جاهای دیدنی تویسرکان
تويسرکان يکي از شهرهاي استان همدان در ايران است. اين شهر مرکز شهرستان تويسرکان است و ۴۲,۵۲۰ نفر جمعيت دارد.تويسرکان در جنوب کوه الوند و شهر همدان واقع شدهاست. اين شهر به خاطر تعدد و بزرگي درختهاي گردويش بسيار معروف است. آب و هواي شهر معتدل کوهستاني است. اين شهر بر روي ويرانههاي شهر قديمي رودلاور (رودآور) که بر اثر حمله مغول ويران شده، ساخته شدهاست. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی تویسرکان بیشتر آشنا شوید.
آرامگاه حیقوق
آرامگاه حیقوق تویسرکان در گذر تاریخ آسیبهای بسیاری دیده و بارها هم بازسازی شده است. میگویند اینجا آرامگاه حبقوق یا همان حیقوق از پیامبران یهودی و اهل کتاب بوده که تقریباً 700 سال پیش از میلاد مسیح زندگی میکرده است. مصالح اصلی این بنا آجر است و برای سقفش از گنبدی مخروطی استفاده شده است. قدمت این آرامگاه به دوره سلجوقیان و قرن هفتم هجری قمری برمیگردد. برای دیدن آرامگاه حبقوق باید به خیابان شهید اشرفی اصفهانی تویسرکان بروید.
قلعه اشتران
قلعه اشتران در مجاورت روستای اشتران در ۱۸ کیلومتری شهر تویسرکان قرار دارد. این قلعه که از لحاظ موقعیت جغرافیایی و وسعت یکی از قلعههای نادر در استان همدان است، در دوره قاجاریه توسط حاج مراد خان اردلان (جدّ بزرگ خاندان اردلان) بنا نهاده شد.این قلعه یک هکتار زیر بنا دارد و شامل ساختمان، حیاط بیرونی و از سمت جنوب ورودی هشتی با راهروی باریک است. ساختمانهای بیرونی و اندرونی شامل دو طبقه مسکونی و یک طبقه زیرزمین است که جزو طبقه اول محسوب میشود. در هر طبقه ۱۳ اتاق وجود دارد.این قلعه مشرف به قلعه خانگرمز و در مسیر جاده قدیمی همدان- تویسرکان (از طریق گنجنامه) بنا شده و با وجود گذشت زمان همچنان پابرجاست. در واقع وجود این قلعه و قلعه دختر (در روستای شهرستانه) در مسیر جاده شاهی، نظامی بودن جاده و اهمیت آن را در گذشته بیان میکند.
آرامگاه میر رضیالدین آرتیمانی
میر رضیالدین آرتیمانی از شاعران و عرفای دورهی شاهعباس بوده که در سال 978 هجری قمری و در روستای آرتیمان به دنیا آمد. حدود سال 1037 هجری قمری فوت کرد و در تویسرکان به خاک سپرده شد.این آرامگاه در 3 کیلومتری تویسرکان و نزدیک روستای آرتیمان و روی تپهای ساخته شده است. نمای آجری و بلند این آرامگاه از دور هم مشخص است. همچنین چهار در ورودی آرامگاه میر رضیالدین در چهار جهت قرار گرفته و برای زیباسازیاش از کاشیکاری استفاده شده است. دسترسی به اینجا به خاطر وجود جادهی آسفالتش راحت است و نیازی نیست نگران جای پارک باشید.
کاروانسرای شاه عباسی
کاروانسرای شاه عباسی که در ۱۵ کیلومتری مسیر تویسرکان – اسدآباد و کرمانشاه و در کنار شهر فرسفج واقع شده، از مجموعه کاروانسراهایی است که در دوره شاه عباس صفوی ساخته شده است. این کاروانسرا حدود ۴ هزار مترمربع مساحت دارد و یکی از چهار کاروانسرای چهار ایوانی ایران محسوب میشود و طی سالیان متمادی استراحتگاه کاروانها، بازرگانان و زائران بوده است. با حفاریهای صورت گرفته آثار کهنی از این کاروانسرا به دست آمد که در حال حاضر در موزه شهر همدان نگهداری میشود.
خانه مسعودی
خانه مسعودی یادگاری از عصر قاجار است. این خانه تاریخی در دو طبقه احداث شده است و در هر طبقه یک اتاق اصلی وجود دارد و در طرفین آن چند اتاق فرعی قرار گرفتهاند که در انتها هر کدام از آنها به یک اتاقک بهعنوان انباری منتهی میشود. اتاق شاهنشین مهمترین قسمت این خانه است که در کنار آن کتیبهایی قرار دارد که تاریخ ساخت بنا را نشان میدهد. گچبریها، آینهکاریها و نقاشیهای رنگ و روغن شامل نقوش گیاهی و انسان از زیباییهای این خانه به شمار میرود. در حاشیه فوقانی دیوارهای اتاق شاهنشین و در میان نقوش گچبری شده، تصاویری از پادشاهان ایران باستان برگرفته از شاهنامه فردوسی تا دوره قاجاریه ایجاد شده است.
خانه دکتر اقتداری
این خانهی قاجاری در کوچه مظفر سلطان در تویسرکان قرار گرفته است. صاحب خانه رضا محمودی یا دکتر اقتداری بوده که 150 سال پیش زندگی میکرده است. معماری و طراحی بنا از نوع حیاط مرکزی است و اتاقهای آن دورادور حیاط قرار گرفتهاند. این ساختمان دو طبقه در کل از مصالحی همچون آجر و چوب ساخته شده و ویژگی خاصش، قناتی اختصاصی است که در زیبایی محیط و فضای این خانه نقش بسزایی دارد. این بنا با زیربنای 1300 متر در حال حاضر به مرکز صنایع تویسرکان تبدیل شده و نمایشگاهی هم برای فروش صنایع دستی دارد که روزهای تعطیل برگزار میشود.
امامزاده پیر غیب
این بقعه متبرکه در فاصله ده کیلومتری روستای خیر آباد خرامه واقع شده و هر ساله در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی امامزاده پیرغیب میزبان مردم خیرآباد و آبشور است. امامزاده پیر غیب در مرکزیت محل قدیم روستاهای قوام آباد، صغاد، نفجان و منصورآباد واقع شده است که قدمت بقعه ی آن به بیش از صد سال قبل باز می گردد و تا اوایل انقلاب اسلامی بنای آن از چوب و گل و قسمت ضریح نیز از چوب بوده که در سال ۱۳۶۶ بوسیله ی آهن، آجر و سیمان بازسازی شده و محوطه ی آن گسترش و حصار کشی شده است.
مسجد جامع تویسرکان
اين بنا در حاشيه غربي راسته بازار در خيابان شهيد باهنر واقع گرديده و از دو مسجد شمالي و جنوبي تشکيل شده است . قسمت شمالي، مسجدي از دوره صفويه، همزمان با مدرسه شيخ علي خان زنگنه و حمام خان بود که به مرور رو به خرابي گذاشت تا اينکه در دوره اخير به کلي خراب شد و مسجد جديدي به آن بنا نهادند . اين مسجد سابقا به نام شبستان معروف بود و در حال حاضر مسجد اصلي به حساب مي آيد . به روايت معمرين محلي ، ساختمان قديمي مسجد داراي ستون هاي سنگي بزرگ مدور و طاق ها و رواق هايي مناسب با تزيينات زيباي آجري و کاشيکاري و ازاره مرمري نفيس بوده است . مسجد ديگر که مسجد جامع شهر خوانده مي شود، داراي شبستاني با طاق رفيع و دو مناره و گنبد بزرگي بوده که در دوره اخير به علت نقص فني ويران گرديده و به جاي آن ، پوشش ساده مسطحي بر پا شده است .
پل قلعه شیخ
پل قلعه شیخ مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان تویسرکان، بخش مرکزی، دهستان حیقوق نبی، روستای قلعه شیخ واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۵۱۲۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پارک کمر بسته تویسرکان
در فاصله سه کیلومتری شهر تویسرکان در کنار رودخانه، پارک جنگلی کمربسته قرار دارد. این پارک با درختانی سر به فلک کشیده هوایی بسیار لطیف و چشمانداز زیبایی دارد. در این پارک شش درخت چنار بهصورت دایرهای در کنار هم قرارگرفتهاند و از قدیمیترین درختان ایران میباشند. برای رفتن به پارک کمربسته بهترین زمان بعدازظهر تا زمان غروب است که از شدت تابش نور خورشید کم شده باشد.
آبشار اللو تویسرکان
سرکان یکی از توابع شهرستان تویسرکان است که جاذبههای طبیعی بیشماری دارد. آبوهوای این منطقه مطبوع و معتدل است و در تابستانها بهعنوان ییلاق مورد استفاده قرار میگیرد. زیباترین جاذبه این روستا آبشار اللو با ۱۰ متر ارتفاع است که سرچشمه آن در کوه سیاه کمر، از ارتفاعات کوه الوند، قرار دارد. آبشار اللو بعد از سرازیر شدن از صخرهها به سمت رودخانه سرکان در دره سیرکان به راه خود ادامه میدهد و منظره زیبایی را ایجاد میکند.
بازار سرپوشیده تویسرکان
بازار سرپوشیده تویسرکان یادگاری از عصر صفویه است که حدود ۳۷۰ سال قدمت دارد و در دوران قاجار مجدد مرمت شده است. این بازار شامل یک راسته اصلی و چهار راسته فرعی است که انتهای هرکدام از این راستهها به یک بنای تاریخی دیگر مانند مدرسه شیخ علیخان زنگنه و مسجد جامع ختم میشود.
ارسال نقد و بررسی