزآباد و از غرب به روستاهاي قزل حصار و باداملق محدود ميشود. کوه تمغ در ۳ کيلومتري جنوب غربي و کوه شفلي در ۳ کيلومتري جنوب شرقي روستا واقع شدهاند.
منطقه نمونه گردشگری اسطرخی
منطقه گردشگری اسطرخي در فاصله حدود 29 کیلومتری جنوب غربی شهر شیروان قرار گرفته است. از جمله جاذبه های این منطقه می توان به آبشار شار شار اشاره کرد. آبشارهاي روستاي اسطخري به دلیل ویژگیهای زمین ساختی و طبیعی، جاذبه های ارزشمند، زیبا و شکفت انگیز، باعث جذب گردشگران به اين محل شده است. ارتفاع اين آبشار از سطح اساس رودخانه حدود 25 متر اندازه گيري شده است. از دیگر جاذبه های دیدنی این روستا می توان به چشمه سهراب، درخت ارس با قدمت 1200 سال، رودخانه دائمی، دره اسطرخی، آسیابهای قدیمی و زیارتگاه شاهزاده عبدالرحمان اشاره کرد.
قزلرقلعه شیروان
قزلر قلعه (قلعه دختر) بر قله بلندترین کوه منطقه زیدر بخش قوشخانه شیروان قرار دارد که آثار چهار برج در چهار گوشه قلعه و همچنین اتاقهای اندرونی و بیرونی، تنور پخت نان، حمام و گلخن و محل نگهداری اشیای گرانقیمت و اسلحه و انبار و … در آن دیده میشود. بنای تاریخی مزبور در مجاورت روستای تاریخی زیدر، زادگاه دانشمند بزرگ شهابالدین زیدری نسوی (منشی سلطان جلالالدین خوارزمشاه) قرار دارد که در زمان هخامنشیان احداث و با حمله مغولان تخریب شده است.
منطقه حفاظت شده گلول
منطقه حفاظت شده گلول در استان خراسان شمالی واقع است. این منطقه با مساحت تقریبى ۰۰۰‚۱۷ هکتار در ۷۰ کیلومترى شمال شهر شیروان و در حدود نوار مرزى ایران و ترکمنستان قرار دارد. در این منطقه جنگلهاى تُنُک اُرُس و مراتع سرسبزى وجود دارد و گونهگونى حیاتوحش آن نیز قابل توجه است. منطقه حفاظت شده گلول و سرانی دارای آب و هوایی عموماً کوهستانی، با شیبهای تند و درههای عمیق و صخرههای مرتفع است. این منطقه قسمتی از رشته کوههای موسوم به کپه داغ را تشکیل داده و از مناظر بدیع و فریبندهای برخوردار است. منطقه حفاظت شده گلول و سرانی با توجه به دارا بودن ویژگیهای خاص طبیعی از جمله: جنگلهای انبوه درختان ارس و تنوع بسیار زیاد پوشش گیاهی و نیز زیستگاه خالصترین قوچ اوریال، اولین بار در 27 تیرماه سال 1350 توسط سازمان شکار بانی و نظارت بر صید آن زمان با عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد.
غارهای هنامه
غارهای هنامه مجموعهای از معماری دستکند است که در سه طبقه بر روی هم در سینه کوهی در جنوب روستایی به همین نام در دهستان سیوکانلو شهرستان شیروان در استان خراسان شمالی قرار گرفته است. این غارها که با دست کنده شدهاند (دستکند) در یکی از درههای فرعی مسیر رود اترک علیا به ارتفاع حدود هزار ۵متر بالاتر از سطح دریا واقع شدهاند. این مجموعه معماری دستکند که با توجه به وسعت آنها زمانی جمعیت قابل توجهی از ساکنان بومی منطقه را در خود جای میداده سینه کوهی به نام «گرمه دره» قرار گرفته است. برای دسترسی به این غارها باید از مسیر شیروان خانلق و از طریق راه آسفالته به سمت شمال و به سوی روستای هنامه طی مسیر کرد.
منطقه نمونه گردشگری قلعه زو
در منطقه کوهستانی و زیبای ارتفاعات شمالی شهرستان شیروان واقع در فاصله حدود 23 کیلومتری شمال غربی شهر شیروان و در فاصله 10 کیلومتری جاده شیروان به بجنورد قرار گرفته است. منطقه قلعه زو از جاذبه های گردشگری متعددی برخوردار است که از آنجمله می توان به دره قلعه زو, چشمه انجیر و قلعه تیموری با قدمت 800سال اشاره نمود.
آبشار کهنه اوغاز
آبشار کهنه اوغاز شيروان در ۳۰ کیلومتری شهرستان شیروان و در ییلاق اوغاز قرار گرفته که در ۴۵ کيلومتري شمال شرق اين شهر در روستاي قديمي اوغاز قرار گرفته است. اين روستا که ۶۰۰ سال قدمت دارد يکي از جاذبه هاي طبيعي شيروان محسوب مي شودکه هرساله مسافران زيادي براي بهره مندي از آب و هواي دلپذير اين ييلاق به اين منطقه سفر مي کنند.
تپه باستانی ارگ شیروان
تپه باستانی ارگ شیروان با ثبت تاریخی 703 در سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران در حال حاضر عظیم ترین و مهم ترین محوطه باستانی شمال شرق کشور و یکی از اولین مراکز فرهنگ و تمدن وتاریخ خراسان شمالی است. که مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد می باشد و از اولین محوطه های مسکونی حاشیه رود اترک محسوب می شود.این پدیده شگفت انگیز که همانند کوهی در داخل شهر شیروان قرار گرفته است و بر دشت شیروان اشراف دارد به غلط به تپه نادری معروف است چون در بعضی از اسناد(نارین تپه ) نوشته شده است.تپه باستانی ارگ شیروان بزرگترین تپه دست ریز ایران 25 متر ارتفاع وحدود 90 متر قطر دارد که در زمان شاه سلطان حسین صفوی امارت فرماندهی حکومت شمال خراسان بود که دارای حصار و 4 برج مرتفع بود. سفالهای بدست آمده از این تپه باستانی از نوع سفالهای قرمز با نقش سیاه و مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد با قدمت 7 هزار ساله می باشد.
آرامگاه تیموری
آرامگاه تیموری در فاصله ۶ کیلومتری شیروان در شمال شرقی مقبره امامزاده حمزه رضا (ع) قرار دارد. این بنا متعلق به دوره تیموریان بوده و محل دفن «عید خواجه»؛ یکی از سرداران تیمور گورکانی میباشد. ساختمان مقبره از خشت ساخته شده و نمای خارجی آن هشت ضلعی و قسمت داخلی آن چهارگوش است. طول ورودیِ آن ۶ متر و دیگر اضلاع آن ۴/۲۰ متر است. ارتفاع و عرض درهای ورودی به ترتیب ۲/۲۰ و ۱/۴۰ متر میباشد. قسمت داخلی بنا دارای گچبریها و کتیبههایی به رنگ فیروزهای است که دور تا دور مقبره را فرا گرفته است. در گذشته بر روی قبر یک سنگ سیاه رنگ وجود داشته است که متأسفانه دزدیده شده است.
آتشکده قلعه سام
قلعه سام در روستاي چم بور از توابع بخش شهرستان شيروان و چرداول قرار دارد.اين قلعه ساساني بر فراز كوه سام بنا شده و ۲ برج در شمال و شمال غربي دارد. اتاقهاي نگهباني آن در دلصخرهها تعبيه شده است. در قسمت جنوب غربي قلعه، آثار چهار طاقي يا آتشكدهاي ديده ميشود كه گويا در زمان تسلط عربها به صورت مسجد درآمده است. در كنار قلعه درختهاي چنار كهنسال با قدمتي حدود ۵۰۰ سال وجود دارد. چشمههاي آب گوارا دارد و ريشه درختي به نام عود كه از آن در اعياد و جشنها استفاده ميشدهاست در آنجا يافت ميشود.
مقبره امام زاده حمزة بن موسی الرضا(ع)
در 6 کیلومتری شمال غربی شیروان مقبره امام زاده حمزة بن موسی الرضا (ع) شیروان معروف به حمزه رضا قرار دارد که ساختمان مقبره از آثار تاریخی و پر ارزش دوره غزنویان است و مربوط به قرن پنجم هجری قمری است. این بنا که از آجر ساخته شده بسیار مستحکم بوده و نمای آن شامل طاق نماهای بزرگ آجری است.
روستاي اوغاز
روستای سرسبز اوغاز در 15كيلومتري شمال شرق شهر شيروان واقع است و قدمت آن به بيش از 600 سال مي رسد. از جمله جاذبه های دیدنی آن می توان به آبشار, مسیرهای سنگلاخی همراه با جریان آب در داخل روستا, درختان ارس کهنسال, درخت گردوی 500 ساله, و آب معدنی کوه کیسمار اشاره کرد.
ارسال نقد و بررسی