کوه سبلان ، سومین کوه بلند ایران | Sabalan

رزرو تور
تور پاییز ۱۴۰۳
اجاره خودرو در عمان
 

کوه سبلان

در این بخش از وب سایت مجله گردشگری تاپ توریست شما را با کوه سبلان آشنا خواهیم کرد. برای آشنایی با این قله زیبا و دیدنی در استان اردبیل در ادامه با ما همراه باشید.

سبلان (Sabalan) یا به ترکی آذربایجانی «ساوالان» با ۴۸۱۱ متر بلندی از سطح دریا، سومین کوه بلند ایران است که در شمال غرب کشور و در استان اردبیل قرار دارد. سبلان سومین قلهٔ بلند ایران پس از دماوند و علم کوه و یکی از ۱۵۱۵ قله بسیار برجسته جهان به‌ شمار می‌رود. سبلان یک کوه آتشفشانی نیمه فعال است که در مرحله فومرولیو بوده و در بالای قله آن دریاچه کوچکی قرار دارد. کوه سبلان در ۳۵ کیلومتری غرب شهر اردبیل و ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان مشگین‌شهر واقع است.

این کوه به خاطر آبگرم‌های طبیعی دامنه آن، طبیعت تابستانی زیبا و پیست اسکی آلوارس مورد توجه گردشگران است. همچنین برخی کوه سبلان را محل بعثت زرتشت دانسته اند. نمونه‌ای از آن در کتاب چنین گفت زرتشت، اثر نیچه، مشاهده می‌شود که به پایین آمدن زرتشت از کوه سبلان اشاره کرده‌است و از این نظر مکانی مقدس و مورد احترام است که حتی در میان بومیان و عشایر منطقه به نام آن قسم یاد می‌شود.

برای این کوه عظیم ۶۰ کیلومتر طول و ۴۵ کیلومتر پهنا تخمین می‌زنند و سطحی که به وسیله آن در آذربایجان قرار گرفته نزدیک به ۶۰۰۰ کیلومتر مربع است. کوهستان سبلان به‌ طور کلی سه قله معروف دارد، قله بزرگ آن به سلطان مشهور است و دو قله دیگر آن به هرم و کسری مشهورند. کوه سبلان از مجموعه‌ای از ارتفاعات متعدد تشکیل شده که به موازات ارسباران ولی اندکی در شرق آن کشیده شده‌ است.

کوه سبلان - عکس از: خبرگزاری میزان (عکاس: محمد خادم الشیخ)
کوه سبلان – عکس از: خبرگزاری میزان (عکاس: محمد خادم الشیخ)

قسمت شرقی کوه سبلان به قله آتشفشان سبلان که در بلندای ۴۸۱۱ متری قرار دارد، منتهی می‌شود. تمام قله‌های سبلان در همهٔ ایام سال پوشیده از یخ و برف‌های دائمی هستند. در جبهه غربی قله سلطان و در کنار جان‌پناه، سنگی به شکل عقاب قرار دارد که در طول زمان به نماد سبلان تبدیل شده‌ است. این قطعه سنگ به شکل عقابی است که نشسته و سر را به سوی شرق چرخانده‌ است.

بهترین فصل سفر

طبیعی است که برای علاقمندان به اسکی، زمستان بهترین زمان سفر به سبلان است. در غیر این صورت، تابستان راهی سبلان شوید، این منطقه آب گرم هم دارد. می‌توانید در طبیعت زیبای دامنه‌ پیاده‌روی کنید و اگر بخواهید تا قله پیش بروید. بهترین زمان صعود به قله سبلان نیز از حدود ماه‌های خرداد و تیر تا پایان شهریور است که دمای هوا بالاتر و شرایط جوی مناسب‌تر است.

دیدنی های کوه سبلان

دریاچه قله سبلان

همانطور که پیشتر گفتیم در بالای قله سبلان دریاچه ای قرار دارد که گردشگران زیادی را به سوی این منطقه جذب می‌کند. این دریاچه‌ی بیضی شکل در ارتفاع ۴۸۱۱ متری قرار گرفته و عمقی حدود ۴۰ متر دارد. این دریاچه در ماه‌های گرم دمایی در حد صفر درجه سانتی‌گراد دارد و آب آن نیز صاف و زلال است.

جلبک‌ها و جانداران سخت‌پوست، عمده موجودات زنده‌ی این دریاچه را تشکیل می‌دهند. آب درياچه تنها از طريق بارش برق تأمين مي‌شود و به استثناي فصل تابستان، در تمام فصول سال يخ بسته و منجمد است.

کوه سبلان - عکس از: خبرگزاری میزان (عکاس: محمد خادم الشیخ)
کوه سبلان – عکس از: خبرگزاری میزان (عکاس: محمد خادم الشیخ)

چشمه های آبگرم و سرد

کوه سبلان به لحاظ دارا بودن پتانسیل گردشگری جزو 7 مقصد گردشگری کشور محسوب می شود. در دامنه های سبلان 110 چشمه آبگرم و سرد وجود دارد که برخی از آنها به آبدرمانی های مدرن تبدیل شده اند.

آبگرم قینرجه با دمای 84 درجه بعنوان گرم ترین، آبگرم قوتور سویی بعنوان اسیدی ترین و آبگرم گاومیش گلی بعنوان پرآب ترین آبگرم شناخته شده اند. یکی از معروف‌ترین این آبگرم ها چشمه‌شابیل است. مجتمع آب گرم شابیل در همین محدوده قرار دارد که امکان استفاده از آب‌درمانی، پارکینگ و رستوران را مهیا کرده است.

پیست اسکی آلوارس

سبلان در بیشتر طول سال پوشیده از برف است. چنین جایی بهشت اسکی‌بازان محسوب می‌شود. پیست اسکی آلوارس در ۱۲ کیلومتری روستای آلوارس واقع شده و بالابر و تله‌سیژ دارد.

کوه سبلان - عکس از: Soroush90gh
کوه سبلان – عکس از: Soroush90gh

عقاب سنگی (قارتال داشی)

در جبهه غربی قله سلطان و در کنار جان‌پناه، سنگی به شکل عقاب قرار دارد که در طول زمان به نماد سبلان تبدیل شده است. این قطعه سنگ به شکل عقابی است که نشسته و سر را به سوی شرق چرخانده است.

حسینیه مقدس اردبیلی

اگر از مسیر شمال شرقی بخواهید به قله صعود کنید پناهگاه شرقی که همان حسینیه مقدس اردبیلی است سر راه نخواهد بود. در فصول مناسب، افراد زیادی برای زیارت به این حسینیه می‌آیند. در این منطقه می‌توانید آب و نوشیدنی تهیه کنید و اکثر خطوط موبایل نیز آنتن می‌دهند.

کوه سبلان - عکس از: خبرگزاری میزان (عکاس: محمد خادم الشیخ)
کوه سبلان – عکس از: خبرگزاری میزان (عکاس: محمد خادم الشیخ)

مسیرهای صعود به قله سبلان

به صورت کلی برای صعود به سبلان سه مسیر وجود دارد؛

  • مسیر شمال‌شرقی (رایج ترین مسیر)

که از آبگرم شابیل واقع در جنوب شهر لاهرود در جاده اردبیل به مشکین‌شهر آغاز می‌شود و با عبور از پناهگاه به وسیله یال شرقی به قله می‌رسد. مسیر پناهگاه تا قله کاملا پاکوب بوده و مشخص است و در بیشتر قسمت‌های آن پرچم‌های راهنما وجود دارد. این جبهه ساده بوده و کوهنوردان معمولی به راحتی صعود تابستانه را در چند ساعت (صبح تا ظهر) انجام می‌دهند.

  • مسیر غربی

که از پای دریاچه قره گل شروع می‌شود و پس از گذر از هرم چال و یخچال عظیم هرم به جان‌پناه غربی و سپس قله سبلان می‌رسد.

  • مسیر جنوبی

که از سمت جنوب قله آغاز می‌شود و در نزدیکی قله به وسیله یال شرقی به قله منتهی می‌شود. در این مسیر جان‌پناهی وجود ندارد. این جبهه سخت‌ترین راه صعود به این قله می‌باشد که از سنگ‌های بزرگ تشکیل شده‌است. پیست اسکی آلوارس که یکی از مجهزترین پیست‌های اسکی ایران است در این مسیر قرار دارد.

وسایل مورد نیاز

وسایلی که برای سفر به منطقه‌ سبلان نیاز دارید، به تفریح موردنظر شما بستگی دارد. کفش مناسب پیاده‌روی، لباس گرم اضافه، کلاه، عینک، ضدآفتاب، عصای کوهنوردی، جعبه‌ کمک‌های اولیه، آب و غذای سبک همراهتان باشد. اگر می‌خواهید کوهنوردی کنید، تجهیزات کامل کوهنوردی، چادر و کیسه خواب همراه ببرید.

آدرس: استان اردبیل، ۳۵ کیلومتری شهر اردبیل، ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان مشگین شهر

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:

 

دنیا جای بزرگی است ، برای اینکه فقط یک جا بمونی ✨