روستای ژیوار
در این مطلب از وب سایت گردشگری تاپ توریست شما را با روستای ژیوار در استان کردستان آشنا خواهیم کرد. در ادامه مطلب همراه ما باشید.
روستای ژیوار در ناحیهی هورامان کردستان، شهر سروآباد در جنوب کوههای کوسالان و در کنار رودخانهی سیروان، قرار دارد. ژیوار درزبان کردی به معنی زندگی است. این روستا مانند اسمش زیبا و زنده است مردم آن را هزار ماسوله نیز می نامند.
معماری منحصر به فرد
روستای ژیوار در میان دره است و این موقعیت خاص باعث شده که سالها پیش ساخت پلکانی خانهها را برایش انتخاب کنند. معماری روستای ژیوار مانند ماسوله پلکانی و ساختمان هایش سنتی است. یعنی حیاط خانه بالایی پشت بام خانهای است که در ارتفاع پایینتر قرار گرفته است. اما وسعت آن از ماسوله بیشتر است. خانههای آن از سنگ ساخته شده اند.
کوه سالان که از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده است و در شرق روستای ژیوار قرار گرفته زیبایی خاصی به این روستا بخشیده است. چشمهی جوشان لار در نزدیکی این روستا از جلوههای طبیعی دیگر این روستا است که گردشگران بسیاری را به این روستا میکشاند.
درختان انبوه ون، کیکم، ارژن، انجیر، گویج و … نیز از موارد دیگر چشمنواز این روستای زیبا است. گیاهانی با خصلت دارویی همچون گل گاوزبان، شیرینبیان، شاتره، تشنهداری، گل ختمی، رازیانه و گون نیز در زیبایی روستا نقش بهسزایی بازی میکند. در اطراف این روستا حیواناتی مانند شغال، روباه، بزکوهی، سنجاب، کبک و … یافت میشود.
این روستا ورزشهای بومی نیز دارد؛ از آن میان میتوان به قل قلان و بیلان اشاره کرد. موسیقی سیاهچمانه و چپله از موسیقیهای رایج در روستای ژیوار است. سیاهچمانه از مهمترین آوازهای کردی است. آنگونه که در برخی کتابهای تاریخی آمده است این آواز مختص منطقهی هورامان کردستان است. آمیختن این موسیقی با مسائل عرفانی سبب شده که گاهی به این موسیقی، مقام شیخانه یا صوفیانه نیز بگویند.
پیرشالیار
این جشن به مناسبت ازدواج پیر شالیار با دختر حاکم بخارا شاه بهار خاتون برپا می شود. مراسم پیر شالیارهر سال دو بار در نیمه بهار و نیمه زمستان برگزار شده و عروسی «پیر شالیار» در سه روز جشن گرفته میشود. این مراسم آئیین خود را دارد. با پخش کردن گردوهای باغ پیر شالیار آغاز شده و با قربانی کردن، پخش غذا و دف زدن به مدت سه روز ادامه میابد. هر سال با حظور مردم محلی و گردشگران بسیار این مراسم را جشن می گیرند.
جاذبههای نزدیک
اورامان تخت: ژیوار یکی از روستاهای اطراف اورامانتخت است. اورامان یا هورامان به هزار ماسوله معروف شده و خیلی دیدنیست. هم طبیعتش بکر و قشنگ است و هم مردم خونگرمی دارد. این روستا در نزدیکی مریوان واقع شده است.
پارک آبیدر سنندج: در راه برگشت در سنندج میتوانیم به چند جای دیدنی در این شهر سر بزنیم. برای مثال پارک آبیدر که بین مردم شهر خیلی محبوب است، یک عالمه درخت و چشمه طبیعی دارد و همه شهر زیر پایمان است.
عمارت وکیل: به جز طبیعت قشنگ این منطقه، خانههای قدیمی زیادی در این شهر پیدا میکنیم، مثل عمارت وکیل که احتمالا دوره زندیه ساخته شده و در خیابان کشاورز قرار گرفته. این مجموعه خیلی زیباست و در کنار خانه کرد یا عمارت آصف وزیری، در خیابان شاپور(خیابان امام)، از جاهای پرطرفدار سنندج است.
بهترین فصل سفر به ژیوار
از اردیبهشت تا اوایل خرداد وقت خوبیست که به کردستان سفر کنیم. بعد، هوا گرم میشود و گرما اذیت میکند. از اواسط شهریور تا پایان آبان، دوباره موسم سفر به این منطقه از راه میرسد.
ارسال نقد و بررسی