جاهای دیدنی جاجرم
شهرستان جاجرم در جنوب غربی استان خراسان شمالی واقع است و از طرف شمال به شهرستان بجنورد (مرکز استان)، از شمال غرب به استان گلستان، از شرق به اسفراین از جنوب شرق به شهرستان جغتای در خراسان رضوی و از سمت غرب به شهرستان شاهرود (استان سمنان) محدود میشود.شهر جاجرم که شاید در افواه مردم شهرت چندانی نداشته باشد در میان باستانشناسان به نوعی بهشت باستانشناسی محسوب میشود .جاجرم به دلیل واقع شدن در حاشیه کویر مرکزی و نیز اتصال به کوه «بهار» از پوشش گیاهی و اقلیمی متنوعی برخوردار است. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی جاجرم بیشتر آشنا شوید.
مسجد جامع جاجرم
مسجد جامع جاجرم بنای مذهبی، زیبا و بینظیر شهر جاجرم است که در خیابان ۱۵ خرداد جنوبی و فاصله ۲۰۰ متری جنوب شرقی قلعه قدیمی این شهر واقع شده است. بنا به روایت اهل تاریخ، قدمت این بنا به اوایل اسلام و به روایتی به سال ۵۷۷ هجری قمری برمیگردد. این مسجد دارای ورودی یک ایوانی با سقف جناقی در ضلع شمال است که از یک حیاط کوچک در وسط و دو صفه (سکو) با سقفهای گنبدی و گچکاری شده در شرق و غرب تشکیل شده است.این مسجد تنها مسجد تاریخی باارزش و با قدمت طولانی در استان خراسان شمالی است که در تمام طول سال و در مراسم مختلف از آن استفاده میشود. از این مسجد در سفرنامههای مکگریگور، ناصرالدین شاه و اعتمادالسلطنه یاد شده است.
قلعه جلال الدین
این قلعه بر روی تپهای نسبتا مرتفع سنگی که در حد فاصل بین گرمه و جاجرم قرار دارد، با مصالحی چون سنگ و ملاط ساروج و گاها آجر ساخته شده و دارای پلانی شش گوش با شش برج مدور در اطراف آن است که درب ورودی آن در ضلع جنوب واقع شده و در سالهای گذشته نیز عمارتی در بالای این درب مشاهده میشد. قلعه جلال الدین که ارتفاع برجها و دیوارهای آن حدود ۱۲ متر است؛ در واقع در داخل از چهار اطاق در میان این برجها ساخته شده و خمرههایی نیز در بدنه دیوارهای داخلی و قطور قلعه جهت جمع آوری آب و آذوقه ایجاد شده است.
کاروانسرای قره بیل
کاروانسرای قره بیل یکی از کاروانسراهای تاریخی شهرستان جاجرم است که بر سر شاهراه جرجان (گرگان) در روستای رباط قره بیل ساخته شده است. این کاروانسرا بنایی است با پلان چهار گوش که دو حیاط بزرگ و کوچک دارد. در اطراف حیاط کوچک حجرههایی با ابعاد مختلف به صورت تو در تو احداث شده که پوشش سقف آنها گنبدی است و زیر سقف با کاربندیهای زیبای گچی تزئین شده است. دور تا دور بنا با یک دیوار سنگی که در تمام اضلاع آن برجهای دیدهبانی ساخته شده احاطه شده است.این بنا به احتمال فراوان در قرن ۵-۴ هجری قمری ساخته شده و در متون تاریخی از آن به نام رباط املوتلو یاد شده است.
موزه ی گرمابه ی جاجرم
موزه ی گرمابه ی جاجرم که به حمام تاریخی شناخته می شود از قدمتی چند صد ساله برخوردار است و پیشینه ی آنرا مربوط به-دوران صفویه می دانند این بنا در بافت قدیمی شهر قرار دارد و در زمان گذشته در محل پُر رفت و آمد شهری قرار داشته و مکان مناسبی برای اطلاع رسانی عمومی به مردم بوده است.این موزه دارای بخش های گوناگونی است که از آن میان می توان به بخش پوشاک سنتی، بخش نمایشی استحمام به سبک قدیم که مجسمه هایی در نقش دلاک و.. فضای گرمابه های قدیمی را تداعی می کند، بخش شخصیت های برجسته ی شهرستان جاجرم، بخش باستان شناسی (آثار مکشوفه قدیمی شامل سفالینه های قدیمی اسلحه و غیره) و بخش صنایع دستی اشاره کرد. این موزه در حد فاصل مصلی و نارین قلعه که از سایر مکان-های قدیمی و دیدنی شهرستان جاجرم است قرار دارد.
نارین قلعه جاجرم
نارین قلعه در کنار دروازه قدیم جاجرم و جوین و جنب حمام قدیمی شهر در شمال غربی مسجد جامع و در ابتدای خیابان زیارتگاه خواجه مهزیار قرار دارد.این تل که ارتفاعش در حدود ۲۵ متر است، بقایای ارگ یا قلعهای قدیمی است که امروزه در بعضی نقاط آن آثاری از بقایای برج و بارو را میتوان دید.پلان قلعه که روی تپهای مصنوعی بنا شده بود، بیضی شکل است و در گذشته، دور آن را خندقی فرا گرفته بوده است. محیط نارین قلعه در حدود ۳۶۰ متر و طول اقطار آن ۱۲۵ و ۱۰۰ متر است.این قلعه در اواخر حکومت محمد شاه و اوایل حکومت ناصرالدین شاه قاجار هنوز سالم بوده و مورد استفاده قرار میگرفت.
بقعه علی بن مهزیار
در 2 كیلومتری شهر جاجرم و در مجاورت جاده جاجرم به سبزوار، شاهد بنای تاریخی مذهبی با ارزشی هستیم كه مانند نگینی در ورودی شرقی شهرستان می درخشد. ابوالحسن علی بن مهزیار معروف به خواجه مهزیار از بزرگان و اصحاب ائمه اطهار(ع) بوده و از سوی امام رضا(ع) مقام نمایندگی و وكالت در نواحی جاجرم را داشته است. روی بنا در ضلع شمالی، دارای پلانی مربع شكل و فقط شامل یك اتاق با ارتفاع ۵/۴ متر است كه با معماری خاص خود در بالای سقف با اضافه شدن 4 طاق نمای تزئینی به 8 ضلعی تبدیل و گنبد بنا بر روی آن استوار شده است. با توجه به گچبری، رنگ آجرها و هم چنین شكل گنبد، ساخت اولیه این بنا مربوط به قرن هفتم تا دوره تیموری است.
نقوش صخره ای جربت
نقوش صخره ای جربت از اماکن دیدنی شهرستان جاجرم که در منطقه به “سنگ نگاره” معروف شده اند در 5 کیلومتری شرق روستای جربت در بخش سنخواست واقع شده اند و عبارتند از مجموعه ای از نقوش حیوانی شامل کل، بزکوهی با شاخ های بلند، شتر، انسان اسب سوار و برخی نمادهای مذهبی اسلامی و کتیبه هایی به خط عربی و فارسی که با خراش و ضربه یک شی نوک تیز بر بدنه ی صخره های سیاه رنگ فرو غلتیده در پای دامنه ی کوه، نقش شده اند. این مجموعه نقوش کم نظیر به دوران پیش از تاریخ تا اسلامی تعلق دارند.
روستای طبر
روستای طبر نام روستایی است از توابع بخش جلگه شوقان که در شهرستان جاجرم در استان خراسان شمالی واقع شده است .این روستا در دهستان طبر و در ۵۰ کیلومتری جنوب غربی شهر بجنورد قرار دارد. آثار تاریخی زیادی در این روستا وجود دارد که نشان از قدمت طولانی آن دارد.در روستای طبر بیشتر مردم به کشاورزی و دامداری مشغول اشتغال دارند و عمده محصول کشاورزی آنها گندم، جو و انگور است.
امامزاده ابراهیم روستای دربند
بنای امامزاده ابراهیم در یک کیلومتری شمال روستای دربند از توابع بخش سنخواست جاجرم واقع است. این بنا در کنار جادهٔ آسفالتهای، که روستای دربند را به روستای جوشقان متصل میکند قرار گرفتهاست و به اعتقاد اهالی، مدفن امامزاده ابراهیم، برادر علی بن موسی الرضا است. برای تعین قدمت بنا باید به فرم و سبکهای معماری اجرا شده در آن توجه داشت. نمای بیرونی بنا و حالت کلی آن یک بنای قرن هفتم را به ذهن بیننده القا میکند. به خصوص از نظر پلان و اجرای طاقها و طاقنماها بیشباهت به بناهای قرن هفتم، که در جاجرم و گرمه دیده میشود، نیست؛ ولی به علت کوهستانی بودن این منطقه و در معرض برف و باران بودن، نماسازی آن به کلی با بناهای دیگر متفاوت است و الحاقاتی قطور و ضخیم در چهار گوشهٔ بنا ایجاد شده که دایرهٔ گنبد از بالای رأس این ترمبهها و طاقنماها شروع شده و به صورت کلاه خودی درآمدهاست.
سرچشمه شوقان
در فاصله حدود 5/1 کیلومتری از شمال غربی میدان امام خمینی شهر شوقان چشمه زیبا و معروفی به نام سرچشمه شوقان قرار دارد. این چشمه در مجاور کوهی واقع شده و آب آن از چندین شکاف کوه خارج می شود. دبی متوسط طی 8 ماهه نخست سال این چشمه طبق آمار دفتر مطالعات پایه آب استان در حدود 1000 لیتر بر ثانیه است و مساحت چشمه حدود 150 متر مربع می باشد. آب این چشمه برای شرب شهروندان و نیز باغداری و کشاورزی مورد استفاده می باشد. مردم شهر شوقان به این چشمه اعتقاد دارند و به آن نذر می کنند. آب چشمه پس از گذر از باغات و مزارع وارد جوی های شهر شده و فضای سبز شهر را آبیاری می کند. چنار کهنسال شهر شوقان از دیدنی های شهرستان جاجرم نیز که در میدان مرکزی شهر قرار دارد، در فهرست میراث طبیعی ملی کشور به ثبت رسیده است.
ارسال نقد و بررسی