شهر بانه
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با شهر بانه در استان کردستان آشنا خواهیم کرد . در ادامه مطلب همراه ما باشید.
شهر بانه خیلیها را یاد جنسهای ارزان و بازارهایش میاندازد. به خصوص اگر وسیله صوتی و تصویری نیاز داشته باشید. شهر بانه در ۲۷۰ کیلومتری سنندج در استان کردستان قرار گرفته و به سقز و کوهدشت نزدیک است. اگرچه آمار آنهایی که به قصد خرید به بانه میروند، بیشتر از سایرین است ولی چشمه سارها و طبیعت بانه نیز یکی از دلایل سفر به این شهر است. از این رو راهنمای سفر به شهر بانه را نوشتهایم.
آب و هوای شهر بانه
مثل بیشتر شهرهای ایران، بانه نیز در تابستانها گرم است. در گرمترین ساعت روز، دمای هوا در این شهر به ۳۶ درجه سانتیگراد میرسد. ولی شبها سرمای هوا گاهی لرزه بر اندام آدم میاندازد. در خنکترین ساعت روز دمای هوا ۲۲ درجه است.
شاید بگویید این که خیلی معتدل است. بانه شهری مرزی است و به دلیل قرار گرفتن در بلندی(که اسمش نیز به همین خاطر گذاشته شده) سرد است. بنابراین باید لباس گرم حتما همراهتان باشد، حتی در تابستان.
دین و مذهب
مردم شهرستان بانه ،مسلمان و اهل تسنن و پیرو مذهب امام محمد شافعی هستند. در بانه مراسمات آیینی و مذهبی انجام می شود.اعیاد مذهبی برای مردم شهرستان بانه مقدس بوده و به آنها احترام خاصی می گذارند.
از سال 136 میلادی به بعد یهودیان در بانه سکنی گزیدند.در بانه یک اقلیت یهودی وجود داشت که تعدادشان بالغ بر چهل خانوار می شد.در سال 1327،بعد از اعلام استقلال اسرائیل و تقسیم فلسطین به فکر مهاجرت به فلسطین افتادند.ودر سال 1328 خورشیدی به کلی بانه را ترک کردند. یهودیان بانه و کردستان را ، «صفارادی» می نامیدند.
پوشش مردم شهرستان بانه
پوشش به عنوان نیاز اولیه ی انسان همیشه مورد توجه بوده و همه ی نسل ها در جهت تامین این نیاز اساسی برآمده اند. پوشش در ادوار بسیار گذشته و برای نسل اولیه ی آدمیزاد تنها یک لباس بوده و معنای خاصی نداشته است. اما بعدها این پوشش معانی مختلفی به خود گرفت و اصالت و هویت و فرهنگ ملل را به شیوه ی متفاوتی نمایش داد.
یکی از جاذبه های استان کردستان فرهنگ غنی این استان است. زبان ، موسیقی ، لباس ، جشن ها ، صنایع دستی ، رسم و رسوم های خاص استان کردستان ….همه این عناصر از اصالت و فرهنگ این استان و مردمش سخن می گویند. شهرستان بانه که از توابع استان کردستان است همچون همه ی شهرهای کردستان،این فرهنگ غنی را حفظ کرده است.
محبوبیت لباس فاخر کردی هیچگاه در بین ملت کرد کم رنگ نمی شود و روز به روز بیشتر مورد استقبال قرار می گیرد و جالب اینجاست مردم کرد هیچ لباسی را به لباس کردی ترجیج نمی دهند و در همه ی مراسم ها و جشن ها این لباس پر رمز و راز را می پوشند. رنگهای بسیار جذاب و شاد و تنوع بالای این لباس باعث شده است که در چند جشنواره ی بین المللی رتبه ی اول را از نظر زیبایی و تنوع و پوشش کسب کند. این لباس پوشیده و زیبا در سطح فرهنگ دنیا کم نظیر است.
بازار بانه
بازارهای بانه یکی از دلایل اصلی سفر به این شهر مرزی است، چون از قدیم الایام به ارزان بودن شهره بودهاند. جنس ها از عراق مستقیم میآیند و دیگر لازم نیست عوارض گمرکی چندانی بپردازند و دلیل ارزانی در اینجا هم به همین خاطر است. بانه را شهر خرید لوازم صوتی و تصویری می دانند؛ همچنین شهر کولرهای گازی که با قیمتی کمتر از شهرهای بزرگ، قابل خرید است.
ولی جنس اصل در اینجا کم پیدا میشود برای اینکه جنس های چینی بانه را قرق کرده. اما برخی آنقدر به این جنس ها علاقه مندند که حتی اگر خودشان هم نتوانند به این شهر سفر کنند از بانه جنس ها را سفارش می دهند. مهم هم نیست ساکن شمال ایران باشند یا جنوب. عاشقان خرید از این شهر معتقدند که معمولا اجناس در مقایسه با شهرهای بزرگ دو تا سه میلیون ارزانتر است، هرچند هر ارزانیای هم بی حکمت نیست و باید از اصل بودن جنس ها و داشتن گارانتی مطمئن شد.
بیشتر بازارهای بانه در نیمه شمالی شهر قرار گرفته و اگر بخواهید به آنها برسید باید بروید میدان جهاد. این منطقه بازار فروش لوازم خانگی و یا همان بازار بانه است که میتوان پیاده به همه جایش سر زد. در این منطقه پاساژهای زیادی وجود دارد که علاوه بر لوازم خانگی، موبایل، کیف و کفشف، لباس و لوازم آرایشی هم میفروشند. اگرچه نباید انتظار داشته باشید هر کدام از این پاساژها مختص فروش یک نوع خاص از کالا باشد. اینجا همه چیز درهم است.
تعدادی از پاساژهای بانه از این قرارند:
مجتمع فرهنگی تجاری بهشت بانه ، بزرگترین مجتمع تجاری بانه است. در طبقه زیر زمین و همکف لوازم خانگی، آرایشی و تزئینی میفروشند و طبقه ۱ و ۲ لباس.
پاساژ خدری، قدیمیترین پاساژ بانه است. این پاساژ محل عرضه لوازم آرایشی و لوازم خانگی خارجی است. پاساژ خدری جدید، لباس فروشی های زیادی دارد. پاساژ خدری ۲ نیز در پشت پاساژ خدری قدیم قرار گرفته. در اینجا کفش و لوازم خانگی را به صورت عمده میفروشند. در طبقه همکف و یک عمده فروشی های کفش و طبقه زیر آن لوازم خانگی عرضه میشود.
پاساژ ابراهیمی چسبیده به پاساژ خدری است. اگر موبایل، دوربین دیجیتال و لوازم جانبی موبایل میخواهید باید بروید اینجا.
سیتی سنتر در ورودی بانه و بلوار سقز واقع شده است. طبقه زیرزمین و همکف پاساژ سیتی سنتر لوازم آرایشی و خانگی میفروشند و طبقه ۱ و ۲ مخصوص فروش پوشاک به صورت عمده و تک فروشی است.
پاساژ باران در نیمه جنوبی شهر، بعد از پل، قرار گرفته و بازار پارچههای رنگارنگ و پارچه چادری است.
پاساژ شهرداری، مرکز فروش اصلی کولر گازی و LCD است.
در پاساژ نور اجناسی مثل رو تختی، آرایشی ، پوشاک و کیف و کفش عرضه میشود.
پاساژ زاگرس بیشتر دارای فروشگاههای پوشاک است.
در پاساژ آرابابا، کیف به صورت عمده فروخته میشود.
در بانه چی بخوریم؟
بانه ، رستوران کم دارد و بیشتر غذاها و کباب ها نیز با گوشت گوساله درست میشود که چندان طرفدار ندارد. ضمن اینکه دستتان برای انتخاب هم چندان باز نیست.رستوران صدف در بلوار شهدا، رستوران زیتون در میدان جهاد و کباب ساطوری بناب آذربایجان در بلوار سقز از رستوران های معقول این شهرند.
همچنین اگر نخواستید در رستوران غذا بخورید، در کنار خیابان های بانه دکه های فروش سیب زمینی و تخم مرغ تنوری وجود دارد که بویش خیابان را برمی دارد. دکه داران سیب زمینی تنوری و تخم مرغ را با سبزی خوردن لای نان تافتون می پیچند و دست مشتری میدهند.غلاف های نخودی که روی چرخ فروخته می شود یکی از خوشمزه ترین تنقلات بانه است.
مساجد بانه
در شهرستان بانه بالغ بر 60مسجد وجود دارد. مسجد جامع،مسجدقاضی،مسجد یوسف آغا،مسجد ملاکریم،مسجد حاجی ویسی،مسجد شیخ فرج،مسجد خان،مسجد خدری،مسجد سید،مسجد سید رضا , مسجد نویدی , مسجد حضرت اسماعیل , خاتم الانبیا و…. در گذشته ،مساجد مکانی برای تدریس علوم دینی و فقه اسلامی و قرآن و فلسفه بوده است.
حمام های قدیمی
در شهرستان بانه پنج حمام گنبدی شکل قدیمی وجود داشت.در وسط شهر حمامی بود،که بنیانگذار آن معلوم نبود.این حمام بسیار قدیمی در سال 1318 ،وقتی نخستین خیابان بانه کشیده شد،تخریب شد و از بین رفت.دیگری حمام داروغه بود،که در کنار پله های روبروی مسجد حاجی ویسی بود؛که تخریب شد.سومی حمامی بود که پیش از جنگ جهانی اول ساخته شد.پس از جنگ جهانی دوم حمام دیگری نیز ساخته شد.پنجمین حمام،گرمابه حاج محمد عزیز عظیمی است که سقف گنبدی دارد و حدود 70 سال از تاسیس آن می گذرد.این حمام ها دارای خزینه بوده اند.
قلعه های بانه
در ادوار مختلف گذشته، پیش از ساخت سلاح آتشین،در نقاط مختلف برای دفاع در برابر تجاوز بیگانگان قلعه هایی وجود داشته که در هنگام نیاز به آنجا پناه برده اند.مشهورترین قلعه های شهربانه:قلعه «سیاومه» ،قلعه«نمشیر» ، قلعه«بروژه» ، قلعه «کیوه رو» ، قلعه «شوی» ، قلعه «کیله» ، قلعه «بویین».
دسترسی
اگر با هواپیما تا سنندج بروید، بعدش تا بانه ۲۷۰ کیلومتر راه است، یعنی ۳ ساعت، اما اگر مثلا از تهران بخواهید راه بیفتید ۱۲ ساعت در راه خواهید بود و در سفر نسبتا طولانیتان، قزوین، تاکستان، ابهر، زنجان،بیجار، دیواندره، سقز را رد میکنید و در نهایت به بانه میرسید.
ارسال نقد و بررسی