جاهای دیدنی سربیشه
شهرستان سربیشه در خراسانجنوبی با داشتن روستاهای تاریخی و گردشگری به عنوان دیار روستاهای تاریخی خراسانجنوبی لقب گرفته است. سربیشه از شمال به شهرستان درمیان، از جنوب به شهرستان نهبندان، از شرق به شهرستان بیرجند و از غرب به کشور افغانستان محدود است. قرار گرفتن این شهرستان در مسیر بینالمللی جاده «چابهار– مشهد» و فاصله مناسب با مرکز استان و وجود امکانات رفاهی بین راهی مناسب و وجود جاذبههای طبیعی و تاریخی شاخص در این شهرستان، باعث ورود گردشگران داخلی و خارجی زیادی شده، به نحوی که ورود گردشگران خارجی زیادی برای بازدید از جاذبهها در شهرستان به ثبت رسیده است. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی سربیشه بیشتر آشنا شوید.
روستای ماخونیک
روستای ماخونیک یکی از ده روستای عجیب ایران که ویژگی های زیستی و جلوه های قومی و فرهنگی منحصر به فرد آن نظر پژوهشگران و سیاحان را به خود جلب کرده و تحسین و شگفتی آن ها را برانگیخته است . این روستا در ۱۴۳ کیلومتری بیرجند مرکز خراسان جنوبی و در مرز مشترک ایران و افغانستان قرار دارد. در مورد وجه تسمیه ماخونیک با استناد به معتبرترین اسناد با قدمت ۳۰۰ ساله و ادعای قدیمی های روستا به این نتیجه رسیدیم که نام قدیم ماخونیک « مادخونیک » بوده که از دو جزء « ماد » و « خونیک » تشکیل شده است .
از ویژگی های بارز مردم ماخونیک کوتاهی قد آنهاست . متوسط قد اهالی این روستا ۸۰ تا ۱۲۰ سانتی متر است . این روستا به سرزمین ” لی لی پوت ها ” معروف است . یکی دیگر از ویژگی های روستای ماخونیک طرز معماری خانه هاست مسکن هایی که بر خلاف خانه های عادی در زیر زمین ساخته می شوند و گاه سقف آنها هم سطح زمین است . سقف هایی که از خار و خاشاک و یا گل هستند . این خانه ها شکل مشخصی ندارند و نوعاً متناسب با ناهمواریهای منطقه ساخت شکل می گیرند . سقف این خانه ها کوتاه است و تقریبا یک متر داخل زمین قرار دارد . نصف بیشتر خانه داخل زمین است و به همین دلیل و نیز با وجود دیوارهای ضخیم هم در تابستان بسیار خنک است و در زمستان بسیار سرد است . سقف خانه ها چوبی است .
قلعه باغ مود
قلعه باغ مود در فاصله 30 کیلومتری بیرجند و در شهر مود واقع شده است. حصار این باغ دارای 20 برج مدور با فواصل مشخص از یکدیگر است. علاوه بر این برجها یک خندق به عرض تقریباً 10 متر دور تا دور حصار حفر شده که دفاع از قلعه را آسانتر می نموده است.درداخل قلعه بقایایی از یک بنای قدیمی که عمارتی تشریفاتی بوده بر جای مانده و شامل چند ایوان، بقایای یک هشتی، راهروها و اتاق ها است.این مجموعه گنجینه ای ارزشمند از تزئینات وابسته به معماری را در خود جای داده است.
بازالت هاى منشوری
معدن گوریت نزدیک شهرستان سربیشه قرار گرفته است. در این معدن رخنمون هاى زیبایى از ستون هاى شش گوش بازالت (آندزیت بازالت) به چشم مى خورد که بر روى آنها لایه اى کرم رنگ دیده مى شود. یکى از ویژگى هاى این ستون ها خمش در برخى بخش ها است که چشم انداز زیبایى به آنها بخشیده است. بازالت هاى سربیشه اکنون براى به کارگیرى در کارهاى عمرانى گوناگون برداشت مى شوند. سن بازالت هاى سربیشه نئوژن است.
ستونهای منشوری مخصوص سنگهای آتشفشانی بوده و انقباض ناشی از انجماد گدازه و نیروی كششی ایجادی باعث كشش در سه جهت موازی با سطح گدازه و با فاصله زاویه ای ۱۲۰ درجه از یكدیگر اثر می كنند. در نتیجه تأثیر این نیروها، توده آذرین در جهت قائم به ستونهای شش گوش مستقیم می گردد. معمولاً ردیف منشورهای عمیق تر منظم تر از ردیف منشورهای بالایی گدازه است.
قلعه برکوه
در حاشیه روستای برکوه در جنوب سربیشه، قلعه ای خشت و گلی با پلان چهار گوش و برجهایی در اطراف و حصار خارجی دیده می شود. فضاهای داخلی قلعه شامل اطاقهای متعدد به همراه حیاط مرکزی، راهرو ها و فضاهای ارتباطی بوده که بخش اعظم آن تخریب شده است.این قلعه در زمینی هموار ساخته شده و از نوع قلعه های بیابانی با نقشه چهار ضلعی است. مهمترین عناصر معماری این بنا باروی اصلی به صورت چهار دیوار قطور و بلند و برجهایی با پلان مدور ودر دویا سه طبقه در گوشه ها و میانه باروها است. این قلعه نیز با توجه به شباهت با سایر قلعه های گلی روستایی از بناهای دفاعی دوران صفویه تا قاجار به شمار می رود.
خانه یاوری سربیشه
این خانه در داخل شهر سربیشه درمیان اراضی کشاورزی بر فراز تپه ای بلند و در جوار بقایای قلعه کهنه سربیشه قرار گرفته مهمترین عناصر معماری آن عبارتند از سردرورودی، هشتی، دالان ارتباطی، حیاط مرکزی یا میانسرا، ایوانها، اتاق های متعدد، مطبخ و انبار. ایوانها در اضلاع شمالی و جنوبی بنا قرار دارند. در داخل مطبخ هنوز عناصری نظیر اجاق، تنور و هیزم خانه وجود دارد و پوشش سقف از نوع گنبدی است. با توجه به شواهد معماری موجود، این اثر مربوط به دوره قاجاریه و اوایل پهلوی است.
آب ترش ، مجتمع آب درمانی سربیشه
چشمه آبترش سربیشه از دیگر چشمه های معدنی خراسان جنوبی است این چشمه در فاصله ۲۰کیلومتری شمال سربیشه و در کنار روستای آبترش قرار دارد.آب این چشمه از شکاف سنگ های آندزیت بازالت از دل زمین خارج می شود که بالا بودن مقدار گاز co۲و سیلیس نشان دهنده منشاء عمیق آب این چشمه است.آب این چشمه مزهای ترش و مطبوع و سرد دارد که در ردیف چشمههای آب کلرور سدیم و سولفات کلسیم قرار داشته که برای رفع امراض گوارشی، عضلانی، پوستی، بیماریهای مزمن بانوان، رماتیسم، دردهای مفصلی و اختلالات غدد داخلی مؤثر است.
قلعه اسفزار
قلعه اسفزار در روستای اسفزار از توابع شهرستان سربیشه و در فاصله ۴۸ کیلومتری شرقی شهر بیرجند قرار دارد. در ساخت بنای قلعه، از خشت و گل استفاده کردهاند و هدف از احداث آن با حصار خارجی و برجهایی در چهار گوشه، دفاع در مقابل حمله مهاجمان و راهزنان بوده است. قدمت قلعه اسفزار به اواخر دوره صفویه تا اواخر دوره قاجار برمیگردد.
مزار بی بی زینب خاتون خواهر امام رضا (ع)
مزار کاهی یا همان بقعه مبارکه بیبی زینب خاتون (س) در شهرستان سربیشه واقع شدهاست که از مهمترین مکانهای سیاحتی و زیارتی شهرستان بهشمار میآید که همه ساله هزاران عاشق و شیفته اهل بیت (ع) از آن دیدن میکنند. این آرامگاه متعلق به خواهر امام رضا (ع) است.
روستای لانو سربیشه
روستای لانو از روستاهای زیبای استان خراسان جنوبی به شمار میآید که در شهرستان سربیشه و در دهستان لانو واقع شده است. این روستا میان دو کوه واقع شده است به همین دلیل به لای کوه نیز شهرت دارد. لانو، علاوه بر طبیعت سرسبز و دلنشین داری جنبهی تاریخی نیز میباشد و از آثار تاریخی زیادی ازجمله آسیاب لانو برخوردار است. این آسیاب قدمتی دوهزارساله دارد. بیشتر مردم روستا به زراعت و دامپروری میپردازند و از این طریق امرار معاش میکنند. از مصالح بهکار رفته در ساخت خانههای روستا، میتوان به آجر، خشت و چوب اشاره کرد.
منطقه شکار ممنوع جیک و زیدر
منطقه شکار ممنوع جیک و زیدر با مساحت ۴۲ هزار هکتار، اقلیمی گرم و خشک دارد و میزبان پوشش گیاهی نیمه بیابانی و کوهپایهای است. از جمله گونههای گیاهی حاضر در این منطقه میتوان به درمنه دشتی، درمنه کوهی، سبد، پیچک بیابانی ،گون، گز، بادامشک، بادام خاردار، بنه، مخلصه، بومادران، کاروانکش، کلاه میرحسن و هزار خار اشاره کرد. همچنین جیگ و زیدر از تنوع جانوری خوبی برخودار است.
ارسال نقد و بررسی