دیدنی های قوچان
قوچان یکی از شهرهای استان خراسان رضوی است. این شهر در ۱۲۰ کیلومتری شمال غرب مشهد (مرکز استان) قرار دارد.شهر قوچان را در منابع مختلف تاریخی و همچنین بسیاری از مورخان حال حاضر اولین پایتخت اشکانیان میدانند. محدوده قوچان از شمال به شهرستان درگز و کشور ترکمنستان و از جنوب به نیشابور و از شرق به چناران و از غرب به فاروج (خراسان شمالی) منتهی میگردد و از معبر گمرک باجگیران به کشورهای آسیای میانه متصل میگردد و با عشق آباد مرکز ترکمنستان ۱۲۰ کیلومتر فاصله دارد و همچنین دارای ۲۸ کیلومتر مرز بینالمللی با کشور ترکمنستان میباشد.چشم اندازهای شهر قوچان شامل جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیار است. این شهر از قدمت تاریخی بالایی برخوردار است و زمانی محل حکومت بسیاری از حاکمان بوده است. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های قوچان بیشتر آشنا شوید.
معماری صخره ای کلر قوچان
معماری صخرهای اثری تاریخی در روستای کلر است که در ارتفاعات این روستا ساخته شده است . طول این بنا ۱۲ متر و ارتفاع آن ۱۸۰ سانتیمتر است. به گفته عدهای معماری صخره پناهگاهی متعلق به دوره ایلخانیان است اما عدهای دیگر اعتقاد دارند که این مکان محل عبادت پیروان تصوف بوده است.
یخدان نمد مالها
در چشم انداز حاشیه جنوبی جاده قوچان به فاروج در مجاورت گورستان قدیمی شهر بنایی مخروطی و خشت و گلی جلب نظر می نماید ، که به یخدان نمدمالها مشهور است. ساختار این یخدان شامل گنبد مخروطی و چاله نگهداری یخ می باشد که گذشت زمان و عوامل گوناگون، پلکان ، حوضچه و دیوار سایه انداز آن را تخریب نموده است. این بنا دارای دو ورودی در ضلع شمالی و جنوبی است که بعدها درگاه شمالی آن مسدود شده است . پیرامون گنبد مخروطی یخدان تیرهای چوبی کوچکی نصب گردیده یا که گویا عملکرد آن استحکام بخشی گنبد بوده است. یخدان نمدمالها یادگاری از معماری دوره قاجار در این ناحیه است.
حمام شازده قوچان
حمام شازده مربوط به اواخر دوره قاجار است و در قوچان، خیابان شهید مطهری، خیابان گوهرشاد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۸۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. حمام شازده پس از شکلگیری شهر قوچان بعد از سال ۱۳۱۲ قمری در مرکز این شهر ساخته شده است. این حمام در دوره پهلوی تغییرات اندکی یافت و تبدیل به حمام دوشی شد. این حمام دارای ۲ در ورودی برای خانمها و آقایان بوده که هر کدام منتهی به فضای معماری مجزایی شامل پاشور، دالان، خزینه، سربینه، مخزن آب، نظافتخانه، مسجد، و … میشود.
رباط سهل آباد
این بنا در حاشیه شمالی روستایی به نام سهلآباد در 55 کیلومتری شرق قوچان قرار دارد و روزگاری پذیرای کاروانیان و مسافران خسته از راه بوده است. علت وجودی رباط مزبور در این مکان عبور مسیر فرعی منتهی به جاده ابریشم از همین نقطه میباشد. رباط سهلآباد از نوع سرپوشیده و آجری با زیر بنای تقریبی 480 مترمربع است که قوسهای جناغی به صورت چهارتایی بر روی پاکار ستونها، فضای داخلی پوشش سقف آن را ایجاد نموده است. نشانهها و شواهد معماری برجای مانده گویای بنیان این رباط در اواخر دوره تیموری و اوایل دوره صفوی است.
موزه مردم شناسی قوچان
بنای امروزی موزه قوچان در سال ۱۳۵۵ ابتدا بعنوان رستوران شهرداری احداث گردید و در سال ۱۳۶۷ شمسی به سازمان میراث فرهنگی واگذار شد که فضای آن به صورت موزه مورد استفاده قرار گرفت . در مجموع اشیا و اقلام موزه مزبور را با هدف معرفی و نمایش جلوه هایی از مردم شناسی و غنای تاریخی منطقه با طرح جدید در سه سالن اصلی شامل فنون و هنرهای سنتی ، آداب و رسوم عشایر کرد و نحوه معیشت و زندگی آنها و مشاغل بومی به نمایش درآمده است. همچنین در بخشی از فضای این موزه می توان نمادها و جلوه هایی از موسیقی قوچان کشتی چوخه و مراسم ازدواج عشایر کرد را مشاهده نمود.
امامزاده سلطان ابراهیم
مجموعه با شکوه حرم مطهر رضوی ، شامل صحن ، ایوان ها ، رواق ، موزه غنی و کتابخانه مرکزی آستان قدس است. این مجموعه معماری مشتمل بر چهار ایوان مرتفع به نامهای ایوان عباسی ، ایوان طلا ، شرقی یا نقاره خانه و ایوان غربی و پنج صحن انقلاب ، آزادی ، امام خمینی (ره) ، جمهوری اسلامی و قدس می باشد . کاشی کاری زیبای دوره سلجوقی مزین به آیات کریمه و احادیث شریف جلوه خاصی به مجموعه بخشیده و تمامی قسمت فوقانی دیوارها و سقف زیر گنبد با مقرنس های آینه کاری شده تزیین گردیده است. از دیگر آثار با شکوه داخلی حرم می توان به سه محراب زیبا مربوط به قرن ۷ هجری و ضریح طلا پوش بر روی مضجع امام رضا (ع) اشاره نمود .
رود اترک
رود اترک رودی خروشان و سیلگیر است که از کوههای هزار مسجد روستای یدک در خراسان رضوی شهرستان قوچان سرچشمه گرفته و در طول مسیر پس از گذر از دشتهای قوچان، شیروان و بجنورد در ناحیهی چات، مرز ایران و ترکمنستان جاری میشود، پس از آن وارد خاک جمهوری ترکمنستان شده و به دریای خزر میریزد. اترک پنجمین رودخانه بلند ایران و طولانیترین رودخانهی ترکمنستان است.
دره شمخال قوچان
دره ای که در فاصله ۸۰ کیلومتری از قوچان واقع شده است و دارای چشم اندازهای بسیار تماشایی است این دره عمیق که اطراف آن را صخره های غول پیکر و عظیم محاصره کرده اند در میان این دره درختان بسیار متنوعی وجود دارد که چشم انداز دیدنی را به این جاذبه داده است.
آبشار و دره سراب
آبشار و دره سراب در 12 کیلومتری جنوب شهر قوچان در دامنه ارتفاعات کوه سنگر و محمد بیک با ارتفاع تقریبی 2840 متر واقع است که در سرچشمه رودخانه سراب آبشار بسیار زیبایی معروف به شارشار دیده می شود . ارتفاع این آبشار در حدود 20 و عرض آن 30 متر می باشد . با وجود نقاط سرسبز پیرامون آن چشم اندازهای بدیعی بوجود آمده است . فاصله روستای سراب تا آبشار آن در حدود 3 کیلومتر می باشد.
روستای شارک قوچان
این روستا در ۴۵ کیلومتری شمال قوچان و در نزدیکی مسیر جاده ترانزیتی این شهر به باجگیران و ترکمنستان واقع شده است . شرایط مطلوب آب و هوایی ، عوارض طبیعی آبشار و رودخانه دائمی ، سرسبزی و چشم اندازهای زیبا سبب جلب طبیعت گردان و دوستداران جابذه های طبیعی به این مکان گردیده است. در صورت فراهم شدن امکانات رفاهی و تفریحی و خدمات بین راهی علاوه بر استقبال تعداد زیادی از گردشگران بنای امام زادگان علی بلاغ و امام باد نیز می تواند انگیزه ای برای عزیمت گردشگران مذهبی به این منطقه باشد.
سد تبارک آباد
وجود رود خانه ای دائمی در روستای تبارک آباد و قرار گیری آن در کنار کوه های برافراشته یادآور چالوس می شود بیخود نیست که چالوس خراسان را به این منطقه نسبت داده اند. این منطقه دارای آب و هوای سرد و مرطوب است عمده دلیل وجود این آب و هوای متنوع، عبور دایمی رودخانه اترک و ارتفاعات نسبتا بلند آن است که سبب تنوع گیاهی دارویی و سنتی و همچنین زیستگاه پرندگان مهاجر و ماهیان رودخانه ای شده است.
ارسال نقد و بررسی