روستای باسعیدو
روستای باسعیدو

روستای باسعیدو ، بندرگاهی در جزیره قشم | Hormozgan

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

روستای باسعیدو

در این مطلب از مجله گردشگری تاپ توریست شما را با روستای باسعیدو در استان هرمزگان آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.

روستای باسعیدو بندرگاهی است درست در دماغه شمال غربی انتهای جزیره قشم که روستای آن دارای نخلستان و برج ها و قلعه های باقی مانده از قرن های مختلف است که اهمیت و قدمت این روستای بندرگاهی را نشان می دهد. این روستا از روستاهای شهرستان قشم است که در یک منطقه ساحلی قرار گرفته شده است. آب و هوای گرم و خشک دارد و وجود پوشش گیاهی مناسب، حیات وحش و پرندگانی مانند مرغ دریایی و حواصیل از عناصر مهم و طبیعی اطراف این روستا هستند.

در مورد وجه تسمیه روستا نظرات مختلفی بیان شده است از جمله اینکه این روستا به علت سکونت طایفه ای به نام ابوسعید از اعراب بنی معین که در این روستا سکونت داشتند نام باسعیدو بر آن مانده است. باسعیدو دارای شناسنامه کهن و معتبر همچون یادگاری از روزگاران دیرین است که سالیان دور و درازی است که در کنار دریا فراز و نشیب فراوانی به خود دیده است.

روستای باسعیدو

قدمت و دیرینگی آن را می‌تواند از اسکله سنگی روستا که به قبل از اسلام در زمان ساسانیان باز می گردد و همچنین وجود قلعه، برج مراقبت و قبرستان سربازان انگلیسی دریافت. این روستا زمانی مقر انگلیسی ها بوده ‌است و از آن دوره، آثار و بناهایی همچون انبار زغال سنگ، مهمانسرا، گورستان و کلیسا به جا مانده ‌است همچنین این روستا از دیدگاه نظامی دارای اهمیت ویژه‌ای است و یک اسکله نیز دارد.

تاریخچه 

انگلیسی‌ها از سال ۱۲۳۴ هجری قمری و با مجوز دولت ایران در باسعیدو انبار زغال سنگ ایجاد کردند و متعاقباً در این بندر حضور نظامی پیدا کردند. پس از خروج نظامیان انگلیسی از ایران در دهه ۱۳۰۰ خورشیدی، نظامیان انگلیسی از تخلیه بندر باسعیدو، جزیره هنگام و جزیره بحرین خودداری می‌کنند. در سال ۱۳۰۷ خورشیدی دولت ایران بر جزیره هنگام اعمال حاکمیت می‌نماید، اما موضوع اعمال حاکمیت ایران بر بندر باسعیدو تا سال ۱۳۱۲ خورشیدی میسر نمی‌گردد و بندر باسعیدو به عنوان قرارگاه کشتی‌های نظامی انگلیسی مورد استفاده دولت انگلیس قرار می‌گیرد.

حضور طولانی مدت انگلیس‌ها در بندر باسعیدو اگر چه با اجازه دولت ایران و به منظور استفاده برای انبار زغال سنگ بود، اما دولت انگلیس به تدریج دعاوی مالکانه‌ای را درباره باسعیدو مطرح کرد و از دخالت مأموران ایرانی در بندر باسعیدو جلوگیری به عمل ‌آورد. این رویکرد دولت انگلیس به معنای ادعای ضمنی دولت انگلیس در مورد مالکیت بر سرزمینی بود که در ایرانی بودن آن هیچ گونه شک و تردیدی نبود و حضور انگلیسها در آن نیز بنا به مجوز دولت ایران بود. با اقداماتی که بعداً صورت پذیرفت روستای باسعیدو از دست انگلیسی ها خارج و تحت حاکمیت ایران قرار گرفت.

روستای باسعیدو

در ۲ کیلومتری مرز شمال غربی باسعیدو، زمین صاف و خالی از سکنه‌ای وجود دارد. در کناره شمالی این زمین، اسکله‌ای رو به شمال بنا شده ‌است. این اسکله از دوران ساسانیان است و در دوره‌های بعد نیز از آن استفاده شده ‌است. اسکله تاریخی باسعیدو از سنگ‌های بزرگ رودخانه‌ای (قلوه سنگ و ملات گچ زنده) ساخته شده ‌است. البته در دوره مغول نیز از چنین سنگ‌ها و ملاتی استفاده می‌شده است اما در بناهای مغول، قلوه سنگ‌های کوچک‌تری به کار می‌رفته ‌است. درازای اسکله باسعیدو، در هنگام مد، ۵۳ متر و در زمان جزر حدود ۷۰ متر است.

دسترسی

روستای باسعیدو در قسمت شمال غربی جزیره قشم قرار دارد. برای رفتن به این روستا می توانید از راه های زمینی درون شهری قشم استفاده کنید و خودتان را به آخرین نقطه جزیره قشم برسانید درست همان روستای باسعیدو. آب و هوای روستای باسعیدو در تابستان گرم و در زمستان معتدل است.

جهان را ببین. جهان، رویایی تر از هر رویایی است. (ری بردبری)