تالاب آلاگل و آلماگل
در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست شما را با تالاب آلاگل و آلماگل و آجی گل آشنا خواهیم کرد. برای آشنایی با این تالاب های سه گانه در گنبد کاووس استان گلستان با ما باشید.
استان گلستان سومین استان سرسبز و زیبای شمال کشور است که با طبیعت دلفریب خود به عنوان یکی از مهمترین قطبهای گردشگری ایران به شمار میرود. استانی که در تمامی ایام سال میزبان مسافران زیادی از داخل و خارج کشور است و هیچگاه به مقصدی تکراری برای بازدیدکنندگانش تبدیل نمیشود. یکی از جاذبه های این استان تالاب های سه گانه آن است.
تالاب های آلاگل (Alagol) و آلماگل (Almagol) و آجیگل (Ajigol) در غرب «آبریز اترک» در شمال شهر گنبد کاووس در استان گلستان جای دارند. این تالاب های سه گانه بخشی از میراث تالاب هایی به شمار می روند که آوازه جهانی دارند. «گل» در زبان ترکی واژه ای است که برای دریاچه، تالاب و آبگیر به کار برده می شود.
بر روی زمین های هموار «ترکمن صحرا»، تالاب بزرگ آلاگل با گستره 2500 تا 3027 هکتار و به ژرفای 4 و نیم متر، آجیگل با گستره 320 هکتار و ژرفای 3 متر و آلماگل نیز با گستره 207 هکتار و ژرفای 1 و نیم متر، پشت سر هم بزرگترین تا کوچکترین تالاب های سه گانه ی جنوب خاوری دریای کاسپین هستند.
هر سه تالاب از رودخانه اترک و باران سیراب میشوند. رودخانه اترک از کوههای «هزار مسجد» خراسان سرچشمه میگیرد و به «خلیج حسینقلی» دریای کاسپین میریزد. همچنین هر سه تالاب آلاگل، آلماگل و آجی گل به عنوان تالاب های بین المللی در سال ۱۹۷۵ میلادی در فهرست کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده اند و در مجموع با مساحتی در حدود ۱۴۰۰ هکتار تحت حفاظت سازمان محیط زیست استان گلستان قرار دارند.
آلاگل، بزرگترین تالاب
این تالاب در چند کیلومتری مرز ترکمنستان و در مرکز شوره زار بزرگ ترکمن صحرا قرار گرفته در نتیجه یک دریاچه با آب شور به شمار می رود. اطراف این تالاب اغلب پوشیده از نی و جگن و درختچه های گز است و کف آن معمولا با جلبک های سبز رنگ به شکلی تقریبا یک دست پوشیده شده است. یکی از ویژگی های خاص هر تالاب، مهاجرت انواع پرندگان به سمت آن در فصول خاصی از سال می باشد.
تالاب آلاگل نیز از این قضیه مستثنی نمی باشد و هر ساله هزاران پرنده به آن مهاجرت کرده و در بازه ی زمانی خاصی از سال می توانید شاهد حضور انواع پرندگان زیبا و رنگارنگی از جمله قو، فلامینگو، اردک، پرستوی دریایی، چنگر، غاز، سلیم، کاکائی، بالکان، آبچلیک و… در این منطقه از استان باشید. از آنجا که تالاب آلاگل دارای آبی کاملا شور است برای پرورش ماهیانی که در آب شور زندگی می کنند مناسب است لذا انواع ماهیان شورزی دریای خزر مخصوصا ماهی سفید و کپور در این تالاب پرورش داده می شود.
تالاب آلماگل
از دیگر تالاب های استان گلستان می توان به آلماگل اشاره کرد. منبع تامین آب این تالاب نیز همان رودهایی است که آب تالاب آلاگل را تامین می کنند در نتیجه این تالاب نیز دارای آبی شور می باشد. تالاب آلماگل به عنوان یكی از سه تالاب بین المللی شهرستان گنبد كاووس در شمال استان گلستان در نزدیكی مرز ایران و تركمنستان و در شمال تالاب آلاگل واقع شده است.
این تالاب که معنی نام آن دریاچه سیب می باشد با مساحتی در حدود 200 هکتار در فاصله تقریبی ۷۲ كیلومتری از شهر گرگان قرار گرفته است. این تالاب از شمال به اراضی كشاورزی و از جنوب به روستای تنگلی می رسد. طبق آنچه در دانشنامه استان گلستان آمده است آب و هوای تالاب آلماگل مدیترانه ای و گرم است و دارای تابستان های خشك و گرم و زمستان های ملایم است.
از آنجا که تالاب آلماگل به نقطه مرزی ایران و ترکمنستان بسیار نزدیک است هر گونه تیراندازی در آن ممنوع می باشد. جالب است بدانید تالاب آلماگل به دلیل فاصله نزدیکی که تا رودخانه اترک دارد دارای آبی است که میزان شوری آن تا حد زیادی از آب تالاب آلاگل کمتر است به طوری که می توان آب آن را شیرین تلقی کرد. تالاب آلماگل در جنوب رودخانه مرزی اترك كه از جمله رودهای اصلی و مرزی حوضه آبریز دریای خزر است واقع شده و بیشتر آب آن از طریق این رود تامین می شود. علاوه بر این بارش باران در دو فصل پاییز و زمستان نیز در تامین آب این تالاب بسیار موثر و مفید است.
تالاب آجی گل
در جنوب غربی آلماگل تالاب دیگری به نام آجی گل واقع شده است. برای رسیدن به این تالاب بایستی 80 کیلومتر از شهر گنبدکاووس به سمت بخش مرزی داشلی برون پیش بروید. تالاب آجی گل نیز در شمال شهرستان گنبدکاووس و در جنوب روستای تنگلی واقع شده است. مساحت این تالاب حدود ۳۶۰ هکتار و عمق آن بین 1 تا ۵ متر، حجم آب آن ۷/۲ میلیون متر مکعب است.
این تالاب در حد فاصل دو تالاب آلماگل و آلاگل قرار دارد. مسیر دسترسی به این تالاب نیز مانند دو تالاب دیگر از شهر گرگان به سمت جاده آق قلا به اینچه برون است. تالاب آجی گل در شمال شوره زار آلاگل و در فاصله ۲ کیلومتری شرق دریاچه شور قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا منفی چهار متر است.
مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:
- ناهارخوران گرگان ، جنگل زیبای استان گلستان | Gorgan
- پارک جنگلی النگدره گرگان | گلستان
- جاهای دیدنی ساری ، مازندران | Sari
- پارک جنگلی سی سنگان نوشهر ، مازندران | Si Sangan
- جاهای دیدنی تنکابن ، مازندران | Tonekabon
- آشنایی با جاذبه های گردشگری رامسر | مازندران
- جنگل های دو هزار تنکابن را بیشتر بشناسید
- پل معلق نمک آبرود ، مازندران | Namak Abrud
- پارک جنگلی نور | مازندران
- باداب سورت ، چشمه های پلکانی | مازندران
- روستای زیبای جواهرده | رامسر
ارسال نقد و بررسی